fbpx
dr hakan özkul

Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir? Lenf Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir?

    Lenf Kanseri (Lenfomalar), anormal beyaz kan hücreleri büyüdüğünde lenfatik sistemde (vücut çevresindeki çeşitli lenf bezlerinde) başlayan kanser türlerini ifade eder. Lenfomalar genel olarak en yaygın altıncı kanser türüdür.

    Yayılan ve farklı şekilde tedavi edilen iki ana lenfoma türü vardır:

    • Hodgkin olmayan lenfoma ( lenfomaların yaklaşık %90’ını oluşturur)
    • Hodgkin lenfoma (biyopsilerde karakteristik bir görünüme sahiptir).

    Hodgkin lenfoma nedir?

    Bazen Hodgkin hastalığı olarak da adlandırılan Hodgkin lenfoma, bir lenfoma türüdür – lenfatik sistem kanseri (vücut çevresindeki çeşitli lenf bezleri) için genel bir terimdir.

    İki tip Hodgkin lenfoma vardır:

    • vakaların yaklaşık %95’ini oluşturan klasik Hodgkin lenfoma
    • nodüler lenfosit baskın Hodgkin lenfoma

    Hodgkin lenfoma, Dünyada teşhis edilen tüm kanserlerin yaklaşık %0.5’ini oluşturan nadir bir kanserdir. En sık 15 ila 29 yaşları arasındaki veya 65 yaşın üzerindeki kişilerde teşhis edilir.

    Hodgkin Olmayan Lenfoma Nedir?

    Hodgkin olmayan lenfoma, lenfatik sistemde başlayan bir kanser türü olan bir lenfoma türüdür. Lenfatik sistem, bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır ve vücudun etrafındaki çeşitli lenf bezlerini içerir. Hodgkin olmayan lenfoma en yaygın olarak bir lenf düğümünde ortaya çıkar, ancak karaciğer, dalak, mide veya kemiklerde de ortaya çıkabilir. 60’tan fazla non-Hodgkin lenfoma türü vardır ve bunlar ne kadar hızlı büyüdüklerine ve yayıldıklarına ve insanların ne kadar hasta hissettiğine göre değişir.

    85 yaşında Hodgkin olmayan lenfoma tanısı alma riski 39’da 1’dir. 85 yaşında Hodgkin lenfoma tanısı alma riski 414’te 1’dir. Hodgkin olmayan lenfomanın yaklaşık 40 alt tipi vardır ve bunların ne kadar hızlı olduklarına göre değişir. büyürler ve yayılırlar ve insanların ne kadar hasta hissettiği kişiden kişiye değişir.

    Dünyada lenfoma yayılma hızı son 20 yılda arttı ve artmaya devam ediyor. Birden fazla çalışma, artış için net bir neden bulamadı. Önlenebilir bir dizi kanserle karşılaştırıldığında, lenfoma ve bilinen risk faktörleri arasında yalnızca zayıf bir ilişki vardır. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam tarzı genel kanser riskinizi azaltmaya yardımcı olurken, çoğu bireysel lenfoma vakası herhangi bir spesifik nedene bağlanamaz. Araştırmalar devam ediyor.

    Lenf Kanserinin (Lenfoma) Belirtileri Nelerdir?

    Yaygın semptomlar şunları içerir:

    • açıklanamayan ateş
    • boyun veya koltuk altı gibi bir veya daha fazla lenf bezinin şişmesi
    • şişmiş karın
    • anormal terleme, özellikle geceleri
    • yorgunluk
    • iştah kaybı
    • kolayca morarma veya kanama
    • kilo kaybı
    • sık enfeksiyonlar
    • öksürük, göğüs ağrısı veya nefes alma sorunları
    • döküntü veya kaşıntı.

    Lenf Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

    Radyasyona ve belirli kimyasal türlerine maruz kalmak bazı insanları daha yüksek risk altına sokabilir. Benzen ve bazı tarım kimyasalları sebep olabilir; İşyerinde maruz kalan ve en yüksek risk altında olabilecek kişiler, maruziyeti en aza indirmek için iş sağlığı kurallarına uymalıdır. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde Epstein-Barr virüsü veya HIV gibi virüslere maruz kalmak da lenfoma riskini artırabilir.

