fbpx
dr hakan özkul

Hepatit B Nedir? Hepatit B Nasıl Tedavi Edilir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Hepatit B Nasıl Teşhis Edilir?

    Doktorunuz sizi muayene ederken sararma cilt veya karın ağrısı gibi karaciğer hasarı belirtileri arayacaktır. Hepatit B veya komplikasyonlarının teşhisine yardımcı olabilecek testler şunlardır:

    • Kan testleri; Kan testleri vücudunuzdaki hepatit B virüsünün belirtilerini tespit edebilir ve doktorunuza bunun akut mu yoksa kronik mi olduğunu söyleyebilir. Basit bir kan testi, duruma karşı bağışık olup olmadığınızı da belirleyebilir.
    • Karaciğer ultrasonu; Geçici elastografi adı verilen özel bir ultrason, karaciğer hasarının miktarını gösterebilir.
    • Karaciğer biyopsisi; Doktorunuz karaciğer hasarını kontrol etmek için karaciğerinizden küçük bir örnek alabilir (karaciğer biyopsisi). Bu test sırasında doktorunuz cildinize ve karaciğerinize ince bir iğne sokar ve laboratuvar analizi için bir doku örneğini çıkarır.

    Hepatit B İçin Periyodik Tetkik Yaptırmanın Önemi

    Virüs, belirti ve semptomlara neden olmadan önce karaciğere zarar verebileceğinden doktorlar bazen bazı sağlıklı insanları hepatit B enfeksiyonu için test eder. Aşağıdaki durumlarda hepatit B enfeksiyonu taraması hakkında doktorunuzla konuşun:

    • Hamile misiniz?
    • Hepatit B olan biriyle yaşamak.
    • Birden çok cinsel partneriniz oldu mu?
    • Hepatit B olan biriyle cinsel ilişkiye girdiniz mi?
    • Cinsel yolla bulaşan bir hastalık öykünüz var mı?
    • HIV veya hepatit C’ye sahip olmak.
    • Açıklanamayan anormal sonuçları olan bir karaciğer enzim testi yaptırmak.
    • Böbrek diyalizi alıyor musun?
    • Organ naklinden sonra reddedilmeyi önlemek için kullanılanlar gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alıyor musunuz?
    • Asya, Pasifik Adaları, Afrika ve Doğu Avrupa dahil olmak üzere hepatit B’nin yaygın olduğu bir ülkede mi doğdunuz?
    • Asya, Pasifik Adaları, Afrika ve Doğu Avrupa dahil hepatit B’nin yaygın olduğu yerlerden ebeveynleri veya evlat edinilmiş çocuklarının olması.

    Hepatit B Nasıl Tedavi Edilir?

    Maruz Kaldıktan Sonra Hepatit B Enfeksiyonunu Önleme Tedavisi

    Hepatit B virüsüne maruz kaldığınızı biliyorsanız ve aşı olup olmadığınızdan emin değilseniz hemen doktorunuzu arayın. Virüse maruz kaldıktan sonraki 12 saat içinde verilen bir immünoglobulin (bir antikor) enjeksiyonu sizi hepatit B’ye yakalanmaktan korumaya yardımcı olabilir. Bu tedavi yalnızca kısa süreli koruma sağladığından, aynı zamanda hepatit B aşısını da yaptırmalısınız.

    Akut Hepatit B Enfeksiyonu Tedavisi

    Doktorunuz hepatit B enfeksiyonunuzun akut olduğunu belirlerse – yani kısa ömürlüdür ve kendi kendine geçecektir – tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Bunun yerine, vücudunuz enfeksiyonla savaşırken doktorunuz dinlenmeyi, doğru beslenmeyi ve bol sıvı almayı önerebilir. Şiddetli vakalarda, komplikasyonları önlemek için antiviral ilaçlar veya hastaneye yatırılmanız gerekebilir.

    Kronik Hepatit B Enfeksiyonu Tedavisi

    Kronik hepatit B enfeksiyonu teşhisi konan çoğu insan, hayatlarının geri kalanında tedaviye ihtiyaç duyar. Tedavi, karaciğer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur ve enfeksiyonu başkalarına geçirmenizi önler. Kronik hepatit B tedavisi şunları içerebilir:

    • Antiviral İlaç Tedavisi
    • Karaciğer nakli: Karaciğeriniz ciddi şekilde hasar görmüşse, karaciğer nakli bir seçenek olabilir. Bir karaciğer nakli sırasında, cerrah hasarlı karaciğerinizi çıkarır ve yerine sağlıklı bir karaciğer koyar. Nakledilen karaciğerlerin çoğu ölen donörlerden gelir, ancak az bir kısmı karaciğerlerinin bir kısmını bağışlayan canlı donörlerden gelir.

    Yaşam Tarzı Ve Ev İlaçları

    Hepatit B ile enfekte olduysanız, başkalarını virüsten korumak için adımlar atın.
    Cinsel ilişkinizi daha güvenli hale getirin.
    Cinsel partnerinize test yaptırmasını söyleyin. Cinsel ilişki yaşadığınız herkesin virüs için test edilmesi gerekir. Partnerlerinizin de başkalarına bulaştırmamaları için Hepatit-B durumlarını bilmeleri gerekir .
    Kişisel bakım ürünlerini paylaşmayın. Ve enfekte kan izleri taşıyabilecek tıraş bıçaklarını veya diş fırçalarını paylaşmayın.

    Bitkisel Tedavi Yöntemleri

    Yapılan bilimsel araştırmalarda bitkisel tedavinin hepatit virüslerine karşı savaşmada etkili olduğu ve karaciğeri onararak hastalığı yenmede destek sağladığını ortaya koymuştur.

    Alternatif veya tamamlayıcı tıbbın muhtemelen dünya da en başarılı ve yaygın olarak kullanılan dalı ‘fitoterapi’dir. Fitoterapi yani bitkiler ile tedavi. Bunlar, çoğu ülkede eczanelerde satılan ‘besin takviyesi’ olarak gördüğümüz, diğer adıyla bitkisel ilaç olarak da bilinen tabletler, tozlar ve şuruplardır. Doktor Hakan Özkul’un tamamlayıcı bitkisel tedavileri her hastalıkta etkili olduğu gibi gastrit tedavisinde de önemli etki göstermektedir. Daha fazla bilgi almak için iletişime geçiniz.

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?