fbpx
dr hakan özkul

Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri Nedir? Yemek Borusu Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Yemek Borusu (Özofagus) kanseri  yemek borusunun herhangi bir yerinde bulunan kötü huylu bir tümördür.  Özofagus kanserinin ana türleri şunlardır:

    • Adenokarsinom yemek borusu astarlayan hücrelerin glandüler dokuda başlar.
    • Yemek borusunu kaplayan hücrelerde başlayan skuamöz hücreli karsinom.

    Özofagus kanseri için beş yıllık sağkalım oranı %22’dir.

    Özofagus Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

    Özofagus kanseri yavaş büyür ve erken evrelerde herhangi bir semptom görülmeyebileceğinden genellikle ileri evrelerde tespit edilir. Özofagus kanseri belirtileri şunları içerebilir:

    • zor veya ağrılı yutma
    • göğüste ağrılı yanma hissi
    • kan kusmak
    • siyah veya kanlı dışkı
    • açıklanamayan yorgunluk
    • yutulduğunda boğulma hissi
    • özellikle yemek yerken üst karın bölgesinde rahatsızlık
    • kilo kaybı

    Özofagus Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

    Özofagus kanseri için risk faktörleri şunları içerir:

    • sigara içmek
    • yüksek alkol tüketimi
    • taze meyve ve sebzelerde düşük diyet
    • obezite
    • sık sık çok sıcak sıvılar (65 ° C’nin üzerinde) içmek
    • belirli kimyasal dumanlara maruz kalma
    • ailede gastrointestinal bozukluk öyküsü
    • gastrointestinal reflü hastalığı gibi bazı tıbbi durumlar

    Özofagus Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

    Özofagus kanseri için önerilen testlerin semptomlarınıza bağlı olması muhtemeldir. Özofagus kanserini teşhis etmek için yapılan testler şunları içerebilir:

    Endoskopi

    Özofagus kanseri için en yaygın araştırma endoskopidir . Doktorunuz sindirim sisteminize bakmak için bir endoskop (uçta bir kamera bulunan ince, esnek tüp) kullanacaktır. Az miktarda doku da alınabilir (biyopsi) ve hastalık belirtilerini kontrol etmek için bir patolog tarafından incelenebilir.

    Endoskopik Ultrason

    Endoskopik ultrason, tümör veya organ gibi katı herhangi bir şeyi sektiren ses dalgalarını serbest bırakan bir problu bir endoskop kullanır. Bu test, kanserin özofagus duvarına veya lenf düğümlerine yayılıp yayılmadığını gösterebilir.

    Diğer testler

    Kanserin yayılıp yayılmadığını tespit etmek için Bilgisayarlı Tomografi / Pozitron emisyon tomografisi taramaları veya laparoskopi gibi taramalar veya görüntüleme testleri kullanılabilir. Daha seyrek olarak, kemik taraması veya ultrason gibi testler kullanılabilir.

    Yemek Borusu Kanseri Teşhisi Konduktan Sonra Ne Yapmalıyım?

    Özofagus kanseri teşhisi konduktan sonra şok, üzgün, endişeli veya kafanız karışmış hissedebilirsiniz. Bunlar normal tepkilerdir. Mide veya özofagus kanseri teşhisi her kişiyi farklı şekilde etkiler. Çoğu için zor bir zaman olacak, ancak bazı insanlar normal günlük aktivitelerine devam etmeyi başarıyor.

    Tedavi seçenekleriniz hakkında doktorlarınız, aileniz ve arkadaşlarınızla konuşmanız faydalı olabilir. Sorular sorun ve ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz kadar bilgi arayın. Tedavinizle ilgili kararlara ne kadar dahil olmak istediğiniz size bağlıdır.

    Özofagus kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

    Sahip olduğunuz tedavi türü, kanserin derecesine bağlı olacaktır.

    Evreleme

    Özofagus kanseri testleri, kanserin boyutunu ve ne kadar yayıldığını da gösterebilir. Buna evreleme denir ve doktorunuzun sizin için en iyi tedaviye karar vermesine yardımcı olur.

    Ameliyat

    Cerrahi , özofagus kanserini tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır. Ameliyat tipi muhtemelen tümörün boyutuna ve konumuna bağlı olacaktır.

    Kemoterapi ve / veya radyasyon tedavisi tümörü küçültmek için ameliyat öncesinde yapılır. Bu neoadjuvan tedavi olarak bilinir.

    Ameliyatta yemek borusunun bir kısmı veya tamamı çıkarılır. Yemek borusunun bir kısmı çıkarılırsa, cerrah kalan kısmı midenize tekrar birleştirir. Yemek borusunun tamamı çıkarılırsa, mideniz veya bağırsağınızın bir kısmı bunun yerine kullanılabilir.

    Adjuvan Tedavi

    Ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerini yok etmek için kemoterapi ve/veya radyasyon tedavisi alabilirsiniz.

    Bitkisel Tedavi

    Kanser hastalarında hastalığa yönelik tipik tedaviler, tümörün veya yemek borusunun bir kısmının çıkarılması için ameliyatın yanı sıra neoadjuvan kemoterapi ve neoadjuvan kemoradyasyon tedavisi gibi ameliyat öncesi kemoterapi/preoperatif kemoradyasyonu içerir. Bu kemoradyoterapi tedavileri etkili olabilir ve özofagus kanseri hücrelerini öldürürken, genellikle olumsuz yan etkileri pahasına gelirler. Özellikle kemoterapi ve radyasyon tedavisi sağlıklı dokuya zarar verebilir. Alternatif tedaviler ile olumsuz yan etkileri azaltabilir ve vücudunuza zarar vermeyecek doğal çözümlerle iyileşmenizin devamını destekleyebilirsiniz.

    Herhangi bir bitkisel  ilaç almadan önce daima doktorunuza danışmalısınız. Bitkisel ilaçlar  doğal malzemelerle yapılsa da, yine de dikkatli bir şekilde tedavi edilmelidir.

    Bitkisel Tedavi yönteminde uygulanacak yemek borusu kanseri tedavisindeki yan etkileri ve vücuda verilen diğer zararlı etkilerin etkisini azaltmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
    Yapılan tedavilere ek olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek ve tüketilecek takviye besinlerle tedavi sürecini rahat bir şekilde atlatmak mümkündür.

    Bitkilerle tedavi yüzyıllardır uygulanan ve etkisi görülen bir yöntemdir. Günümüzde bitkilerle tedavi yöntemleri fitoterapi adı altında modern tıpta kendine yer bulmuştur.
    Uzman kişiler tarafından alınan eğitimler ayrıca uzun yıllardır araştırmalar ve incelemeler sonucunda bitkilerin şifası ve iyileştirme gücünü başarılı bir şekilde kullanan Dr. Hakan Özkul kişiye özel tedavi yöntemleri uygulayarak mutlu ve sağlıklı bir yaşam sunmaktadır. Kişiye özel tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

     

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?