fbpx
dr hakan özkul

Epilepsi Nedir? Epilepsi Nasıl Tedavi Edilir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Epilepsi, genellikle seğirme ve kasılmaları içeren geçici ataklara neden olan bir durumdur. Bu nöbetler, beynin elektriksel uyarıları anormal davrandığında ve düzensiz sinyaller gönderdiğinde meydana gelir. Bunu, beyninizin bu saçma sapan mesajlarla karıştırılması olarak düşünün ve sonuç bir nöbettir.
    Epilepsi, araba kullanmayı, caddede yürümeyi veya akşam yemeği pişirmeyi tehlikeli bir aktivite haline getirebilir çünkü nöbetin ne zaman başlayacağını asla bilemezsiniz. Ancak epilepsi genellikle ilaç ve diğer tedavilerle iyi bir şekilde yönetilebilir. Yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla nöbet riskinizi nasıl azaltacağınızı öğrenmek ve tetikleyicilerinizi öğrenmek, epilepsinizi daha iyi yönetmenize de yardımcı olabilir.

    Epilepsinin Tıbbi Tedavisi Hakkında Gerçekler

    Epilepsi hastalarının yaklaşık yüzde 70’i ilaç ve belirli ameliyat türleri ile epilepsi nöbetlerini başarılı bir şekilde yönetebilir, ancak epilepsinin tedavi edilemeyeceğini ve her zaman başka bir nöbet geçirme riski olduğunu hatırlamak önemlidir.
    Epilepsi genellikle gençlerde, genellikle 5 ila 20 yaşları arasında başlar, ancak herkesi etkileyebilir. Çoğu zaman epilepsili kişilerin ailelerinde epilepsi veya nöbet geçiren başka biri bulunur.
    Bazen nöbetler kontrolünüz dışında olan bir şey tarafından tetiklenebilir. Yüksek ateş, epilepsiyi yönetmek için ilaç alınmasına rağmen nöbetle sonuçlanabilir. Yüksek veya düşük kan şekeri veya sodyuma sahip olmak veya bazı ilaçları almak da nöbete neden olabilir.

    Epilepsi Belirtileri

    Epilepsinin birincil semptomu bir nöbettir. Ancak farklı semptomlara sahip farklı nöbet türleri vardır. Bunlar bazı nöbet belirtileridir:

    • Kollar, eller ve bacaklar dahil olmak üzere vücudun tümünde veya bölümlerinde hafif seğirme
    • Tüm vücudu etkileyen konvülsiyonlar
    • Bilinç kaybı
    • Yüzün seğirmesi
    • Etkilenen konuşma
    • Boş bir bakışla ani durgunluk
    • Mesanenizin veya bağırsaklarınızın geçici kontrolünün kaybı

    Çoğu nöbet sadece birkaç dakika, hatta sadece birkaç saniye sürer. Nöbet geçirdiyseniz, tekrar normal hissetmeniz bir saat kadar sürebilir. Ve bir nöbet geçirdiğinize dair hiçbir anınız olmayabilir veya nöbet başladığında neler olduğunu hatırlamayabilirsiniz.

     

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?