fbpx
dr hakan özkul

Sperm Hareketliliği Doğurganlığı Nasıl Etkiler?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Hareketlilik tanımı, bir organizmanın veya sıvının hareket etme yeteneğidir. Sperm motilitesi, spermin hareketini ve yüzmesini ifade eder. Zayıf sperm motilitesi, spermin düzgün yüzmemesi anlamına gelir ve bu da erkek kısırlığına yol açabilir . Zayıf sperm motilitesi astenozoospermi olarak da bilinir.

    Sperm Neden Yüzer?

    Spermler hareketli hücrelerdir. Bu da hamile kalmak için önemlidir. Vajinal cinsel ilişkinin gebe kalmaya yol açması için, erkek genellikle spermi servikal kanalın yakınında, vajinal kanalın sonunda, motilite nedeniyle olsa da boşalacaktır.
    Vajinal bölgenin yakınına boşalan herhangi bir meni, vajinal kanala ve servikse doğru yol alabilir.

    Meni ayrıca, boşalma öncesi olarak bilinen şeyden boşalma olmadan vajinal kanala girebilir. Bu, bir erkek cinsel olarak uyarıldığında üretradan çıkan az miktarda meni benzeri sıvıdır.
    (Bu, “çekme yönteminin” hamileliği önlemek için güvenilir bir şekilde çalışmamasının bir nedenidir.)

    Sperm, nihai hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak şekilde yüzmeye programlanmıştır: yumurtlanmış yumurta. Yumurta, kirpikler adı verilen küçük saç benzeri çıkıntılarla yumurtalıktan fallop tüpüne doğru hareket ederken, yumurtanın kendisi yüzmez. Kirpiklerin yardımıyla aşağı yukarı fallop tüplerine girip çıkar.

    Sperm ise kendi kendine hareket eder. Servikal kanaldan rahmin içine ve içinden ve sonunda fallop tüpüne doğru yüzmeleri gerekir. Yumurtlanmış bir yumurtayla burada karşılaşırlar. Bir kez orada, sperm yumurtayı döllemelidir, bu da hareket gerektirir.

    Araştırmalar, boşalmadan sonra spermin fallop tüplerine ulaşmasının 2 ila 10 dakika arasında sürdüğünü bulmuştur.

    Sperm Motilitesi ve Genel Semen Sağlığı

    Motilite, sperm ve meni sağlığının sadece bir ölçüsüdür. Semen analizi sırasında dikkate alınan diğer faktörler şunlardır:

    Semen hacmi : Mililitre (mL) cinsinden ölçülen ne kadar ejakülat vardır
    Toplam sperm sayısı : Meni örneğinde kaç sperm vardır (ortalama 33 ila 46 milyon sperm)
    Canlılık : Canlı sperm yüzdesi
    Sperm morfolojisi : Spermin şekli
    Sıvılaşma zamanı: Semenin doğal olarak koyu kıvamlıdan sıvıya dönüşmesi için geçen süre (genellikle 20 ila 30 dakika)
    Semen pH : Semen örneğinin asitliği (çok asidik olan semen spermi öldürebilir)
    Beyaz kan hücresi sayısı : Semen örneğinde kaç beyaz kan hücresi vardır (çok yüksek bir sayı enfeksiyonu gösterebilir)
    Tek sorun hareketlilik ise, spontan (desteksiz) gebelik olasılığı, diğer sorunların varlığından daha iyidir.

    Semen Analizinde Motilite Ölçümleri

    Motilite, bir semen analizinde aşağıdaki şekillerde değerlendirilebilir:

    Yüzde hareketlilik : Tek bir ejakülattaki tüm spermlerin yüzde kaçı hareket ediyor?
    Yüzde hareketli konsantrasyon : Genellikle mL başına milyonlarca hücre olarak sunulan bir semen ölçümünde spermin yüzde kaçı hareket eder?
    Toplam hareketli sperm sayısı (TMSC) : Tek bir ejakülatta yüzen sperm sayısı ( Bu sayının erkek doğurganlık prognozu ile en alakalı olduğu gösterilmiştir.)
    Ortalama yol hızı (VAP) : Spermin hareket ettiği hız, saniyede mikron (μm/s) olarak ölçülür.