    Hodgkin lenfoma riskinizi artırabilecek bazı faktörler şunlardır:

    • Epstein-Barr virüsü veya HIV gibi virüslere maruz kalma
    • aile öyküsü
    • zayıflamış bir bağışıklık sistemi
    • sigara tütün

    Lenf Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

    Başlangıçta doktorunuz size fizik muayene yapabilir ve herhangi bir şişlik için boyun, koltuk altı ve kasıklarınızdaki lenf düğümlerini hissedebilir . Bir miktar büyüme varsa, bazı ek testler yaptırabilirsiniz.

    Biyopsi

    Bu, Lenf Kanseri teşhisi için en yaygın testtir. Büyütülmüş lenf düğümünden bir miktar doku mikroskop altında incelenmek üzere alınacaktır. İki tür biyopsi vardır:

    • Eksizyon biyopsisi, genel anestezi altında lenf düğümünün bir kısmını veya tamamını çıkarır
    • Çekirdek iğne biyopsisi, bazı hücreleri ve dokuları lenf düğümünden çıkarmak için bir iğne kullanır.

    Diğer Testler

    Biyopsinizin sonuçları Lenf kanseri olduğunuzu gösteriyorsa, kanserin ne kadar yayıldığını belirlemek için ek testler yaptırabilirsiniz. Bunlar şunları içerebilir:

    • Göğüs röntgeni
    • CT , PET ve MRI taramaları veya ultrason gibi görüntüleme testleri
    • kemik iliği biyopsisi
    • kan testleri.

    Lenf Kanseri  Teşhisinin Ardından Neler Yapmalıyım?

    Lenf kanseri teşhisi konduktan sonra şok, üzgün, endişeli veya kafanız karışmış hissedebilirsiniz. Bunlar normal tepkilerdir. Lenf kanseri tanısı her kişiyi farklı şekilde etkiler. Çoğu için zor bir zaman olacak, ancak bazı insanlar normal günlük aktivitelerine devam etmeyi başarıyor.

    Tedavi seçenekleriniz hakkında doktorlarınız, aileniz ve arkadaşlarınızla konuşmak faydalı olabilir. Sorular sorun ve ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz kadar internetten araştırma yapın.

    Olası sonuçlar, olası yan etkiler ve riskler ve faydalar dahil olmak üzere farklı tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzla iletişime geçin. Tedavi ile ilgili kararlara ne kadar dahil olmak istediğiniz size bağlıdır, bu nedenle ihtiyacınız olduğu kadar çok tedavi isteyin.

    Lenf Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

    Tedavi, lenf kanserinin tipine, hastalığın evresine (yani vücuda ne kadar yayıldığına) ve ne kadar hızlı büyüyeceğine bağlıdır.

    Evreleme

    Kanserin kapsamı, karın BT taraması ve kemik iliği biyopsisi ile belirlenir. Mümkün olduğunda bir Pozitron emisyon tomografisi  taraması, kemikler de dahil olmak üzere uzak yayılma hakkında ek bilgi sağlar. BT taramaları genişlemiş lenf bezlerini gösterir; Pozitron emisyon tomografisi  taraması, metabolik olarak anormal derecede aktif olan (ancak henüz şişmemiş olan) lenf bezlerini gösterir ve evreleme için daha doğru bir test olabilir.

    Lenfoma evreleri şu şekildedir:

    • Evre I – Kanser, merkezi bir lenfatik alanla sınırlıdır.
    • Evre II – Kanser, diyaframın üstünde veya altında bulunan iki veya daha fazla lenfatik alana yayılır.
    • Evre III – Yukarıdaki her iki çoklu lenfatik alanlara kanser yayılır ve diyaframın altında.
    • Evre IV – Kanser, lenfatik alanın parçası olmayan bir veya daha fazla organa yayılır. Ayrıca enfekte organdan uzakta bulunan lenf düğümlerine de yayılır.

