fbpx
dr hakan özkul

Glioblastom Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Glioblastom (GBM)

    glioblastom

    Glioblastomalar, birincil beyin tümörleri olarak bilinen şeydir. Yani beyinden kaynaklanan tümörlerdir. Bu, onları önce diğer organlarda ortaya çıkan ve daha sonra beyne yayılan tümörler olan metastatik veya ikincil beyin tümörlerinden oldukça farklı kılar. Bu önemli bir ayrım çünkü birincil ve ikincil beyin tümörleri oldukça farklı şekilde tedavi ediliyor.

    Glioblastomalar Diğer Beyin Tümörlerinden Nasıl Farklıdır?

    Beyindeki sinir hücrelerini yerinde tutan ve çalışmalarına yardımcı olan hücreler olan glial hücrelerde başlayan tümörler, gliomalar olarak bilinir. Tüm beyin tümörlerinin yaklaşık yüzde 30’u gliomlardır. Astrositomları, oligodendrogliomaları ve ependimomları içerir. 

    Astrositomlar, astrosit adı verilen glial hücrelerde başlar. Glioblastomalar bir tür astrositomdur – en agresif tür.

    Astrositomlarla ilgili sorunlardan biri, normal doku ile karışarak beyne yayılabilmesidir. Bu, ameliyatla tamamen çıkarılmasını neredeyse imkansız hale getirir. Genellikle vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar ancak beyin omurilik sıvısı yoluyla yayılabilirler.

    Diğer beyin tümörleri gibi, astrositomlar da dört derecede oluşur. 

    • İnfiltre olmayan (derece 1): astrositomlar  Bunlar genellikle yakındaki dokulara yayılmaz, cerrahi olarak daha kolay çıkarılabilir ve bu tümörleri olan hastalar genellikle iyi bir prognoza sahiptir. Bu tümörler çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır.
    • Düşük dereceli (derece 2): astrositomlar  Bunlar yavaş yavaş yakın bölgelere doğru büyüyebilir ve zamanla daha agresif hale gelebilir.
    • Anaplastik (derece 3): astrositomlar  Bunlar daha hızlı büyür ve glioblastoma dönüşebilir.
    • Glioblastomalar (derece 4):  Bu, bu tümörlerin en hızlı büyüdüğü aşamadır. Erişkinlerde en sık görülen malign beyin tümörleridir

    Glioblastomun Belirtileri ve Belirtileri

    Belirtiler baş ağrısı, hafıza sorunları, vücudun bir tarafında güçsüzlük, düşünme ve konuşma güçlüğü, uyuşukluk, mide bulantısı , kusma ve nöbetleri içerir.

    Glioblastoma belirtileri ayrıca aşağıdakileri içerebilir:

    • Çift veya bulanık görme
    • İştah kaybı
    • Ruh hali ve kişilikteki değişiklikler

    Glioblastomanın Nedenleri ve Risk Faktörleri

    Araştırmacılar beyin tümörleri için bazı risk faktörleri belirlediler, ancak çoğu tümörün bilinen bir nedeni yok. Bazı risk faktörleri kontrolünüz altındayken, yaş ve ailede hastalık öyküsü gibi diğerleri değiştirilemez. 

    Glioblastomalar ve beyin tümörleri için bir risk faktörü – belki de en iyi bilinen ve en önemlisi – radyasyona maruz kalmaktır. 

    Bu genellikle radyasyon başka bir durumu tedavi etmek için kullanıldığında ortaya çıkar. 

    Beyin tümörü olan birçok insan, diğer kanser türlerini tedavi etmek için kullanılan radyasyon tedavisi nedeniyle artan risk altına girdi . Örneğin lösemiyi tedavi etmek için beyinleri radyasyona maruz kalan çocuklarda 10 ila 15 yıl sonra beyin tümörü gelişebilir.

    Radyasyona bağlı tümörler yaygın değildir, ancak doktorlar artık radyasyon tedavisini kullanmadan önce riskleri ve faydaları çok dikkatli bir şekilde tartmaktadır. X-ışınları veya BT taramalarından radyasyona maruz kalma, radyoterapiye maruz kalmaktan çok daha küçüktür ve bu tür taramaların bir sonucu olarak beyin tümörü risklerinin ihmal edilebilir olduğuna inanılmaktadır.

    Glioblastoma Nasıl Teşhis Edilir?

    Glioblastomu teşhis etmek için basit bir test yoktur. Doktorlar, genellikle hastalığa eşlik eden belirti ve semptomlar temelinde beyin tümörünün potansiyel bir tanı olduğundan şüphelenirler.

    Bu zorlayıcı olabilir, çünkü baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi bazı tipik belirtiler başka hastalıklarda da mevcuttur.

