fbpx
dr hakan özkul

Dalak Kanseri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Dalak Kanseri Nedir?

    Dalak Kanseri2

    Dalak kanseri , anormal hücrelerin hızla çoğaldığı ve organın normal çalışmasına müdahale etmeye başladığı bir hastalıktır. Göğüs kafesinin arkasında bulunan dalak, vücudun lenfatik sisteminin bir parçasıdır. Dalak kanseri olağandışıdır, çünkü organın kendisinde nadiren gelişir. Vakaların büyük çoğunluğu, hastalığın vücudun başka bir yerinden dalağa yayılmasıyla ortaya çıkar. İstilacı kanserler tipik olarak ya lenfatik sistemin başka bir yerinden kaynaklanan lenfomalar ya da dolaşım sisteminin kan kanserleri olan lösemilerdir.

    Kontrolsüz bırakılan dalak kanseri ciddi bir sağlık tehdidi oluşturabilir. Bu hastalığı olan birinin görünümü, yaş, genel sağlık durumu, ilgili kanser türü, gelişim aşaması ve kanserin dalaktan mı kaynaklandığı veya organı başka bir yerden istila edip etmediği gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Siz veya sevdiğiniz biri dalak kanseri belirtileri gösteriyorsa, onkolog bakım uzmanları yardımcı olabilir.

    Dalak Kanseri Belirtileri Nelerdir?

    Dalak kanseri olan bir kişi şunları yaşayabilir:

    • Şişmiş lenf düğümleri
    • Azaltılmış enfeksiyon direnci
    • Açıklanamayan kilo kaybı
    • Ateş ve gece terlemeleri
    • Eklem ve kemik ağrısı
    • Anemi ve yorgunluk
    • Sık morarma
    • Karın rahatsızlığı veya ağrı
    • Göğüs basıncı ve kronik öksürük.

    Nadir durumlarda, dalak kanseri, enfeksiyon şiddeti veya organ rüptürü nedeniyle tıbbi bir acil duruma dönüşebilir. Hızlı kalp atış hızı, gece terlemeleri, mavi dudaklar ve parmak uçları ve oryantasyon bozukluğu yaşayan herkes 112’yi aramalı veya en yakın acil tıbbi tesise gitmelidir.

    Dalak kanserine ne sebep olur?

    Dalak kanserleri tipik olarak ikincildir, yani başka bir organ da ortaya çıkar ve daha sonra dalağa yayılır. Dalak kanserinin en yaygın nedenleri lenfomalar ve lösemilerdir. Bazen meme, akciğer, mide, pankreas, karaciğer veya kolon gibi diğer kanserler malignitenin (kötü huylu tümör) kaynağıdır.

    Dalakta gelişen bir kanser türü vardır. Bunun için tıbbi terim, splenik marjinal bölge lenfoması – kısaca SMZL’dir. Tüm lenf dokusunun sadece yüzde ikisini oluşturan nadir bir kanserdir.

    Lenfoma için risk faktörleri arasında yaşlılık, erkek olma, bağışıklık sistemi eksiklikleri ve Epstein-Barr gibi viral enfeksiyonlar sayılabilir. Lösemi risk faktörleri; tütün kullanımı, tehlikeli kimyasallara maruz kalma, geçmişteki kanser tedavileri ve ailede hastalık öyküsüdür.

    Dalak Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

    Dalak kanseri şu şekilde teşhis edilir:

    • Fizik muayene: Doktorunuz kanserli bir büyüme kanıtı için sizi muayene edecektir. Ayrıca tıbbi geçmişiniz ve olası risk faktörleriniz hakkında sorular soracaktır.
    • Kan testi: Kan testi , kırmızı hücreler, beyaz hücreler, trombositler, hemoglobin ve diğer bileşim elementleri dahil olmak üzere kanda bulunan çeşitli faktörleri ölçecektir. Normal parametrelerin dışında kalan miktarlar genellikle altta yatan bir tıbbi sorunun işaretleridir.
    • Kemik iliği biyopsisi : Doktorunuz tipik olarak kalça kemiğinizin arkasından bir kemik iliği örneği alacaktır. Bu numune, lenfoma ve lösemi kanıtı için analiz edilecektir.
    • Tıbbi görüntüleme: BT taramaları, PET taramaları ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları dalak kanseri teşhisine yardımcı olabilir.
    • Splenektomi: Kanser varlığını doğrulamak için doktorunuz splenektomi adı verilen cerrahi bir işlem yaptırmanızı sağlayabilir. Bu, dalağın bir kısmının veya tamamının çıkarılmasını içerir. Analiz için bir doku örneği tıbbi bir laboratuvara gönderilecektir. Test sonuçlarını birkaç gün ila birkaç hafta içinde alacaksınız.

