fbpx
dr hakan özkul

Diyabet (Şeker) Hastalığı Tedavisi

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Diyabet (Şeker) Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

    Tip 2 diyabet genellikle glikolize testi kullanılarak teşhis edilir. Bu kan testi, son iki ila üç ay için ortalama kan şekeri seviyenizi gösterir. Sonuçlar şu şekilde yorumlanır:

    %5.7’nin altında olması normaldir.
    %5.7 ila %6.4’ü pre-diyabet olarak teşhis edilir.
    İki ayrı testte %6.5 veya daha yüksek olması diyabeti gösterir.

    Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?

    Tip 2 diyabetin yönetimi şunları içerir:

    • Sağlıklı beslenme
    • Düzenli egzersiz
    • Kilo kaybı
    • Muhtemelen, diyabet ilacı veya insülin tedavisi
    • Kan şekeri izleme

    Bu adımlar, kan şekeri seviyenizi normale yakın tutmanıza yardımcı olur ve bu da komplikasyonları geciktirebilir veya önleyebilir.

    Sağlıklı Beslenme

    Popüler algının aksine, spesifik bir diyabet diyeti yoktur. Bununla birlikte, diyetinizi şu noktalara odaklamak önemlidir:

    • Yemekler ve sağlıklı atıştırmalıklar için düzenli bir program
    • Daha küçük porsiyon boyutları
    • Meyveler, nişastalı olmayan sebzeler ve kepekli tahıllar gibi daha yüksek lifli gıdalar
    • Daha az rafine tahıllar, nişastalı sebzeler ve tatlılar
    • Az yağlı süt, az yağlı et ve balıktan oluşan mütevazı porsiyonlar
    • Zeytinyağı veya kanola yağı gibi sağlıklı yemeklik yağlar
    • Daha az kalori

    Doktorunuz, size yardımcı olabilecek kayıtlı bir diyetisyen görmenizi önerebilir.

    Fiziksel aktivite

    Egzersiz, kilo vermek veya sağlıklı bir kiloyu korumak için önemlidir. Ayrıca kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Faaliyetlerin sizin için güvenli olduğundan emin olmak için egzersiz programınıza başlamadan veya değiştirmeden önce doktorunuzla iletişime geçin.

    Yürümek, yüzmek, bisiklete binmek veya koşmak gibi keyif aldığınız bir egzersizi seçin. Yetişkinler, haftanın çoğu gününde 30 dakika veya haftada en az 150 dakika orta derecede egzersiz hedeflemelidir. Çocuklar günde 60 dakika orta ila şiddetli egzersiz yapmalıdır.

    Tip 2 diyabetli yetişkinler, her hafta iki ila üç seans direnç egzersizi yapmayı hedeflemelidir. Çocuklar haftada en az üç gün güç ve esneklik kazandıran aktivitelere katılmalıdır.

    Hareketsizliği sınırlayın. Bilgisayar başında oturmak gibi uzun süre hareketsiz kalmak, kan şekeri seviyelerinin kontrolüne yardımcı olabilir. Her 30 dakikada bir ayakta durmak, dolaşmak veya hafif bir aktivite yapmak için birkaç dakika ayırın.

    Diyabet ilaçları

    Diyet ve egzersizle hedeflenen kan şekeri seviyenizi koruyamıyorsanız, doktorunuz insülin seviyelerini düşürmeye veya insülin tedavisine yardımcı olan diyabet ilaçları reçete edebilir.

    İnsülin tedavisi

    Tip 2 diyabetli bazı kişilerin insülin tedavisine ihtiyacı vardır. Geçmişte insülin tedavisi son çare olarak kullanılıyordu, ancak günümüzde kan şekeri hedefleri yaşam tarzı değişiklikleri ve diğer ilaçlarla karşılanmazsa daha erken reçete edilebilir.

    Farklı insülin türleri, ne kadar hızlı çalışmaya başladıklarına ve ne kadar süreyle etkili olduklarına göre değişir. Örneğin, uzun etkili insülin, kan şekeri seviyelerini sabit tutmak için gece veya gün boyunca çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Yemek zamanı kısa etkili insülin kullanılabilir.

    Doktorunuz sizin için hangi tür insülinin uygun olduğunu ve ne zaman almanız gerektiğini belirleyecektir. İnsülin tipiniz, dozajınız ve programınız, kan şekeri seviyelerinizin ne kadar stabil olduğuna bağlı olarak değişebilir. Çoğu insülin türü enjeksiyon yoluyla alınır.

    Yaşam Tarzı ve Bitkisel Tedavi

    Tip 2 diyabetin dikkatli yönetimi, yaşamı tehdit eden – komplikasyon riskinizi azaltabilir. Bu ipuçlarını göz önünde bulundurun:

    • Diyabetinizi yönetmeyi taahhüt edin. Tip 2 diyabet hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin. Sağlıklı beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi günlük rutininizin bir parçası haline getirin.
    • Ekibinizle birlikte çalışın. Bir diyabet eğitimcisi ile ilişki kurun ve ihtiyacınız olduğunda diyabet tedavi ekibinizden yardım isteyin.
    • Özellikle insülin veya diğer kan şekerini düşürücü ilaçlar alıyorsanız, diyabetle yaşadığınızı belirten bir kolye veya bilezik takın.
    • Yıllık fizik muayene ve düzenli göz muayeneleri planlayın. Düzenli diyabet muayeneleriniz, düzenli fiziksel muayenelerin veya rutin göz muayenelerinin yerini almaz.
    • Dişlerinize iyi bakın. Diyabet sizi daha ciddi diş eti enfeksiyonlarına yatkın hale getirebilir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın ve diş ipi kullanın ve önerilen diş muayenelerini planlayın. Diş etleriniz kanarsa veya kırmızı veya şişmiş görünüyorsa hemen diş hekiminize danışın.
    • Ayaklarınıza dikkat edin. Ayaklarınızı her gün ılık suyla yıkayın, özellikle parmak aralarını nazikçe kurulayın ve losyonla nemlendirin. Ayaklarınızı her gün kabarcıklar, kesikler, yaralar, kızarıklık ve şişlik açısından kontrol edin. İyileşmeyen bir ağrınız veya başka bir ayak probleminiz varsa sağlık uzmanınıza danışın.
    • Tansiyonunuzu ve kolesterolünüzü kontrol altında tutun. Sağlıklı yiyecekler yemek ve düzenli egzersiz yapmak, yüksek tansiyon ve kolesterolü kontrol etmede uzun bir yol kat edebilir. İlaçları reçete edildiği şekilde alın.
    • Sigara içiyorsanız veya diğer tütün türlerini kullanıyorsanız, bırakmanız için sağlık uzmanınızdan yardım isteyin. Sigara içmek çeşitli diyabet komplikasyonları riskinizi artırır. Tütün içmeyi bırakmanın yolları hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.
    • Alkolü dikkatli kullanın. İçeceğin türüne bağlı olarak, alkol kan şekerini düşürebilir veya yükseltebilir. Alkol içmeyi seçerseniz, bunu sadece bir yemekle yapın. Tavsiye, kadınlar için günde bir içkiden fazla ve erkekler için günde iki içkiden fazla değildir. Alkol aldıktan sonra kan şekerinizi sık sık kontrol edin.

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?