fbpx
dr hakan özkul

Hamilelik İçin Yumurta Kalitesi Nasıl Artırılır?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Yumurta Kalitesinin Önemi

     

    Doğurganlık tartışılırken, bir kadının bıraktığı yumurta miktarına genellikle öncelik verilir ve bu aslında denklemin bir parçası olsa da, kadın doğurganlığı da yumurta kalitesi tarafından belirlenir. Yumurta kalitesindeki düşüş, kadının yaşlanmasının doğal bir parçasıdır. Bir kadın tüm yumurtalarıyla doğsa da, daha yaşlı yumurtalar anormal DNA içermeye daha yatkındır. Sağlıklı DNA olmadan bir yumurta sağlıklı bir bebek yapamaz.

    Tüm kadınların bir miktar anormal yumurta yüzdesi vardır ve bu yüzde yaşla birlikte artar. Kalitesiz yumurtaların çoğu hiç döllenmez. Daha küçük bir sayı döllenir ancak düşükle sonuçlanır ve daha küçük bir yüzde yine döllenir ancak bebek için genetik bozukluklara yol açar. Bu nedenle, yaşlı bir kadının hamile kalması için çok daha fazla adet döngüsü gerekebilir ve kadının yaşı arttıkça Tüp bebek başarı oranlarının düşmesinin nedeni budur.

    Anti-Müllerian hormon (AMH) seviyelerinin kontrol edilmesi gibi doğurganlık testleri, kaç yumurtanız kaldığını gösterir, ancak şu anda yumurta kalitesi için bir test yoktur.

    Üreme Yaşlanması

    Reprodüktif yaşlanma kavramı, fetal yaşamda yumurta sayısının zirve yapması, dejenerasyona uğraması ve yenilenmemesi ilkesine dayanmaktadır. Dikkat çekici bir şekilde, kadınların sahip olacağı yumurtaların çoğu, yaklaşık 6-7 milyon yumurta ile 20 haftalık bir fetüs olduğunda olacaktır. Doğumda yumurta sayısı 1-2 milyona düşer ve ergenlikte sadece 300.000-500.000 yumurtası kalır. Ergenlikten menopoza kadar kadınların toplam 400-500 yumurta yumurtlayacağı tahmin edilmektedir.

    Kadın doğurganlığı ilerleyen yaşla birlikte düşse de, genel üreme düşüş oranını tahmin etmek zordur. Bir kadının yumurtalarının kalitesi, 20’li yaşların ortasından 30’lu yaşların başına kadar en yüksektir ve bu, hayatının en verimli dönemini temsil eder. 30’ların başlarından sonra, yumurtaların hem kalitesi hem de miktarı düşmeye başlar, bu da doğurganlık potansiyelinin azalmasına neden olur ve en önemli düşüşler 30’ların ortalarında ve 40’ların başında meydana gelir.

    Hem yumurta miktarındaki hem de kalitesindeki düşüş, gebe kalma süresinin uzamasına neden olabilir. Sonuç olarak, doğurganlık (bir adet döngüsünde gebelik elde etme olasılığı), 30’lu yaşların başında önemli ölçüde azalmaya başlar ve 37 yaşından sonra daha hızlı bir düşüş olur.

    Peki, hamilelik için yumurta kalitesini iyileştirmeye yardımcı olmak için ne yapabilirsiniz ?

    1. Kan akışınızı iyileştirin

    Yumurtalıklara oksijen açısından zengin kan akışı, yumurtaların sağlığı için gereklidir. Günde en az 6 ila 8 bardak sıvı ile susuz kalmadığınızdan emin olarak kan akışı iyileştirilebilir. Sağlıklı bir kalp, vücudunuzun her yerinde optimal dolaşımı sağlamaya yardımcı olacağından, egzersiz kan akışını da artırır. Masaj terapisi ve yoga da kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

    2. Sağlıklı bir diyet yapın

    Genel sağlığınızı iyileştirmek, yumurtalarınızın sağlıklı kalmasını da sağlayacaktır ve yediğiniz ve içtiğiniz bunda büyük rol oynar. Araştırmalar meyve ve sebzeler, balık ve tahıllar gibi besin açısından zengin gıdaların doğurganlığınızı desteklemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Diyetinizin sağlıklı gıdalar içerdiğinden emin olmanın yanı sıra işlenmiş gıdalardan, doymuş yağlardan ve aşırı şeker ve tuzdan kaçınmanız ve ideal olarak alkol tüketiminizi en aza indirmeniz gerekir.

    3. Doğurganlık takviyelerini dahil edin

    Birçok doğurganlık takviyesi , yumurtalarınızın kalitesine gerçekten zarar verebilecek güçlü antioksidanlar içerir. Takviyeleri seçerken, vücut tarafından kolayca emilecek ve işlenecek olan iddiaları ve üstün bileşenleri desteklemek için güçlü kanıtlarla klinik olarak kanıtlanmış araştırmaya dayalı takviyeleri arayın.

    4. Sigarayı bırakın

    Araştırmalar, sigara içmenin doğurganlıkla ilgili sorunlara neden olduğunu ve gelecekte doğurganlığın azalmasına yol açtığını göstermiştir. Sebeplerden biri, sigaradaki kimyasalların bir kadının yumurtalarındaki DNA’yı mutasyona uğratabilmesi (gebe kalmaya uygun olmamalarını sağlayarak) ve yumurtalıklarda yumurta kaybını hızlandırmasıdır.

    5. Sağlıklı bir kiloyu koruyun

    Aşırı kilolu olmak, artan oksidatif stres ve mitokondriyal fonksiyondaki değişiklikler nedeniyle yumurta kalitesinin düşmesiyle ilişkilendirilmiştir. Diyet ve egzersiz yoluyla kilo verebilirsiniz ve bu sadece hamile kalma şansınızı artırmakla kalmaz, aynı zamanda hamilelikte fazla kilolu olmayla ilgili sorunları da önler.

    6. Stresi azaltmak

    Stres, yumurta kalitesini ve yumurta üretimini etkileyebilecek prolaktin ve kortizol gibi hormonlar üretebilir. Mutluluk ve aileniz ve arkadaşlarınız için kaliteli zaman ayırmak gibi anlamlı faaliyetlerde bulunmak, genel sağlığınızı artırmada gerçekten güçlü olabilir. Meditasyon, yoga veya evcil hayvanlarla veya diğer hayvanlarla vakit geçirme gibi stresi azaltan aktiviteler de var. Şekerleme yaparak, dinlenerek veya uzun, sıcak banyolar planlayarak rahatlama zamanına öncelik vermek de önemlidir. Aromaterapi ve masaj gibi tedaviler de stres atmanıza yardımcı olabilir.

    Bitkisel Tedavi

    Alternatif veya tamamlayıcı tıbbın muhtemelen dünya da en başarılı ve yaygın olarak kullanılan dalı ‘fitoterapi‘dir. Bunlar, çoğu ülkede eczaneler aracılığıyla ‘besin takviyesi’ olarak satılan, diğer adıyla bitkisel ilaç tedavisi olarak da bilinen tabletler, tozlar ve şuruplardır. Doktor Hakan Özkul’un tamamlayıcı bitkisel tedavileri her hastalıkta etkili olduğu gibi yumurta kalitesini arttırmada da etkilidir.  önemli etki göstermektedir. Daha fazla bilgi almak için iletişime geçiniz.

     

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?