    Tedavi Türleri

    Tedavi seçenekleri arasında kemoterapi , radyasyon tedavisi (radyoterapi) ve monoklonal antikorlar bulunur. Erken meme, bağırsak ve diğer birçok kanserin alınmasında başarılı olabilen cerrahi , lenfomada işe yaramaz. Bazı durumlarda, lenfoma nüksederse veya gelecekte nüks olasılığı yüksekse, hemen öncesinde güçlü kemoterapi ile bir kök hücre nakli gerekir.

    Erken Hodgkin hastalığı, kombinasyon kemoterapi artı radyasyon tedavisi ile tedavi edilir. Hacimli veya yanıt vermeyen alanlar için radyasyon tedavisi gerekebilir.

    Hodgkin olmayan lenfomalı hastalar için bazıları tek başına lokalize radyoterapi veya radyasyon tedavisi artı kemoterapi kombinasyonu ile tedavi edilebilir.

    Hodgkin olmayan lenfoma hızlı büyüyorsa veya “agresif” ise, başarılı tedavi genellikle kemoterapiye hemen başlamayı gerektirir. Erken evre hastalık ve hacimli bölgelerin olduğu ileri evreler için genellikle sadece etkilenen bölgeyi hedefleyen “ilgili alan radyoterapisi” gereklidir.

    Lenf Kanserinin Doğal Tedavisi

    Kanser tedavisi sağlığınıza, kişisel ihtiyaçlarınıza ve kanserin ilerlediği aşamaya bağlıdır. Tipik olarak, lenf kanseri cerrahi, immünoterapi veya radyasyon tedavisi ve kemoterapinin bir kombinasyonu ile tedavi edilir. Bununla birlikte, bu tür tedaviler sizi ve bağışıklık sisteminizi zayıf ve tükenmiş bırakabilir ve kanser hücreleriyle gerektiği gibi savaşmanızı engelleyebilir.

    Alternatif tedavilerin devreye girdiği yer burasıdır . Kanser hastalarına yönelik bu doğal hedefli tedavi yaklaşımları, yan etkileri hafifletmek ve iyileşmelerini desteklemek için daha geleneksel tedavilerle birlikte çalışabilir.

    Herhangi bir bitkisel  ilaç almadan önce daima doktorunuza danışmalısınız. Bitkisel ilaçlar  doğal malzemelerle yapılsa da, yine de dikkatli bir şekilde tedavi edilmelidir.

    Bitkisel Tedavi yönteminde uygulanacak lenf kanseri tedavisindeki yan etkileri ve vücuda verilen diğer zararlı etkilerin etkisini azaltmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
    Yapılan tedavilere ek olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek ve tüketilecek takviye besinlerle tedavi sürecini rahat bir şekilde atlatmak mümkündür.

    Bitkilerle tedavi yüzyıllardır uygulanan ve etkisi görülen bir yöntemdir. Günümüzde bitkilerle tedavi yöntemleri fitoterapi adı altında modern tıpta kendine yer bulmuştur.
    Uzman kişiler tarafından alınan eğitimler ayrıca uzun yıllardır araştırmalar ve incelemeler sonucunda bitkilerin şifası ve iyileştirme gücünü başarılı bir şekilde kullanan Dr. Hakan Özkul kişiye özel tedavi yöntemleri uygulayarak mutlu ve sağlıklı bir yaşam sunmaktadır. Kişiye özel tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

    Son zamanlarda, kanser araştırmalarındaki ve klinik deneylerdeki bilimsel ilerleme ve ilerlemeler, kanseri tedavi etmenin (geleneksel yöntemler dışında) daha iyi yollarının olduğunu göstermiştir.

    Her hastaya, optimal kanser bakımı için bütünsel tedavilerden oluşan tamamen özel bir tedavi planı verilir. Dr. Hakan Özkul‘un tedbirli gözetimi altında, bir hastanın lenf kanseri planı, vücudunun çeşitli tedavilere iyi yanıt verdiğinden emin olmak için periyodik olarak ayarlanır veya değiştirilir.

     

     

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?