fbpx
dr hakan özkul

Yumurta Tembelliği Nedir? Yumurta Tembelliği Nasıl Tedavi Edilir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Yumurta Tembelliği, endokrin bozukluktur ve kadınlarda kısırlığın yaygın bir nedenidir . Yumurta tembelliğinde üreme sistemini etkileyen hormonlar anormaldir, bu da düzensiz yumurtlamaya veya eksik yumurtlamaya neden olur. Yumurta tembelliği kadınların kabaca% 4 ila% 12’sini etkileyen yaygın bir hastalıktır.

    Yumurta Tembelliğinin Belirtileri Nelerdir?

    Yumurta tembelliği belirtileri şunlardır:

    • Üst dudakta, çenede, meme uçlarında veya karın bölgesinde görülen,  anormal kıllanma
    • Akne
    • Amenore (aylık adet döngülerinin olmaması) veya oligomenore (düzensiz aylık adet döngüleri)
    • Yüksek LH hormonu seviyeleri ( evde yumurtlama testlerinin kullanımını zorlaştırır)
    • Hiperandrojenizm olarak da bilinen yüksek düzeyde androjenler
    • Kısırlık
    • İnsülin direnci
    • Düzensiz veya eksik yumurtlama (anovülasyon)
    • Erkek tipi saç dökülmesi
    • Yağlı cilt ve saç
    • Obezite
    • Tekrarlayan düşük

    Teşhis için her belirtiye sahip olmanıza gerek yoktur. Yumurta tembelliği farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Örneğin, yumurta tembelliğine sahip birçok kadında anormal tüy uzaması yoktur ve sağlıklı bir kilodadır. Yumurta tembelliğine sahip bazı kadınlar, aylarca adet döngüsüne sahip olmayabilirken, yumurta tembelliğine sahip diğer kadınların döngüleri yalnızca biraz düzensiz olabilir.

    Yumurta Tembelliği Nasıl Teşhis Edilir?

    Herkes yumurta tembelliği teşhisi kriterlerini kabul etmiyor ve tanımı yıllar içinde değişti. Bununla birlikte, en sık kullanılan tanı kriterleri aşağıdakilerden üçte ikisini gerektirir:

    • Düzensiz veya eksik adet döngüleri
    • Kan testi onayı veya yüksek seviyelerde androjen belirtileri (anormal saç büyümesi, akne)
    • Ultrason muayenesinde görüldüğü gibi polikistik yumurtalık varlığı

    Ayrıntılı bir öykü almak da yumurta tembelliği tanısının önemli bir parçasıdır. Doktorunuz adet dönemlerinizin ne kadar düzenli olduğunu bilmek isteyecek ve istenmeyen tüy büyümesi hakkında sorular soracaktır.

    Yumurta tembelliği büyük resme bakılarak ve benzer semptomlara neden olabilecek diğer potansiyel hastalıkları dışlayarak teşhis edildiğinden, doğru bir teşhis için doktorunuza görünmek önemlidir.

    Yumurta Tembelliği Neden Olur?

    Yumurta tembelliğinin nedeni kesin nedeni bilinmemektedir, ancak çoğu uzman
    genetik dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin rol oynadığını düşünmektedir :

    • Aile öyküsü : Annenizde veya kız kardeşinizde yumurta tembelliği varsa, durumu geliştirme olasılığınız daha yüksektir.
    • Yüksek androjen seviyeleri : Yumurta tembelliği ile ortak bir bulgu, anormal derecede yüksek androjen hormonlarıdır. Androjenler hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunurken, birincil olarak erkek hormonları olarak kabul edilirler. Yüksek androjen seviyeleri, akne ve anormal saç büyümesi dahil olmak üzere, yumurta tembelliğinin gözle görülür şekilde daha rahatsız edici semptomlarından bazıları ile ilişkilidir.
    • İnsülin direnci : yumurta tembelliğne sahip kadınlar sıklıkla insülin direncine sahiptir , bu da vücutlarının insüline uygun şekilde yanıt vermediği anlamına gelir. 40 yaşın üzerindeyseniz, aşırı kiloluysanız, yüksek tansiyonunuz varsa, hareketsiz bir yaşam tarzı yaşıyorsanız ve yüksek kolesterolünüz varsa insülin direnci riski daha yüksektir.
    • Polikistik yumurtalıklar : Yumurta tembelliğine sahip kadınlarda genellikle polikistik yumurtalıklar veya çok sayıda küçük, iyi huylu ve ağrısız kistleri olan yumurtalıklar bulunur. Ancak polikistik yumurtalıklar her zaman yumurta tembelliğine işaret etmez. Araştırmalar, bazı kadınların polikistik yumurtalıklara, normal yumurtlamaya sahip olduğunu ortaya koymuştur.

    Yumurta Tembelliği Kısırlık Yapar Mı?

    Yumurta tembelliği ile ilişkili anormal hormon seviyeleri, yumurtlama ile ilgili sorunlara yol açar. Yumurtlamadaki bu düzensizlikler kısırlığın ana nedenidir.

    Yumurta tembelliği ayrıca daha yüksek erken düşük riski ile ilişkilidir. Yumurta tembelliği üzerine yapılan araştırmalar, düşük oranının %30 ila %50 kadar yüksek olabileceğini, bu da genel popülasyonun iki katı kadar yüksek olduğunu göstermiştir. Düşük yapmanın yumurta tembelliğine sahip kadınlarda neden daha yaygın olduğu tam olarak net değil, ancak bazı teoriler şunları içerir:

    • Erken veya geç yumurtlamayla ilgili kötü yumurta kalitesi
    • İnsülin direnci
    • Bir embriyonun rahim zarına tutunması için elverişli olmayan ortam ( anormal hormon seviyeleri sebebiyle)

    Yumurta Tembelliği Nasıl Tedavi Edilir?

    Yumurta tembelliğinin birçok semptomuyla başa çıkmak, bir jinekolog, bir dermatolog, bir endokrinolog veya üreme endokrinoloğu olarak bilinen bir doğurganlık uzmanı dahil olmak üzere çeşitli doktorlarla çalışmak anlamına gelebilir . Bu uzmanlar, durumunuzu daha iyi yönetmenize yardımcı olmak için birinci basamak hekiminizle veya görüşeceğiniz başka bir uzmanla koordinasyon sağlayabilir.

    Yumurta Tembelliğinde Bitkisel Tedavinin Etkisi Nedir?

    Yumurta tembelliği, doğurganlık çağındaki birçok kadını etkileyen karmaşık bir hormonal bozukluktur.

    Araştırmacılar yumurta tembelliğinin kesin nedenini bilmese de, vücudun insülin ve testosteron gibi hormonları düzenlemesinin sorumlu olabileceğinden şüpheleniyorlar .

    Yumurta tembelliğinde bitkisel tedavi semptomlarını yönetmeye yardımcı olabilir.

    Araştırmacılar, düzensiz yumurtlamayı ve sonuçta ortaya çıkan kısırlığı yönetmede bitkisel tedavinin etkili olduğunu buldular.

    Yumurta tembelliği duygusal olarak bunaltıcı hale gelebildiği için – yumurta tembelliğine sahip kadınların kabaca % 40’ı depresif belirtiler yaşıyor, arkadaşları ve aileyi, destek gruplarını veya profesyonel bir terapisti içerebilecek bir destek ağı oluşturmak da önemlidir.

    Son olarak, bu durum hakkında kendinizi eğitmek için elinizden gelenin en iyisini yapın, böylece sağlığınızı izlemede ve komplikasyonlardan kaçınmada aktif bir rol oynayabilirsiniz

     

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?