fbpx
dr hakan özkul

Bağırsak (Kolon) Kanserinin Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Bağırsak kanseri , Dünyada hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere bağlı ölümlerin üçüncü önde gelen nedenidir . Kolon veya rektumdaki (kolon ve anüs arasında bulunan sindirim tüpü) kanserlerin çoğu, kolonun iç astarında oluşan büyümeler olan poliplerden gelişir .

    Poliplerin çoğu aslında kansere dönüşmese de, en olası olanlara adenomatöz polipler veya adenomlar denir . Büyük polipler (bir santimetreden büyük), anormal hücreler içeren polipler (displastik polipler denir) ve kolon içinde iki veya daha fazla polip bulunması da kolon kanseri olasılığını artırır.

    Risk faktörleri açısından, bir kişinin özellikle 50 yaşından sonra, yaşlandıkça kolon kanseri geliştirme şansı artar. Ayrıca, tip 2 diyabet veya inflamatuar bağırsak hastalığı (örneğin ülseratif kolit ) veya ailede kolon öyküsü olması Aşırı kilolu olmak ve kırmızı ve işlenmiş etlerden zengin bir diyet yemek gibi bazı değiştirilebilir risk faktörleri gibi kanser de bir kişinin hastalığa yakalanma riskini artırır.

    Sonuç olarak, kolon kanserinin nedenlerini ve risk faktörlerini bilmek, kolon kanseri için rutin taramanın önemini anlamanıza ve taramaya daha erken yaşta başlaması gereken kişilerden biri olup olmadığınızı öğrenmenize yardımcı olabilir.

     Risk Faktörleri

    Bir kişinin kolon kanseri geliştirme riskini artıran, bazıları kişinin kontrolünde (değiştirilebilir olarak kabul edilir) ve bazıları yaş, etnik köken, ırk veya genetik gibi olmayan bir dizi faktör vardır.

    Yaş

    Yaş, kolon kanseri için bir numaralı risk faktörüdür .

    Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, bağırsak kanser vakalarının yaklaşık yüzde 90’ı 50 yaş ve üstü kişilerde ortaya çıkıyor.

    Bununla birlikte, genç yetişkinler de kolon kanseri alabilir. Aslında, 20 ila 39 yaş arasındaki gençlerde kolon kanseri vaka sayısı gittikçe artıyor ve uzmanlar neden olduğundan emin değil.

    Dahası, popüler düşüncenin aksine, genç insanlardaki kolon kanserlerinin çoğu genetik sendromlarla bağlantılı değildir, ancak düzensiz olarak ortaya çıkar.

    Sonuç olarak, artan yaş kolon kanseri gelişimi için önemli bir risk faktörü olsa da, herhangi bir yaştaki herkesin bu hastalığın semptomlarına ve risk faktörlerine (yaşın yanı sıra) aşina olması gerçekten önemlidir.

    Fazla Kilolu veya Obez Olmak

    Kolon kanseri ve obezite arasındaki bağlantı güçlüdür. Tümü, obez olan kişilerin bu tür kansere yakalanma olasılığının normal kilolu insanlara göre yüzde 30’un üzerinde olduğunu söyledi. İyi haber şu ki, düzenli fiziksel aktivite aslında sizi kolon kanseri geliştirmekten koruyabilir.

    2 tip diyabet

    Araştırmalar sürekli olarak tip 2 diyabet ile kolon kanseri gelişimi arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir.

    Ayrıca, en az dört yıldır obez olan tip 2 diyabetli kişilerde kolon kanseri riski artar.

     Poliplerin Kişisel Tarihi

    Kolon polip terimi, kolonun astarındaki anormal bir büyümeyi ifade eder. En yaygın olarak, kolon kanserleri adenomatöz poliplerden gelişir ve adenokarsinom en yaygın kolorektal kanser türüdür.  Adenomatoz polipler villöz (yaprak veya yaprak benzeri), kabarık veya düz olabilir.

    Hemen hemen tüm kolon kanserleri adenomatöz poliplerden gelişir; bir veya daha fazla adenomatöz polipe sahip olmak kolon kanseri geliştirme riskinizi artırır. Bu risk, polip büyüdükçe, sahip olduğunuz polip sayısı arttıkça ve polip displazi gösterip göstermediği, yani bazı anormal görünümlü hücreler içerdiği anlamına gelir.

    İyi tarafı, bu polipler kolonoskopi ile bulunup alındığında, kanser öncesi dönemden kanserli hale dönüşme şansının kalmamasıdır.

    İnflamatuar Bağırsak Hastalığının Kişisel Geçmişi

    İnflamatuar bağırsak hastalığı , ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi durumlarla karakterizedir . Her ikisi de kolon kanseri gelişimi ile ilişkilidir ve hastalık süresi, kimin en fazla risk altında olduğunu belirlemek için önemli bir risk faktörüdür.

