fbpx
dr hakan özkul

Depresyon Nedir? Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Depresyon Nedir?

    Depresyon, ruh halinizi ve çalışma yeteneğinizi etkileyen tıbbi bir durumdur.
    Depresif belirtiler, üzgün, endişeli veya umutsuz hissetmeyi içerir . Bu durum ayrıca düşünme, hafıza, yemek yeme ve uyku ile ilgili zorluklara neden olabilir . Majör depresif bozukluk (klinik depresyon) teşhisi, en az iki hafta boyunca çoğu gün kendinizi üzgün, moralsiz veya değersiz hissettiğiniz ve aynı zamanda uyku sorunları, aktivitelere karşı ilgi kaybı veya iştahta değişiklik gibi başka semptomlarınız olduğu anlamına gelir.
    Tedavi olmadan depresyon daha da kötüleşebilir ve daha uzun sürebilir. Ağır vakalarda, kendine zarar verme veya ölüme yol açabilir . Neyse ki, tedaviler depresyon semptomlarını iyileştirmede çok etkili olabilir.

    Depresyon Türleri Nelerdir?

    Sağlık çalışanları, depresyon türlerini belirti ve nedenlerine göre adlandırmaktadır. Bu bölümlerin genellikle belirgin bir nedeni yoktur. Bazı insanlarda, açık bir sebep olmaksızın diğerlerinden çok daha uzun süre oyalanabilirler.
    Depresyon türleri şunları içerir:

    • Majör depresif bozukluk (MDB): Majör depresyon (klinik depresyon), iki haftadan uzun süren yoğun veya ezici semptomlara sahiptir. Bu belirtiler günlük yaşamı etkiler.
    • Bipolar depresyon: olan insanlar bipolar bozukluk moral bozukluğu ve son derece yüksek enerjili (manik) dönemleri dönemleri alternatif var. Düşük dönemde, üzgün veya umutsuz hissetme veya enerji eksikliği gibi depresyon belirtileri olabilir.
    • Perinatal ve postpartum depresyon: “Perinatal” doğuma yakın anlamına gelir. Birçok insan bu tipe doğum sonrası depresyonu der. Perinatal depresyon , hamilelik sırasında ve bebek sahibi olduktan bir yıl sonrasına kadar ortaya çıkabilir. Semptomlar, küçük üzüntü, endişe veya strese neden olan “bebek hüznü”nün ötesine geçer.
    • Kalıcı depresif bozukluk: Kalıcı depresif bozukluk, distimi olarak da bilinir. Kalıcı depresif bozukluk semptomları majör depresyondan daha az şiddetlidir. Ancak insanlar iki yıl veya daha uzun süre kalıcı depresif semptomları yaşarlar.
    • Premenstrüel disforik bozukluk: Premenstrüel disforik bozukluk , adet öncesi bozukluğun (PMS) ciddi bir şeklidir. Kadınları adet dönemlerine kadar geçen günlerde veya haftalarda etkiler .
    • Psikotik depresyon: Psikotik depresyonu olan kişilerde şiddetli depresif belirtiler ve sanrılar veya halüsinasyonlar vardır. Sanrılar, gerçeğe dayanmayan şeylere olan inançlardır, halüsinasyonlar ise gerçekte orada olmayan şeyleri görme, duyma veya dokunma hissini içerir.
    • Mevsimsel duygulanım bozukluğu: Mevsimsel depresyon veya mevsimsel duygulanım bozukluğu, genellikle sonbaharın sonlarında ve kışın başlarında başlar. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında kaybolur.

    Belirtileri Ve Nedenleri

    Depresyona ne sebep olur?

    Çeşitli faktörler depresyona neden olabilir:

    • Beyin kimyası: Beyin kimyasal seviyelerindeki anormallikler depresyona neden olabilir.
    • Genetik: Depresyonlu bir akrabanız varsa, depresyona girme olasılığınız daha yüksek olabilir.
    • Tıbbi durumlar: Devam eden fiziksel ağrı ve hastalıklar depresyona neden olabilir. İnsanlar genellikle diyabet , kanser ve Parkinson hastalığı gibi durumlarla birlikte depresyona sahiptir .
    • İlaç tedavisi : Bazı ilaçların yan etkisi depresyondur. Eğlence amaçlı uyuşturucular ve alkol de depresyona neden olabilir veya daha da kötüleştirebilir.
    • Kişilik: Kolayca bunalan veya başa çıkmakta zorlanan insanlar depresyona yatkın olabilir.

