fbpx
dr hakan özkul

Diyabet Ve Kanser Tedavisi İlişkisi

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Kanser Tedavisi Sırasında Diyabetinizi Yönetmek İçin 10 İpucu

    Kanser ve diyabet kendi başlarına başa çıkmak için yeterince sinir bozucu olabilir. Her iki hastalıkla aynı anda mücadele etmek hayatınıza daha da fazla stres katabilir. Ancak yardımcı olabilecek kaynaklar ve araçlar var. COVID-19 pandemisi sırasında, her iki durumu da olan hastaların enfeksiyon ve/veya enfeksiyon kaparlarsa ciddi yan etki risklerini azaltmak için onları yönetmenin yollarını bulması daha da önemlidir.

    Diyabet Nedir?

    Diyabet, vücut pankreas tarafından salgılanan bir hormon olan insülini üretmediğinde veya uygun şekilde kullanmadığında ortaya çıkar. Şeker, nişasta ve diğer karbonhidratları enerjiye dönüştürmek için insülin gereklidir. Yediğiniz yiyeceklerin çoğu, vücudun ana yakıt kaynağı olan glikoza (şekere) ayrılır. Sindirimden sonra glikoz kan dolaşımına geçer ve insülin yardımıyla yakıt sağladığı vücut hücrelerine taşınır.

    Pankreas çok az insülin üretiyorsa veya hiç üretmiyorsa veya vücut hücreleri üretilen insüline uygun şekilde yanıt vermiyorsa, kanda glikoz birikir ve vücut hücreleri ana yakıt kaynağını kaybeder. Ayrıca, kanda uzun süre çok fazla şeker bulunduğunda diğer hücreler zarar görür.

    Kanser Diyabet İlişkisi

    Kanserle yaşayan insanların yüzde 8 ila 18’i de diyabetlidir. Birçok hasta kanser teşhisi konulduğunda diyabetik olduklarını bilirken , diğerleri durumu ancak kanser teşhisi konduktan sonra veya tedavi sırasında keşfedebilir.

    İki ana diyabet türü vardır:

    • Eskiden “juvenil-başlangıçlı” diyabet veya insülin bağımlılığı diyabetes mellitus (IDDM) olarak bilinen Tip 1 diyabet, pankreasın çok az insülin üretmesi veya hiç insülin üretmemesi durumunda ortaya çıkar. Tip 1 diyabet her yaşta ortaya çıkabilir, ancak tipik olarak 30 yaşın altındaki kişilerde (çoğunlukla çocuklarda) gelişir. Yaklaşık 10 diyabet vakasından birini oluşturur ve öncelikle günlük insülin enjeksiyonları ile tedavi edilir. Tip 1 diyabetli kanserli hastalarda en sık rahim ağzı ve mide kanseri görülür.
    • Bazen “yetişkin başlangıçlı” diyabet veya insüline bağımlı olmayan diyabetes mellitus (NIDDM) olarak adlandırılan tip 2 diyabet daha yaygındır ve pankreas tarafından üretilen insülin etkili bir şekilde çalışmadığında ortaya çıkar. Tip 2 diyabet tipik olarak 30 yaşın üzerindeki aşırı kilolu hastalarda bulunur. Durum, 10 diyabet vakasından yaklaşık dokuzunu oluşturur ve gerektiğinde sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, ağızdan alınan ilaçlar ve/veya insülin ile yönetilebilir. Tip 2 diyabet genellikle meme , endometriyal , pankreas , karaciğer , böbrek ve kolon kanserleri ile ortaya çıkar.

    Bazı hamile kadınlar da şeker hastalığına yakalanabilir – bu durum gestasyonel diyabet olarak adlandırılır.

    ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, her üç diyabet tipine de sahip hastalar COVID-19 virüsü ile enfekte olurlarsa ciddi semptomlar açısından daha yüksek risk altında olabilir. Ajans, diyabetik hastaların en az iki haftalık ilaçlarını ellerinde bulundurmalarını, kan şekerlerini dört saatte bir test etmelerini ve hasta oldukları günleri yönetmek için yönergeleri izlemelerini tavsiye ediyor .

    Kanser Tedavisi Sırasında Diyabeti Yönetmek İçin İpuçları

    Kanser tedavisi sırasında diyabetin uygun şekilde yönetilmesi çok önemlidir. Kanser ve kanser tedavisi , diyabet semptomlarını tetikleyen veya şiddetlendiren metabolik değişikliklere neden olabilir. Ayrıca diyabetin neden olduğu yüksek kan şekeri seviyeleri, kanserle savaşmak için güçlü olması gereken bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Aynı şekilde diyabet, kanser tedavisini geciktirebilir veya tedavi sırasında enfeksiyon riskini artırabilir.

