fbpx
dr hakan özkul

Meme Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Meme kanseri tedavileri zamanla büyük ölçüde iyileşti ve her zamankinden daha fazla seçeneğiniz var. Lumpektomi gibi radyasyon ve cerrahi gibi bazı meme kanseri tedavileri lokaldir, tümör(ler)e yöneliktir ve bunları vücudunuzdan uzaklaştırır. Diğerleri (kemoterapi, hedefe yönelik tedavi ve hormon tedavisi) sistemiktir, yani amaçları vücudunuzdaki başıboş kanser hücrelerini kovalamak ve yok etmektir.

    Meme kanseri tedavilerinden birini veya kombinasyonlarını seçmek, sahip olduğunuz meme kanseri türü, evresi, hormon reseptör durumunuz ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.

    Ameliyat

    Meme kanserinin evresi ne kadar erken olursa, ameliyat o kadar olasıdır ve iyileştirici olabilir. Aşağıdakilerden hangisinin gerçekleştirileceğini esas olarak meme kanserinin yayılma derecesi belirler.

    Lumpektomi

    Genellikle meme koruyucu cerrahi olarak adlandırılan lumpektomi, kanserli tümörün ve çevresindeki doku marjının çıkarılmasını içerir.  Erken evre meme kanserinde uygulanması çok yaygındır.

    Bazı kanserli hücreleri geride bırakma riski nedeniyle, lumpektomiyi tipik olarak radyasyon takip eder.

    Mastektomi

    Bir mastektomi tüm meme almayı içerir. Her iki memenin de alınmasına  çift mastektomi denir. Bazen memenin arkasındaki kas gibi diğer dokular da çıkarılır.

    Radyasyon, mastektomiden sonra lumpektomiden sonra olduğu kadar yaygın değildir.

    Diğer Ameliyatlar

    Prosedüre bağlı olarak bir lumpektomi/mastektomi sırasında veya sonrasında yapılabileceğinden, aşağıdaki prosedürler de dikkate değerdir.

    Sentinel lenf nodu biyopsisi : Bu cerrahi işlem, kanserin lenfatik sisteme yayılıp yayılmadığını görmek için yapılır. Önceden meme kanseri cerrahisi sırasında veya kendi başına yapılabilir.
    Aksiller lenf nodu diseksiyonu: aksiller düğümleri sizin koltuk altındaki ilk yer olan meme kanseri genellikle yayılır. Sentinel düğüm biyopsisi, lenf düğümlerinde kanser bulursa, koltuk altı düğümleri çoğunlukla mastektominin bir parçası olarak çıkarılır (yine de bu ayrı olarak yapılabilir).
    Yeniden eksizyon: Ayakta tedavi prosedürü, yalnızca lumpektomi sonrasında cerrahi sınırlar net değilse yapılır .
    Göğüs rekonstrüksiyonu : Bu teknik olarak kanser tedavisinin bir parçası değildir, ancak meme rekonstrüksiyonu tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır ve duygusal iyileşmede büyük bir yardımcı olabilir. Rekonstrüksiyon genellikle lumpektomi veya mastektomiden hemen sonra yapılır, ancak özellikle radyasyon tedavisinin lumpektomi veya mastektomiyi takip ettiği durumlarda daha sonra yapılabilir.

    Radyasyon tedavisi

    Radyoterapi olarak da adlandırılan radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini yok etmek için iyonlaştırıcı radyasyonu içerir. Çok özel durumlarda kullanılır:

    • Lumpektomiden sonra kalan kanser hücrelerini öldürmek ve nüksü önlemek için
    • Mastektomi sonrası, tümör 5 santimetreden büyükse veya kanser koltuk altı lenf düğümlerine yayılmışsa
    • 4. evre meme kanserinde kanser diğer organlara yayıldığında

    Tam meme ve kısmi meme radyasyonu dahil olmak üzere çeşitli radyasyon tedavisi teknikleri kullanılmaktadır . Her türün kendine özgü kullanımları ve endikasyonları vardır.

    İlaç Tedavileri

    Bu seçenekler genellikle bir meme ameliyatının tamamlayıcısıdır, ancak bazı durumlarda kendi başlarına da yapılabilir.

    Kemoterapi

    Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek veya büyümelerini durdurmak için ilaçların kullanımını içeren sistemik bir tedavidir. Bazı kemo ilaçları ağızdan (aldığınız haplar), diğerleri ise infüzyonlardır (damarlarınıza verilir). Alacağınız spesifik ilaç(lar) tümörünüzün evresine ve özelliklerine bağlıdır.