    Progresif Motilite, Progresif Olmayan Motilite ve Toplam Motilite

    Spermin nasıl hareket ettiği de önemlidir. Aşamalı hareketlilik, çoğunlukla düz bir çizgide veya çok geniş dairelerde yüzen spermleri ifade eder. İlerleyici olmayan hareketlilik, hareket eden ancak ilerlemeyen veya çok dar dairelerde yüzmeyen spermleri ifade eder. Toplam hareketlilik, herhangi bir hareket yapan sperm yüzdesini ifade eder.
    Bu hareket, ilerleyici olmayan hareketi içerebilir.

    Örneğin, yerinde titreşen bir sperm hareketli olarak kabul edilir, ancak ilerleyici değildir. Zikzak çizen ancak ileriye doğru ilerleme kaydeden bir sperm, ilerleyici olarak kabul edilir. Spermin dişi üreme yolunda yukarı doğru yüzebilmesi için ilerleyici hareketliliğe ihtiyaç vardır.

    Kaç Sperm Düzgün Yüzmeli?

    Normal doğurganlığa sahip bir erkekte, bir meni ejakülatı 39 milyondan fazla sperm içerebilir. Bununla birlikte, bu spermlerin hepsinin tamamen sağlıklı olması beklenmemektedir.

    Bir ejakülat örneğinin normal kabul edilebilmesi için spermin en az %40’ının hareketli veya hareketli olması gerekir. Bu, ilerleyici olmayan hareketi içerebilir. Spermin en az %32’si ilerleyici hareketlilik göstermelidir.

    Zayıf sperm motilitesi teşhisi genellikle hareketli sperm yüzdesine göre yapılır. Ancak araştırmalar, toplam hareketli sperm sayısının daha alakalı bir ölçüm olduğunu bulmuştur.

    Toplam hareketli sperm sayısının 20 milyonun üzerinde olması normal kabul edilir. 5 milyondan düşük sperm motilitesi zayıftır. 1 milyondan azı ciddi derecede zayıf sperm motilitesidir.

    Sperm Motilitesini Ne Etkiler?

    Genellikle, sperm motilitesi zayıf olduğunda, sperm sağlığında başka problemler de bulunur. Örneğin, sperm motilitesi zayıf olan erkekler de düşük sperm sayısına veya zayıf sperm morfolojisine (veya sperm şekline) sahip olabilir. Düzgün oluşmayan spermler düzgün yüzemez.

    Sperm motilitesi, kimyasallara, hastalığa, sıcağa veya soğuğa maruz kalma, sigara içmek gibi yaşam tarzı alışkanlıkları veya varikosel gibi erkek üreme sisteminin anormallikleri nedeniyle zarar görebilir .

    Bir erkeğin seyrek cinsel aktivitesi varsa, zayıf sperm motilitesi de oluşabilir. Bu durumda, toplanan ilk ejakülat zayıf motilite gösteriyorsa, hemen sonra toplanan ikinci bir ejakülat daha iyi olmalıdır.

    Bitkisel Tedavi

    Fitoterapi bitkiler ile yapılan bir tedavi çeşididir. Tedavisi her hastaya, optimal bakımı için bütünsel tedavilerden oluşan tamamen özel bir tedavi planı verilir. Dr. Hakan Özkul‘un gözetimi içinde, bir hastanın vücudunun çeşitli tedavilere iyi yanıt verdiğinden emin olmak için periyodik olarak ayarlanır veya değiştirilir.

    Uzman kişiler tarafından alınan eğitimler ayrıca uzun yıllardır araştırmalar ve incelemeler sonucunda bitkilerin şifası ve iyileştirme gücünü başarılı bir şekilde kullanan Dr. Hakan Özkul kişiye özel tedavi yöntemleri uygulayarak mutlu ve sağlıklı bir yaşam sunmaktadır. Kişiye özel tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?