fbpx
dr hakan özkul

Kanser Hastalarının – Tüketeceği Gıdalar Ve Yemekler

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Kanser olduğunuzda ne yediğiniz gerçekten önemlidir. Vücudunuzun güçlü kalmak için yeterli kaloriye ve besine ihtiyacı vardır. Ancak hastalık, tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında farklı olabilen, ihtiyacınız olanı elde etmenizi zorlaştırabilir. Ve bazen, yemek yemek istemeyeceksiniz.

    Sert bir diyet makyajına ihtiyacınız yok. Size iyi gelen yiyecekleri kolay ve iştah açıcı hale getirmek için sadece birkaç basit numara.

    Tedaviden Önce

    Tedavinize başlamadan önce sağlıklı yiyeceklere odaklanmaya başlayın. Sizi nasıl etkileyeceğini veya ne tür yan etkileri olabileceğini bilmiyorsunuz. Bu yüzden şimdi doğru beslenmek iyi bir fikir. Kendinizi daha iyi hissetmenize ve vücudunuzun güçlü kalmasına yardımcı olabilir.

    Ayrıca canınızın hiçbir şey yemek istemeyeceği günleri planlamak için de iyi bir zaman. Buzdolabınızı ve kilerinizi, özellikle çok az (veya hiç) pişirme gerektirmeyen sağlıklı yiyeceklerle doldurun. Fındık, elma püresi, yoğurt, önceden doğranmış sebzeler ve mikrodalgada kahverengi pirinç veya diğer tam tahıllar kolay seçeneklerdir. En sevdiğiniz mezelerden bazılarını gruplar halinde yapın ve onları da dondurun.

    Ayrıca, terapinizin ilk günlerinde veya haftalarında size yemek getirebilecek bazı arkadaşlarınızı ve ailenizi de sıraya koymak isteyebilirsiniz.

    Tedavi Sırasında

    İyi günlerde bol protein ve sağlıklı kalori tüketin . Bu, vücudunuzu güçlü tutacak ve tedavinizden kaynaklanan hasarı onarmaya yardımcı olacaktır.

    Yüksek proteinli gıdalar şunları içerir:

    • Yağsız et, tavuk ve balık
    • Yumurtalar
    • Fasulye, fındık ve tohumlar
    • Peynir, süt ve yoğurt

    Hergün meyve ve sebze yemeye çalışın. Koyu yeşil ve koyu sarı sebzeleri ve portakal ve greyfurt gibi turunçgilleri dahil edin. Bunun gibi renkli yiyeceklerde birçok sağlıklı besin bulunur. Sadece onları iyice yıkadığınızdan emin olun.

    Bütün gün bol sıvı tüketin. Su harika bir seçim. Taze sıkılmış meyve suyunu da deneyin. Vücudunuzun nemli kalması için ihtiyaç duyduğu sıvı ile birlikte size bazı ekstra vitaminler verir.

    İLGİLİ MAKALE
    Ayrıca çiğ veya az pişmiş et, balık ve kümes hayvanları yememeniz de önemlidir. Pastörize edilmemiş yiyecek ve içecekleri yemeyin.

    Acıktığınızda yiyin. Sabah ise, kahvaltıyı en büyük öğününüz yapın. Yemekler zorsa, gün içinde iki veya üç büyük öğün yerine beş veya altı küçük öğünler ayırın.

    Elinizde küçük, sağlıklı atıştırmalıklar da bulundurun. Yoğurt, mısır gevreği , peynir, kraker ve çorba, hepsi iyi seçeneklerdir. Eğer  kemoterapi tedavisindeyseniz, seanstan önce atıştırma veya küçük öğün yemek  bulantı yapabilir.

    Yan Etkileri Yönetin

    Kanser tedavilerinin birçok yan etkisi, yeterince yemek yemeyi zorlaştırabilir. Diyetiniz, en yaygın sorunlardan bazılarını aşmanıza yardımcı olabilir.

    • Mide bulantısı /kusma : Çok yağlı, yağlı veya baharatlı yiyeceklerden veya keskin kokulu yiyeceklerden kaçının. Birkaç saatte bir kraker veya tost gibi kuru yiyecekler yiyin. Et suyu, sporcu içecekleri ve su gibi berrak sıvıları yudumlayın.
    • Ağız veya boğaz sorunları: Yaralar, ağrı veya yutma güçlüğü için yumuşak yiyeceklerle beslenin. Sert veya cızırtılı ve baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçının. Yemekleri ılık yiyin (sıcak veya soğuk değil). Çorbalar veya içecekler için pipet kullanın.
    • İshal ve kabızlık : İshal için susuz kalmamak gerçekten önemlidir. Bol miktarda sıvı tüketin ve kepekli tahıllar ve sebzeler gibi yüksek lifli gıdaları azaltın. Kabızsanız, diyetinize yavaş yavaş daha yüksek lifli yiyecekler ekleyin. Bol sıvı da bu problem için anahtardır.
    • Tat değişikliği: Tedavinin tat alma duyularınız üzerinde komik bir etkisi olabilir. Daha önce sevmediğiniz şeylerin tadı şimdi güzel olabilir. Bu yüzden yeni yiyeceklere açık olun. Zencefil veya nar gibi ekşi veya ekşi tatları sevip sevmediğinize bakın. Biberiye, nane ve kekik gibi baharatlar da diğer yiyeceklerin tadını çıkarmanıza yardımcı olabilir.

    Kanser Diyetleri

    Pek çok insan, kanseri tedavi etmeye ya da geri gelmesini önlemeye yardımcı olacağını söyledikleri “özel” diyetleri lanse ediyor. Belki vegan, vejeteryan olmanız veya çiğ bir diyete başlamanız gerektiğini duymuşsunuzdur. Herhangi bir büyük değişiklik yapmadan önce doktorunuzla konuşun.

    Kanseri tedavi edebilecek bir diyet yok. Ayrıca vejeteryan diyeti gibi herhangi bir beslenme planının kanserin geri gelme olasılığını azaltabileceğini gösteren iyi bir araştırma da yok.

    En iyi seçeneğiniz, yağsız proteinler, meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve az yağlı süt ürünleri içeren dengeli bir diyete bağlı kalmaktır. Şeker, kafein, tuz ve alkolü sınırlayın.

    Bitkisel Takviyeler

    Kemoterapi yada antibiyotikler vücudu iyileştirirken aynı zamanda sağlıklı hücrelere de zarar vermektedir. Bu yüzden genellikle son çare olarak uygulanırlar. Bitkisel Tedaviler bağışıklık sistemini doğal yollar ile güçlendirir. Bu sayede vücut hastalığa karşı kendisi direnç gösterir, kendisi savaşır ve sağlıklı hücrelerin artışına yardımcı olur.

    Alternatif veya tamamlayıcı tıbbın muhtemelen dünya da en başarılı ve yaygın olarak kullanılan dalı ‘fitoterapi‘dir. Bunlar, çoğu ülkede eczaneler aracılığıyla ‘besin takviyesi’ olarak satılan, diğer adıyla bitkisel ilaç tedavisi olarak da bilinen tabletler, tozlar ve şuruplardır. Doktor Hakan Özkul’un tamamlayıcı bitkisel takviyeleri her hastalıkta etkili olduğu gibi Kanser Hastalığında da  önemli etki göstermektedir. Daha fazla bilgi almak için iletişime geçiniz.

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?