fbpx
dr hakan özkul

Fitoterapi Nedir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Binlerce yıldır geliştirilen, benimsenen ve uygulanan önde gelen tedavi yöntemlerinden biri fitoterapidir. Bu, hastalıkları tedavi etmek ve iyileştirmek için bitki bazlı özleri kullanmanın mükemmel bir yöntemidir. Yıllar geçtikçe, bu uygulama geliştirildi ve bu günlerde takip ettiğimiz yükseltilmiş tıbbi sistemle sonuçlandı. Bu yazımızda fitoterapide kullanılan bitkilerin ilkeleri, uygulamaları, ürünleri, ilaçları ve tedavilerini inceleyeceğiz.

    Fitoterapi Nedir?

    Bitkilerden elde edilen ekstraktların farklı hastalıkların tedavisi için kullanıldığı tıbbi uygulamaya fitoterapi denir. Tıbbi olarak değerli kabul edilen farklı bitkiler vardır.

    Bu uygulamada farklı kısımları tıbbi değer taşıyan birçok fitoterapötik bitki bulunmaktadır. Bu, bazı ülkelerde çok popüler bir uygulama olmasına rağmen, terapötik etkinliği gösteren kanıtların olmaması nedeniyle tıp dünyası bunu geleneksel bir tıbbi uygulama olarak görmektedir. Tedavi için sadece bilime dayalı bitkiler ve bunların özleri kullanılır. Bu gerçeğe rağmen, bu teknikleri kullanarak hastalıkları tedavi etmenin daha iyi yollarını bulmak için bu konuda çok az araştırma yapılmıştır.

    Bir bitki uzmanı ve bir fitoterapistin yaklaşımları arasındaki temel fark, farmakolojik çalışmalardır. Bu çalışmalar, fitoterapötik bitkilerin etkinliğini destekleyen spesifik verileri ortaya koymaktadır. Aslında, bu tıbbi uygulamaya bir bitkiyi dahil etmek için toplanan bilgileri desteklemek için çok sayıda deneme ve çalışma yapılmıştır. İlaçların etkinliği ayrıca özel hazırlama tekniklerine de bağlıdır. Birkaç ülkede, fitoterapi lisanslı bir uygulama olarak kabul edilirken, geri kalanı alternatif tıp olarak reddediyor.

    Fitoterapinin Temelleri ve Uygulaması

    İlk Çağ’a kadar yapılan incelemelerde ortaya çıkan, şifalı bitkilerin kullanıldığıdır. İnsanlık, şifalı bitkilerle uğraşmayı hayvanlardan öğrenmiştir. Yaraları ve küçük rahatsızlıkları tedavi etmek için bazı bitkilerin kullanımı uzun zamandır uygulanmaktadır. Bu, bitkisel ilaçların uygulanmasının temeline yol açtı. Sümerler, 5000 yıl öncesine dayanan şifalı otların ilaç olarak kullanılmasından bahsetmişlerdir.

    Şifalı bitkilerin kullanımına dair kanıtlar, MÖ 1550’ye tarihlenen Mısır papirüslerinde de bulunabilir. Binlerce yıllık papirüslerde bitki kaynaklı 700’e yakın bileşikten bahsedilmektedir.

    Bitkiselciliğin modernizasyonu, fitoterapinin kurulmasına yol açmıştır. Asya, Afrika ve Güney Amerika ülkeleri bu teknikleri tedavi etmek için kullanır. Bu tür fitoterapi tedavisinin etkinliğini belirtmek için en son bilimsel modellerin kullanılması, bunu umut verici bir tıbbi uygulama haline getirmiştir.

    Günümüzde piyasada sayısız fitoterapi ilacı bulacaksınız. Sadece işlenmiş ve tüketim için paketlenmiş reçeteli bitkisel ilaçlar için kullanılan bilimsel bir terimdir. Tüketim ayrıca fitoterapi uzmanı olan doktorlar tarafından da ölçülür. Bir hasta reçeteye göre günlük dozu takip etmek zorunda kalacaktır. Bu uygulamaların standartlarının oluşturulması ve hastalıklarla doğal olarak başa çıkmayı daha iyi ve daha güvenli bir teknik haline getirmek için dünya çapındaki tıp konseyleri tarafından gözden geçirilmektedir.

    Bitkisel ürünlerin farklı şekillerde mevcuttur. Yapraklar, tomurcuklar, kökler, kabuklar vb. gibi bitki parçalarının kaynatılması olarak tüketilebilir. Ayrıca bir çözücü içinde özler şeklinde de gelebilir. İlaçlar direkt olarak da tüketilebilir. Çoğu durumda, bitkisel ilaçlar, formülün raf ömrünü uzatmak için bir tat arttırıcı ve dengeleyici ile seyreltilmiş biçimde bulunur. Çoğu ürün çeşitli yöntemlerle bitki özünün çıkarılmasıyla ekstrakte edilir. Aktif bileşenleri çıkarmak için farklı tipte çözücüler kullanılır.

    Fitoterapinin muazzam bir potansiyeli vardır. Fitoterapi binlerce yıldır farklı hastalıkları tedavi eden başlıca tıbbi uygulamalardan biridir.. Bilimsel kanıt ve standardizasyon eksikliği, bu uygulamanın muazzam potansiyelini görmezden gelmemize neden oluyor.

    Tüketicilerin mutlak güvenliğini sağlamak için standardizasyon ve klinik denemelerin daha fazla yapılması gerekmektedir.

    Fitoterapi yani bitkiler ile tedavi epilepsi, kanser, gastrit gibi birçok hastalıkta olağanüstü etkileri bulunmaktadır ama fitoterapi lisansı olan doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Dr. Hakan Özkul bu alanda ki tecrübelerini kullanarak bir çok hastanın iyileşmesine yardımcı olmuştur. Daha fazla bilgi almak için iletişime geçiniz.

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?