    Örneğin, farklı çalışmaların sonuçları biraz farklılık gösterirken, bir analize göre, kolorektal kanser, ülseratif koliti olan kişilerin %0,4’ünde 10 yıllık bir süre içinde ve 20 yıl içinde %5,3’e varan oranda meydana geldi.

    Hastalık süresine ek olarak, daha yaygın koliti (kolon iltihabı) olan kişiler daha yüksek risk altındadır. Daha spesifik olarak, tüm kolonu hastalıklı olan kişilerde kolon kanseri gelişme riski en yüksektir.

    Araştırmalar, ülseratif koliti olan kişilerin bağırsak kanserine yakalanma olasılığının, olmayanlara göre neredeyse iki buçuk kat daha fazla olduğunu ve yaygın koliti olanların neredeyse beş kat daha fazla riske sahip olduğunu göstermektedir.

    İnflamatuar bağırsak hastalığının , bir kişinin kolon kanseri geliştirme riskini artırmayan irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile karıştırılmaması gerektiğine dikkat etmek önemlidir .

    Radyasyon

    Çocukken karın, pelvis veya omurgaya radyasyon , kolon kanseri gelişme riskini artırır. Bu nedenle Çocuk Onkoloji Grubu, “çocukluk, ergenlik veya genç erişkinlik döneminde karın, pelvis, omurga veya tüm vücuda radyasyon tedavisi gördüyseniz, radyasyondan beş yıl sonra başlayarak bağırsak kanser taraması yaptırmalısınız. 30 yaşında, hangisi en son gerçekleşirse. Bu seçenekler, her üç yılda bir dışkı temelli testi veya beş yılda bir kolonoskopiyi içerir. ”

    Araştırma ayrıca prostat ve testis kanserini tedavi etmek için radyasyon tedavisi alan erkeklerin bağırsak kanser oranının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

    Genetik

    Araştırmalar, dört kolon kanseri vakasından birinin bir çeşit genetik bağlantıya sahip olduğunu göstermiştir . Yani birinci dereceden bir aile üyeniz (erkek kardeş, kız kardeş, baba, anne, çocuk) kolon kanseri veya polip varsa kolon kanseri geliştirme riskiniz artar.

    Kolon kanserinin ailelerde görüldüğünü not etmek önemlidir, ancak bu kanserler belirli genetik sendromlarla yalnızca zaman zaman ilişkilidir.

    Yaşam Tarzı Risk Faktörleri

    Kolon kanseri gelişimi için değiştirilemeyen risk faktörleri tarafından bunalmak kolay olsa da, kolon kanseri gelişiminde ortak bir faktör olan aşırı kilo/obezitenin üzerinde biraz etki sahibi olabileceğiniz bir şey olduğunu unutmayın. Ayrıca bu risk faktörleri de sizin kontrolünüzdedir.

    Alkol tüketimi

    Alkol artık kolon kanseri için en önemli risk faktörlerinden biri olarak kabul ediliyor ve risk, tüketilen alkol miktarıyla doğrudan bağlantılı. Aslında, az alkol tüketimi bile bir kişiyi riske atabilir.

    Diyet Faktörleri

    Yağ ve kolesterol içeriği yüksek diyetler, özellikle kırmızı etler (örneğin sığır, kuzu eti), kolon kanseri ile ilişkilendirilmiştir. Araştırma ayrıca, sosisli sandviç ve öğle yemeği eti gibi günde 50 gramdan fazla işlenmiş et yemenin kolon kanseri nedeniyle ölüm riskini artırdığını bulmuştur .

    Kolon kanseri riskinizi artırmaktan kaçınmak için tam olarak ne kadar kırmızı veya işlenmiş et tüketebileceğiniz konusunda bir kılavuz bulunmamakla birlikte, Dünya Kanser Araştırma Fonu, haftada 500 gramdan daha az kırmızı et tüketmenizi önermektedir.

    Uluslararası Kanser Derneği, kolon kanseri riskini azaltmak için kırmızı ve işlenmiş etleri sınırlamayı (belirlenmiş bir tüketim yönergesi olmamasına rağmen) ve daha fazla meyve, sebze ve tam tahıl yemeyi önermektedir.

    Sigara içmek

    Sigara içmek, artan bağırsak kanser riski ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. Bir incelemeye göre , bir kişinin bağırsak kanseri geliştirme riski, sigara içtikleri yıl sayısı ve sigaranın yoğunluğu ile orantılı olarak artmaktadır. İyi haber şu ki, bir kişi sigarayı bırakır bırakmaz kişisel bağırsak kanseri riski azalmaya başlar.

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?