    Depresyon belirtileri nelerdir?

    Depresyon duygularınızı, zihninizi ve bedeninizi etkileyebilir. Depresyon belirtileri şunları içerir:

    • Çok üzgün, umutsuz veya endişeli hissetmek.
    • Neşe veren şeylerden zevk almamak.
    • Kolayca sinirlenmek veya hüsrana uğramak.
    • Çok fazla veya çok az yemek.
    • Uyku düzeninizdeki ani değişiklikler.
    • Konsantre olmakta veya bir şeyleri hatırlamakta zorlanma.
    • Baş ağrısı, karın ağrısı veya cinsel işlev bozukluğu gibi fiziksel sorunlar yaşamak.
    • Kendine zarar vermeyi veya öldürmeyi düşünmek.

    Teşhis Ve Testler

    Depresyon sendromu nasıl teşhis edilir?

    Herkes zaman zaman üzgün veya üzgün hissedebilir. Bununla birlikte, klinik depresyon, iki hafta veya daha uzun süren daha yoğun semptomlara sahiptir.
    Klinik depresyonunuz olup olmadığını belirlemek için sağlık uzmanınız sorular soracaktır. Bir anket doldurabilir ve bir aile öyküsü sağlayabilirsiniz . Sağlık uzmanınız ayrıca başka bir tıbbi durumunuz olup olmadığını görmek için bir muayene yapabilir veya laboratuvar testleri isteyebilir.

    Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

    Depresyon ciddi olabilir, ancak aynı zamanda tedavi edilebilir. Depresyon tedavisi şunları içerir:

    • Kendi kendine yardım: Düzenli egzersiz yapmak , yeterince uyumak ve değer verdiğiniz insanlarla vakit geçirmek depresyon belirtilerini iyileştirebilir.
    • Danışmanlık: Danışmanlık ve ya psikoterapi, bir ruh sağlığı uzmanı ile konuşmaktır. Danışmanınız, sorunlarınızı çözmenize ve başa çıkma becerilerini geliştirmenize yardımcı olur. Bazen tek ihtiyacınız olan kısa bir terapidir. Diğer insanlar terapiye daha uzun süre devam eder.
    • Alternatif Tıp Ve Bitkisel Tedavi: Hafif depresyonu olan veya devam eden semptomları olan kişiler tamamlayıcı terapi ile refahlarını iyileştirebilir . Terapi masaj, akupunktur , hipnoz ve biofeedback içerebilir .
    • İlaç tedavisi: Antidepresanlar adı verilen reçeteli ilaçlar , depresyona neden olan beyin kimyasını değiştirmeye yardımcı olabilir. Antidepresanların etki göstermesi birkaç hafta sürebilir. Bazı antidepresanların genellikle zamanla düzelen yan etkileri vardır. Yapmazlarsa, sağlayıcınızla konuşun. Farklı bir ilaç sizin için daha iyi sonuç verebilir.
    • Beyin stimülasyon tedavisi: Beyin stimülasyon terapisi, şiddetli depresyonu veya psikozlu depresyonu olan kişilere yardımcı olur.

    Depresyondayım Ne Yapabilirim?

    Depresyon belirtileriniz varsa, sağlık uzmanınıza bakın. Size doğru bir teşhis koyabilir, sizi bir uzmana yönlendirebilir veya tedavi seçenekleri önerebilirler.

    Depresyon, her yıl milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir durumdur. Depresyonun nedenleri arasında yaşamdaki zorluklar, beyin kimyasındaki anormallikler, bazı ilaçlar ve fiziksel koşullar yer alır. İyi haber şu ki depresyon tedavi edilebilir. 

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?