    İşte diyabetinizi yönetmek için 10 ipucu:

    • Kendini geliştir: Hastalık ve kanser tedavinizi nasıl etkileyebileceği hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmeye çalışın. Hastalığı yönetmek için geliştirme, kendinize daha iyi bakmanızı ve diyabet komplikasyonlarını önlemenizi veya azaltmanızı sağlayacaktır.
    • Bir plan yapmak: Doktorlarınız ve diyetisyenleriniz de dahil olmak üzere sağlık ekibinizle diyabet yönetimi hedeflerinizi tartışın. Diyabet bakımınızda aktif rol almak, hastalığı daha iyi yönetmenize yardımcı olacaktır.
    • Bir denge tutun: Sağlıklı bir glikoz seviyesini korumak ve kanser tedavisi sırasında yorgunlukla mücadeleye yardımcı olmak için günlük bir rutine veya programa bağlı kalmak önemlidir. Diyetinizi, egzersizinizi, glikoz seviyenizi ve ilaçlarınızı uygun şekilde dengelemeye çalışın. İyi nemlendirin ve öğün atlamayın. Düzenli yemek yiyemeyeceğiniz zamanlara hazırlanmak için yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar taşıyın.
    • Kan şekerinizi izleyin: Bazı kanser tedavileri kan şekeri düzeylerinin yükselmesine neden olabilir. Kan şekerinizi hedef aralığında tutmak enfeksiyon, mide bulantısı, yorgunluk ve diğer zorlukları önlemenize yardımcı olabilir.
    • Kan basıncınızı izleyin: Diyabet ve yüksek tansiyon kan damarlarınıza zarar verebilir. Yüksek tansiyon, bağışıklık sisteminizi de bozabilir ve enfeksiyona neden olan virüslerle savaşma yeteneğinizi sınırlayabilir. Kan basıncını normal aralıkta tutmaya yardımcı olmak için dengeli beslenme ve düzenli egzersiz yapma gibi sağlıklı alışkanlıklar uygulayın.
    • Akıllı yiyin: Kan şekeri seviyenizi düzenlemek için ne yediğinizi, ne kadar ve ne zaman yediğinizi dikkatli bir şekilde yönetin. Bu, kanser tedavisi sırasında mide bulantısı hissediyorsanız veya yiyecekleri düşük tutmakta zorluk çekiyorsanız zor olabilir. Sağlıklı bir karbonhidrat, yağ ve protein dengesini koruyun. Bütün meyve ve sebzeleri, kepekli tahılları ve fasulyeleri seçin ve beyaz, rafine ürünler, basit şekerler, kekler ve şekerleme miktarını azaltın. Kayıtlı bir diyetisyen, size ve ihtiyaçlarınıza göre hazırlanmış sağlıklı bir beslenme planı geliştirmenize yardımcı olabilir .
    • Fiziksel olarak aktif kalın: Düzenli egzersiz, hücrelerin glikozu emme ve işleme verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir. Egzersiz ayrıca kasın artmasına yardımcı olabilir, böylece insülin direncini azaltır. Ayrıca ruh halinizi yükseltmeye ve sizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Bir rehabilitasyon terapisti, evde yapmanız için uygun bir egzersiz programı geliştirmenize yardımcı olabilir.
    • Sağlıksız alışkanlıklardan kaçının: Kanser ve şeker hastalığınız varsa, sigara içmenin riskleri daha da yüksektir. Sigara içmek bağışıklık sisteminizi daha da bozar , sizi soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı daha duyarlı hale getirir. Ayrıca susuz kalmanıza ve bağışıklık sisteminizi daha da zayıflatabilecek aşırı alkol tüketiminden de kaçınmalısınız.
    • Stresinizi yönetin: Ne kadar iyi başa çıkıyor olursanız olun, kanser ve diyabet ek strese neden olabilir. Stres, vücudunuzun insülin etkisini bloke eden hormonların üretimini artırarak kan şekerinizin yükselmesine neden olabilir. Gevşeme teknikleri, dikkat dağıtma ve yoga gibi stresi azaltmak için farklı yollar deneyin.
    • Başkalarıyla duygularınız hakkında konuşun: Endişelerinizi aileniz ve arkadaşlarınızla ve aynı durumda olan diğer kişilerle paylaşın. İkili tanıyı yöneten kişiler için bir destek grubuna katılmayı düşünün. Kendinizi ifade etmek, daha az yalnız hissetmenize ve genel yaşam kalitenizi iyileştirmenize yardımcı olabilir.

    Diyabet Ve Kanser Hastalığı Bitkisel Tedavisi

    Kemoterapi yada antibiyotikler vücudu iyileştirirken aynı zamanda sağlıklı hücrelere de zarar vermektedir. Bu yüzden genellikle son çare olarak uygulanırlar. Bitkisel Tedaviler bağışıklık sistemini doğal yollar ile güçlendirir. Bu sayede vücut hastalığa karşı kendisi direnç gösterir, kendisi savaşır ve sağlıklı hücrelerin artışına yardımcı olur.

    Alternatif veya tamamlayıcı tıbbın muhtemelen dünya da en başarılı ve yaygın olarak kullanılan dalı ‘fitoterapi‘dir. Bunlar, çoğu ülkede eczaneler aracılığıyla ‘besin takviyesi’ olarak satılan, diğer adıyla bitkisel ilaç tedavisi olarak da bilinen tabletler, tozlar ve şuruplardır. Doktor Hakan Özkul’un tamamlayıcı bitkisel tedavileri her hastalıkta etkili olduğu gibi Kanser ve Diyabet Bitkisel Tedavisinde  önemli etki göstermektedir. Daha fazla bilgi almak için iletişime geçiniz.

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?