    Teşhis için bakılacak kişinin, semptomları ve geçmişi hakkında bilgi alacak ve reflekslerini, dengesini ve kısa süreli hafızası gibi şeyleri kontrol edecek bir nörologdur. Nörolog bir beyin tümöründen şüphelenirse sizi ek testler için yönlendirecektir.

    Bu testler, doktorunuzun belirtilerinizin bir tümörden mi yoksa enfeksiyon, apse veya felç gibi başka bir şeyden mi kaynaklandığını belirlemesine yardımcı olabilir. Glioblastoma için tanı testleri arasında bir MRI , BT taraması , manyetik rezonans spektroskopisi (MRS), iğne biyopsisi veya kan testi yer alabilir . 

    Glioblastomun prognozu

    Glioblastomlar nadiren vücudun diğer bölgelerine yayılır, ancak kötü prognozlu çok agresif bir kanserdir. Beynin içinde hızla büyür ve bu süreçte beyin dokusunu yok eder.

    Glioblastoma için Tedavi ve İlaç Seçenekleri

    Glioblastoma, onu neredeyse istedikleri kadar etkili bir şekilde tedavi edemeyen onkologlar için uzun zamandır bir hayal kırıklığı kaynağı olmuştur. Hastalığı olan hastaların yaşam sürelerini uzatma konusunda çok yavaş ilerleme kaydettiler.

    Glioblastoma cerrahi, radyasyon ve kemoterapi ile tedavi edilir.

    Ameliyatın amacı, etrafını saran beyin dokusuna zarar vermeden tümörü mümkün olduğunca çıkarmaktır.

    Ne yazık ki, glioblastomlar, çevreleyen dokuları istila eden göç eden, infiltre tümör hücreleriyle çevrilidir ve cerrahların tümörü tamamen çıkarmasını imkansız hale getirir.

    Ameliyattan ve yaranın iyileşmesinden sonra, genellikle ilaç tedavisi ile birlikte radyasyon tedavisi başlar. Radyasyon tedavisi üzerine yapılan araştırmalar, ortalama olarak, insanların ameliyat ve radyasyon tedavisi ile tedavi edildiğinde, yalnızca ameliyattan daha uzun yaşadığını göstermektedir.

    Temodar’ın (temozolomid) günlük dozları   genellikle radyasyonla birlikte verilir. Bu oral kemoterapi ilacı, tümörü radyasyona karşı daha duyarlı hale getirir, böylece kombine tedaviyi tek başına radyasyondan daha etkili hale getirir.

    Glioblastomları tedavi etmenin zorluklarından biri, beynin, potansiyel olarak beyne zarar verebilecek maddelerin girişini engelleyen, kan-beyin bariyeri adı verilen bir hücre katmanına sahip olmasıdır. Bazı kemoterapi ilaçlarını o duvarı aşmak zor.

    Alternatif ve Tamamlayıcı Terapiler

    Glioblastoma için alternatif veya tamamlayıcı tedaviler hakkında çok az araştırma var. Bugüne kadar, glioblastomların tedavisinde yardımcı olduğu kanıtlanmış alternatif tedavi yoktur

    Tamamlayıcı tedaviler, insanların tedavi boyunca ve sonrasında başa çıkmalarına yardımcı olabilir. Aşağıdakileri içerirler: 

    • Akupunktur
    • Hipnoz
    • Meditasyon
    • Müzik terapisi
    • Gevşeme egzersizleri

    Kanser veya tedavisi ile ilgili sorunları veya yan etkileri ele almak için herhangi bir vitamin, bitki veya beslenme tedavisi almadan önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

    Glioblastom Bitkisel Tedavisi

    Kemoterapi yada antibiyotikler vücudu iyileştirirken aynı zamanda sağlıklı hücrelere de zarar vermektedir. Bu yüzden genellikle son çare olarak uygulanırlar. Bitkisel Tedaviler bağışıklık sistemini doğal yollar ile güçlendirir. Bu sayede vücut hastalığa karşı kendisi direnç gösterir, kendisi savaşır ve sağlıklı hücrelerin artışına yardımcı olur.

    Alternatif veya tamamlayıcı tıbbın muhtemelen dünya da en başarılı ve yaygın olarak kullanılan dalı ‘fitoterapi‘dir. Bunlar, çoğu ülkede eczaneler aracılığıyla ‘besin takviyesi’ olarak satılan, diğer adıyla bitkisel ilaç tedavisi olarak da bilinen tabletler, tozlar ve şuruplardır. Doktor Hakan Özkul’un tamamlayıcı bitkisel tedavileri her hastalıkta etkili olduğu gibi Glioblastom Bitkisel Tedavisinde  önemli etki göstermektedir. Daha fazla bilgi almak için iletişime geçiniz.

     

     

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?