fbpx
dr hakan özkul

Sedef Nasıl Tedavi Edilir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Sedef hastalığının kesin tedavisi yoktur. Ancak bazı tedaviler daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Topikal, oral veya vücut çapında (sistemik) tedavilere ihtiyacınız olabilir. Şiddetli sedef hastalığınız olsa bile , alevlenmelerinizi yönetmenin iyi yolları vardır. Belirtilerinizden tamamen kurtulabilirsiniz.

    Sedef Hastalığı için Topikal Tedaviler

    Bunlar doğrudan cildinize sürdüğünüz ilaçlardır. İyi bir nemlendirici ile birlikte, özellikle hafif ile orta dereceli sedef hastalığı için güzel bir çözümdür genel de doktorunuzun önereceği ilk şey budur. Sedef hastalığı için topikal tedaviler merhem, krem ​​veya köpük şeklinde gelir ve şunları içerir:

    Steroid Kremler

    Bunlar cildinizdeki bağışıklık hücrelerini yavaşlatır. Şişliği ve kızarıklığı hafifletebilirler. Hafif steroid kremler mevcuttur. Daha güçlü bir şey için doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Steroidlerin yan etkileri vardır ve yüzünüz veya cinsel organlarınız gibi hassas bölgelerde kullanılmamalıdır. Cildi yakabilir veya inceltebilirler. Bunları tam olarak doktorunuzun size söylediği şekilde kullanın.

    Salisilik Asit

    Bu, pullu cildi yumuşatabilir ve inceltebilir. Ancak çok uzun süre bırakırsanız cildinizi tahriş edebilir. Saç köklerinizi zayıflatabilir ve geçici saç dökülmesine de neden olabilir. Büyük cilt lekelerine uygularsanız, vücut salisilik asidi emebilir.

    Kalsipotriol ( Kalsipotrien )

    Bu, sentetik D vitamininin güçlü bir şeklidir. Aşırı aktif cilt hücrelerini kontrol ettiği bilinmektedir. Doktorunuz bunu bir steroid kremle karıştırabilir.

    Bağışıklık Baskılayıcılar

    Bunlar steroid değildir, ancak bağışıklık hücrelerinizin çalışma şeklini değiştirirler. Doktorunuz bunları size yüzünüz, kasıklarınız veya cilt kıvrımlarınız gibi hassas bölgelerde kullanmanız için verebilir.

    Kömür Katranı Merhem Ve Şampuan

    Kömür katranının sedef hastalığına bağlı iltihaplanmayı , kaşıntıyı ve pullanmaları hafiflettiği bilinmektedir. Ancak ciltte kızarıklık ve kuruluk gibi yan etkilere neden olabilir. Ayrıca cildinizi UV ışığına karşı daha hassas hale getirebilir. Bunlar hamile ve emziren kadınlar için önerilmez. Nasıl kullanılacağı ile ilgili doktorunuzla iletişime geçin.

    Sedef Hastalığı İçin Fototerapi

    Güneş ışığı binlerce yıldır cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Artık doktorlar ultraviyole (UV) ışınlarını doğrudan cildinize parlatmak için makineler kullanıyor.
    Işık tedavisi , sedef hastalığı olan kişilerde hızlı büyüyen cilt hücrelerini yavaşlatabilir. Genellikle bir dermatoloğun haftada birkaç kez ofisinde yapacağı bir şeydir. Ancak kullanabileceğiniz bazı ev kitleri var. Doktorunuza bunları sorun.
    Fototerapi kısa ve uzun süreli yan etkilere neden olabilir. Güneş yanığınız varmış gibi hissetmenize neden olabilir ve cilt kanseri olma riskinizi artırabilir. Aşağıdaki durumlarda önerilmez:

    • Cilt kanseri olanlar da
    • Cilt kanseri olma şansınızı artıran tıbbi bir durumunuz var ise
    • Sizi UV ışığına karşı daha duyarlı hale getiren tıbbi bir durumunuz var veya bir ilaç kullanıyorsanız

    Sistemik Tedaviler

    Bağışıklık baskılayıcılar

    Diğer tedaviler işe yaramazsa veya orta ila şiddetli sedef hastalığınız varsa, doktorunuz size tüm bağışıklık sisteminizi yavaşlatmak için ilaçlar verebilir. Bağışıklık baskılayıcıları hap, şurup ya da kolunuzdan bir iğne yardımı ile alacaksınız. Enfeksiyonlar savaşmayı zorlaştırabilir ve diğer istenmeyen yan etkilere neden olabilirler.

    Doğal Sedef Tedavileri

    Pek çok insan, semptomları hafifletmek için şifalı otları, vitaminleri veya diğer evde kullanılan ilaçları dener. Bir başkası için işe yarayan şeyin sizin için işe yaramayacağını unutmayın. Tedavi planınıza bir şey eklemeden veya değiştirmeden önce doktorunuzla konuşmanız en iyisidir.

    İşte yaygın olarak kullanılan bazı doğal sedef hastalığı tedavileri:

    Tuz Banyosu

    Bu, bazı pullarınızı kaldırabilir ve daha az kaşınmanıza yardımcı olabilir. Ilık suya Ölü Deniz veya Epsom tuzları ekleyin. 15 dakika bekletin. Cildinizin fazla kurumaması için banyodan sonra nemlendirici sürün.

    Aloe Vera

    %0,5 aloe vera içeren bir krem, pullarınızı azaltabilir ve kısa süreliğine kızarıklığı hafifletebilir. Günde üç defaya kadar kullanabilirsiniz.

    Elma Sirkesi

    Bu bazen kafa derisi sedef hastalığından kaynaklanan kaşıntıyı hafifletmek için kullanılır. Haftada birkaç kez kullanabilirsiniz. Eşit miktarda sirke ve suyu karıştırdığınızdan emin olun. Aksi takdirde sirke cildinizi yakabilir. Açık yaralarınıza dikkat edin.

    Diyet

    Sedef hastalığı için özel bir yemek planı yoktur. Ancak fazla kilolu veya obezseniz, fazla kilo verirseniz belirtileriniz iyileşebilir. Fazla kilolar cildinizdeki ve vücudunuzdaki bağışıklık hücrelerinin doğru şekilde çalışmasını zorlaştırır.

    Birçok reçeteli ilaç ve reçetesiz satılan ilaçlar da bitki ürünlerinden yapılır, ancak bu ürünler yalnızca saflaştırılmış bileşenler içerir. Bitkisel takviyeler tüm bitkileri veya bitki parçalarını içerebilir.

    Alternatif veya tamamlayıcı tıbbın muhtemelen dünya da en başarılı ve yaygın olarak kullanılan dalı fitoterapidir. Bunlar, çoğu ülkede eczanelerde “besin takviyesi” olarak satılan, diğer adıyla bitkisel ilaç olarak da bilinen tabletler, tozlar ve şuruplardır. Doktor Hakan Özkul’un tamamlayıcı bitkisel tedavileri her hastalıkta etkili olduğu gibi sedef tedavisinde de önemli etki göstermektedir. Daha fazla bilgi almak için iletişime geçiniz.

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?