    Dalak kanseri geliştirdiyseniz, doktorunuz veya onkoloğunuz gelişim aşamasını değerlendirecektir. Tümörlerinizin boyutunu ve düzenini ve vücudunuzdaki kanserin genel prevalansını belirleyecektir. Kanser evreleri genellikle 0’dan 4’e kadar derecelendirilir ve evre 4, hastalığın en ileri ve dolayısıyla ciddi versiyonudur.

    Dalak Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

    Dalak kanseri tedavisi, dahil olan spesifik hastalık, yaşınız, kanserin gelişim aşaması ve vücutta nerede bulunduğu gibi bir dizi faktöre bağlıdır:

    • Cerrahi : Splenektomiler bir tanı aracı olduğu kadar bir tedavi yöntemidir.
    • Radyasyon tedavisi: Onkologlar, en yaygın olarak lenfoma olan belirli bir bölgedeki kanser hücrelerini öldürmek için radyasyon tedavisi kullanırlar.
    • Kemoterapi: Kemoterapi, menşe yerinden yayılmış kanser hücrelerini öldürmenin etkili bir yoludur.
    • Kök hücre nakli: Radyasyon ve kemoterapi, iyi hücreleri olduğu kadar kötü hücreleri de yok eder. Bu, hastaya genellikle kansersiz bir donörden elde edilen kök hücreler enjekte edilerek önlenebilir. Bu kök hücreler, sağlıklı yeni kan hücrelerinin üremesini teşvik edecektir.
    • Biyolojik veya immünoterapiler: Bunlar, kanserle savaşmak için vücudun kendi bağışıklık sistemini devreye sokan daha yeni kanserle mücadele yöntemleridir.
    • Hedefe yönelik tedavi: Hedefe yönelik tedavi ilaçları, büyümelerini, üremelerini ve yayılmalarını durdurmak için bazı kanser hücreleriyle ilişkili spesifik mutasyonlardan yararlanır. Bu şekilde, kanseri basitçe yok etmek yerine şişeleyerek, kemoterapi ilaçlarından farklı çalışırlar. Hedefe yönelik tedavi ilaçları bazen kemoterapi ile birlikte kullanılır.
    • Aktif sürveyans : Aktif sürveyans, dalak kanseri tedavisine bekle ve gör yaklaşımı benimsemektedir. Semptomlarda veya test sonuçlarında bir değişiklik kanserinizi ele almanın en iyi yolunu açıkça ortaya koymadıkça, durumunuz izlenir ancak tedavi edilmez.

    Tedavi ayrıca, bağışıklık sistemi tükenirken hastanın sağlığını korumak için antibiyotikleri ve kanser tedavilerinin hoş olmayan yan etkilerini bastırmak için çeşitli ilaçları içerecektir.

    Tedavi başarısı, kanserin ne kadar erken veya ne kadar geç teşhis edildiği de dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır. Genel olarak, tespit ne kadar erken olursa, hastalığı yenme şansı o kadar yüksek olur. Dalak kanseri tedavisi gören bireylerin olası bir nüks için izlenmesi gerekir.

    Dalak Kanseri Nasıl Önlenir?

    Dalak kanserinden kaçınmak, büyük ölçüde vücudun başka yerlerinden dalağa yayılan kanser türlerinden kaçınmakla ilgilidir. Bunlardan biri Hodgkin Dışı lenfomadır. Hepatit C gelişimi ile bağlantılıdır ve bu da onu koruyucu sağlık önlemleri için iyi bir aday yapar. Hepatit C, korunmasız cinsel ilişki, paylaşılan şırıngalar, piercing veya dövmeler için hijyenik olmayan iğnelerin kullanılması yoluyla bulaşabilir.

    Aşırı kilo alımı da Hodgkin Olmayan lenfoma ile ilişkilendirilmiştir. Sağlıklı bir diyet ve egzersiz bu olasılığı azaltır ve başka birçok fayda da sağlar.

    Dalak Kanseri Bitkisel Tedavisi

    Kemoterapi yada antibiyotikler vücudu iyileştirirken aynı zamanda sağlıklı hücrelere de zarar vermektedir. Bu yüzden genellikle son çare olarak uygulanırlar. Bitkisel Tedaviler bağışıklık sistemini doğal yollar ile güçlendirir. Bu sayede vücut hastalığa karşı kendisi direnç gösterir, kendisi savaşır ve sağlıklı hücrelerin artışına yardımcı olur.

    Alternatif veya tamamlayıcı tıbbın muhtemelen dünya da en başarılı ve yaygın olarak kullanılan dalı ‘fitoterapi‘dir. Bunlar, çoğu ülkede eczaneler aracılığıyla ‘besin takviyesi’ olarak satılan, diğer adıyla bitkisel ilaç tedavisi olarak da bilinen tabletler, tozlar ve şuruplardır. Doktor Hakan Özkul’un tamamlayıcı bitkisel tedavileri her hastalıkta etkili olduğu gibi Dalak Kanseri Bitkisel Tedavisinde  önemli etki göstermektedir. Daha fazla bilgi almak için iletişime geçiniz.

     

     

     

     

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?