fbpx
dr hakan özkul

Karaciğer Kanseri Nedir? Karaciğer Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Karaciğer kanseri nedir?

    Birincil karaciğer kanseri  , karaciğerde başlayan kötü huylu bir tümördür. Farklı türleri vardır:

    •  Hepatom, birincil karaciğer kanserinin en yaygın türüdür ve karaciğerdeki ana hücre tipi olan hepatositlerde başlar.
    • Safra kanalı kanseri, safra kanallarını (karaciğeri bağırsak ve safra kesesine bağlayan) kaplayan hücrelerde başlar
    • Kan damarlarında başlayan kanser: Bu, 70 yaşın üzerindeki kişilerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksek olan nadir bir karaciğer kanseri türüdür.

    Karaciğerdeki ikincil kanser, vücudun başka bir bölgesinde başlayan ancak karaciğere yayılan kanserdir. Karaciğerinizde sekonder kanseriniz varsa, bu bilgilerle birlikte birincil kanser hakkındaki bilgileri veya  bilinmeyen kanser hakkındaki bilgileri okumanız yararlı olabilir  .

    İkincil bir kanser, örneğin karaciğer sekonderli bağırsak kanseri gibi, başladığı birincil bölgeden sonra adlandırılır. Bu bilgilerde, karaciğere yayılmış herhangi bir kanser türünü belirtmek için “karaciğerdeki ikincil kanser” terimini kullanıyoruz.

    Karaciğer kanserinde erkeklerin teşhis edilme olasılığı kadınlara göre üç kat daha fazladır.

    Dünya üzerinde karaciğer kanseri için beş yıllık sağ kalım oranı %19’dur.

    Karaciğer kanseri belirtileri Nelerdir ?

    Karaciğer kanseri semptomlarının, kanser büyüdükçe veya ilerledikçe ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

    Belirtiler şunları içerebilir:

    • zayıflık ve yorgunluk
    • karın ağrısı
    • sıvı birikmesi nedeniyle karın şişmesi (asit)
    • sağ omuzda ağrı
    • iştah kaybı ve hasta hissetme
    • kilo kaybı
    • cilt ve gözlerin sararması (sarılık)
    • soluk bağırsak hareketleri
    • ateş

    Karaciğer Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

    Uzun süreli (kronik) enfeksiyona neden olan Hepatit B veya C virüsleri karaciğer kanserine neden olabilir. Bu, Dünya’da birincil karaciğer kanseri için bilinen en büyük risk faktörüdür.

    Karaciğer kanseri geliştirme riskini artırabilecek başka faktörler de vardır, örneğin:

    • yağlı karaciğer hastalığı veya hemokromatoz dahil genetik bozukluklar veya alfa 1-antitripsin eksikliği
    • 2 tip diyabet
    • hepatit B veya C
    • yüksek alkol tüketimi
    • obezite
    • sigara içmek
    • belirli kimyasallara maruz kalma.

    Karaciğer kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

    Hem karaciğer kanserini hem de karaciğerin ikincil kanserini teşhis etmek için yapılan testler şunları içerir:

    Kan testleri

    Kan testleri karaciğerin ne kadar iyi çalıştığını kontrol edebilir; ve kanınızın ne kadar iyi pıhtılaştığı; tümör belirteçleri olarak bilinen belirli kimyasalları kontrol etmenin yanı sıra; hepatit B veya C’niz olup olmadığı; ve herhangi bir genetik problem.

    Ultrason

    Birincil karaciğer kanserini aramak için en yaygın kullanılan yöntem olan ultrason, organın resimlerini üretir ve karaciğerinizdeki anormal dokunun boyutunu ve yerini gösterebilir.

    CT tarama

    BT taramaları aynı anda birkaç organın üç boyutlu resimlerini üretir ve doktorların ameliyatı planlamasına yardımcı olabilir  . Ayrıca kanserin yayılıp yayılmadığını da görebilir.