    Meme kanseri olan herkesin kemoterapiye ihtiyacı olmayacaktır. Doktorunuz kemoterapi önerebilir:

    • İleri meme kanseri için: Meme kanseri vücudun diğer bölgelerine yayılmışsa, ameliyat artık bir seçenek değildir. Kemoterapi , genellikle hedefe yönelik tedavi ile kombinasyon halinde, tipik olarak tercih edilen tedavidir.
    • Bazı erken evre meme kanseri ameliyatlarından sonra: Yüksek tekrarlama veya metastaz riski olduğunda, kemoterapi riski azaltmaya yardımcı olabilir. Buna adjuvan tedavi denir, yani birincil tedaviyi takip eder.
    • Ameliyattan önce büyük tümörleri küçültmek için: Bu, ameliyatın daha başarılı olmasına yardımcı olabilir, nüks olasılığını azaltabilir ve bazen mastektomi yerine lumpektomiye izin verebilir. Bu, birincil tedaviden önce geldiği için neoadjuvan tedavi olarak adlandırılır.

    Kemoterapinin bir dezavantajı, hızla büyüyen hücreleri hedef alması ve bunun da kanserli olmayan hücrelere zarar vermesine neden olmasıdır. Bu tedavi şekliyle bağlantılı yan etkilerin çoğuna neden olan şey budur.

    Hedefe Yönelik Tedaviler

    Hedefe yönelik tedaviler, meme kanseri tedavisinin daha yeni bir şeklidir. Tek başlarına veya diğer terapilerle birlikte kullanılabilirler.

    Kemoterapi hızla büyüyen tüm hücreleri hedeflerken, hedefe yönelik tedaviler adlarının önerdiği şeyi yapar – doğrudan kanser hücrelerini veya kanser hücrelerinin büyümesine katkıda bulunan belirli süreçleri hedef alır. Bu, hedef tedavinin genellikle kemoterapiden daha az yan etkiye sahip olduğu anlamına gelir.

    Hormon Tedavisi

    Hormon tedavisi ya vücudunuzun hormon üretme yeteneğini bloke eder ya da hormonların işleyişine müdahale eder. Hormona duyarlı tümörlerin büyümesini yavaşlatmak veya durdurmak için kullanılır.

    Tipik olarak, hormon tedavisi birincil tedavileri takip eder ve beş yıl devam eder. Kullanılan spesifik ilaçlar, menopoz öncesi veya menopoz sonrası olmanıza bağlıdır .

    Yaşam tarzı

    Bazı yaşam tarzı değişiklikleri, tedavilerinizin yan etkileriyle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

    Örneğin bulantı ve kusma radyasyon ve kemoterapinin yaygın yan etkileridir. Bulantıyı yönetmenize yardımcı olabilecek alışkanlıklar şunlardır:

    • Sık sık küçük porsiyonlar yemek
    • Yavaş yemek
    • Yağ oranı düşük olan hafif bir diyete bağlı kalmak
    • Yemekten sonra dinlenmek
    • Mide bulantısına neden olan yiyecekleri not etmek ve bunlardan kaçınmak

    Doktorunuz ve hemşireleriniz, yan etkilerinizi yönetmenin yollarını bulmanıza yardımcı olabilir.

    Tamamlayıcı Alternatif Tıp

     

    Bazı tamamlayıcı yaklaşımlar, özellikle semptomlarla, tedavinin yan etkileriyle ve bunların hepsinin duygusal etkisiyle başa çıkmanıza yardımcı olmak için kanser tedavilerinin yanında faydalı olabilir.

    Tıp bilimi, akupunktur, yoga ve meditasyon gibi Doğu tedavileri hakkında daha fazla şey öğreniyor ve bunları kanser tedavisine entegre eden tedavi protokolleri daha yaygın hale geliyor.

     

    Bitkisel Tedavi Yöntemleri

    Bitkilerle tedavi yüzyıllardır uygulanan ve etkisi görülen bir yöntemdir. Günümüzde bitkilerle tedavi yöntemleri fitoterapi adı altında modern tıpta kendine yer bulmuştur.
    Uzman kişiler tarafından alınan eğitimler ayrıca uzun yıllardır araştırmalar ve incelemeler sonucunda bitkilerin şifası ve iyileştirme gücünü başarılı bir şekilde kullanan Dr. Hakan Özkul kişiye özel tedavi yöntemleri uygulayarak mutlu ve sağlıklı bir yaşam sunmaktadır. Kişiye özel tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

     

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?