    MR


    Bir MRI taraması, vücudun ayrıntılı kesit resimlerini üretir ve bir tümörün boyutunu ve karaciğer çevresindeki ana kan damarlarını etkileyip etkilemediğini gösterebilir.

    PET-CT taraması

    Karaciğerdeki ikincil kanserler için daha yaygın olarak kullanılan PET- CT taramaları, herhangi bir kanserin vücutta nerede olduğunu gösteren üç boyutlu renkli görüntüler üretir.

    Biyopsi

    Biyopsi, mikroskop altında inceleme için küçük bir miktar dokunun alınmasıdır.

    Biyopsi şu şekilde yapılır: lokal anestezi içeren ince iğne aspirasyonu ve hücreleri çıkaran ince bir iğne; veya genel anestezi altında yapılan ve doktorun karaciğere ve çevresindeki organlara bakmasına ve laparoskop kullanarak doku örnekleri almasına olanak tanıyan laparoskopi (anahtar deliği ameliyatı).

    Diğer testler

    Karaciğerde ikincil kanseriniz varsa, henüz bilinmiyorsa, birincil kanserin nerede başladığını bulmak için başka testleriniz olabilir.

    Karaciğer kanseri teşhisinin ardından

    Karaciğer kanseri olduğunuzu öğrendikten sonra şok, üzgün, endişeli veya şaşkın hissedebilirsiniz. Bunlar normal tepkilerdir. Çoğu için zor bir zaman olacak, ancak bazı insanlar normal günlük aktivitelerine devam etmeyi başarıyor.

    Tedavi seçenekleriniz hakkında doktorunuz, aileniz ve arkadaşlarınızla konuşun. İhtiyacınız kadar bilgi arayın. Tedavinizle ilgili kararlara ne kadar dahil olmak istediğiniz size bağlıdır.

    Karaciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Primer karaciğer kanseri için en yaygın tedaviler, tümör ablasyonu ve doğrudan kansere uygulanan kemoterapidir.

    Karaciğerdeki ikincil kanser için en yaygın tedaviler kemoterapi veya cerrahi ve kemoterapinin bir kombinasyonudur.

    Ameliyat

    Cerrahi , karaciğerin bir kısmının çıkarılmasını veya tüm karaciğerin bir donör karaciğeri ile değiştirildiği bir karaciğer naklini içerebilir.

    Cerrahi, karaciğer kanseri olan az sayıda insan için uygundur ve tümörlerin boyutuna, sayısına ve konumuna bağlı olacaktır.

    Karaciğerin bir kısmını çıkarmak için yapılan ameliyata kısmi hepatektomi denir. Ameliyattan sonra, karaciğerin geri kalan kısmı hasar görmemişse genellikle kendi kendini onarabilir ve birkaç ay içinde normal boyutuna geri dönebilir. Karaciğerin her iki tarafında tümör varsa, ilk ameliyattan sonra karaciğerin yeniden büyümesini sağlamak için ameliyat iki aşamada yapılabilir.

    Bazı insanlar için karaciğerin bir kısmını çıkarmak mümkün değildir ve bunlar bir nakil için düşünülebilir. Bir kişinin karaciğer nakli için uygun olması için kişinin genel sağlığı da dahil olmak üzere bir dizi faktör göz önünde bulundurulur. Ayrıca, bir kişi sigara içmemeli veya yasa dışı uyuşturucu kullanmamalı ve en az altı ay boyunca alkol almayı bırakmış olmalıdır. Bir karaciğer nakli mümkün olabilir, ancak uygun bir donör karaciğeri beklemek uzun zaman alabilir. Bu süre zarfında, çoğu insan kanseri kontrol altına almak için başka tedavilere sahiptir.

    Tümör ablasyonu

    Tümör ablasyonu en yaygın olarak küçük birincil karaciğer kanserleri için kullanılır. Karaciğerde ikincil kanser için nadiren kullanılır.

    En yaygın tümör ablasyon tedavisi türleri, kanser hücrelerini ısıtmak ve yok etmek için radyo dalgaları ve mikrodalgalar kullanır. Bu tedavi ya deriden sokulan bir iğne (perkütan ablasyon) ya da cerrahi bir kesi (cerrahi ile ablasyon) ile uygulanır.

    Daha az yaygın ablasyon tedavisi türleri arasında kanser hücrelerini yok etmek için tümöre saf alkolün sokulduğu alkol enjeksiyonu; ve kanser hücrelerini donduran ve öldüren cerrahi olan kriyoterapi.

    Kemoterapi

    Sahip olduğunuz karaciğer kanserinin türüne bağlı olarak , tümörleri öldürmek, küçültmek veya büyümesini yavaşlatmak için kemoterapi ilaçları alabilirsiniz .

    Kemoterapi sistemik olarak, tabletler yoluyla veya damardan (damlama yoluyla) verilebilir, yani tüm vücuda yayılır. Bu, kalan kanser hücrelerinden kurtulmak için cerrahi veya kriyoterapi gibi diğer tedavileri takiben verilebilir. Kanser vücudun diğer bölgelerine yayılmadıkça, genellikle birincil karaciğer kanserini tedavi etmek için kullanılmaz.

    Sistemik kemoterapi, kanser büyümesini yavaşlatmak ve ağrıyı azaltmak için palyatif tedavi olarak da kullanılabilir.

    Kemoterapi, kemoembolizasyon  adı verilen doğrudan tümöre de verilebilir. Doğrudan tümörü hedef aldığı için daha güçlü ilaçlar kullanılabilir.

    Biyolojik Terapi

    Büyümelerini veya işlevlerini durdurarak veya vücudun bağışıklık sisteminin onları yok etmesine yardımcı olarak kanser hücrelerine karşı çalışan bir dizi tedavi. Karaciğerdeki hem birincil hem de ikincil kanserler için kullanılır, diğer kanser tedavileriyle birlikte veya sonrasında kullanılabilir.

    Bitkisel Tedavi Yöntemleri

    Bitkilerle tedavi yüzyıllardır uygulanan ve etkisi görülen bir yöntemdir. Günümüzde bitkilerle tedavi yöntemleri fitoterapi adı altında modern tıpta kendine yer bulmuştur.
    Uzman kişiler tarafından alınan eğitimler ayrıca uzun yıllardır araştırmalar ve incelemeler sonucunda bitkilerin şifası ve iyileştirme gücünü başarılı bir şekilde kullanan Dr. Hakan Özkul kişiye özel tedavi yöntemleri uygulayarak mutlu ve sağlıklı bir yaşam sunmaktadır. Kişiye özel tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

    Seçici dahili radyasyon tedavisi

    Radyoembolizasyon olarak da bilinen bu tedavi, küçük taneciklerde yüksek doz dahili radyasyonla doğrudan karaciğer tümörlerini hedef alır. Karaciğerdeki hem primer hem de sekonder kanserlerde, tümörlerin ameliyatla alınamadığı durumlarda kullanılır. Her bölgede mevcut değildir, bu nedenle kullanılabilirlik ve ilgili maliyetler hakkında doktorunuzla iletişime geçin.

    Endoskopik stent yerleştirme

    Karaciğerdeki kanser safra kanalını tıkadıysa ve safra karaciğerde birikmişse, safrayı boşaltmak ve semptomları hafifletmek için karaciğerinize bir stent (ince tüp) yerleştirilmesi önerilebilir.

    Karaciğer Kanseri Nasıl Önlenir?

    Hepatit C ve B enfeksiyonları, Dünya genelinde birincil karaciğer kanseri için bilinen en büyük risk faktörleridir. Hepatit B’nin yayılmasını ve birincil karaciğer kanseri vakalarını azaltmak için, risk altındaki tüm kişileri virüse karşı aşılamak ve virüsle zaten enfekte olmuş kişilerin sağlığını izlemek de dahil olmak üzere önleme stratejileri vardır.

     

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?