fbpx
dr hakan özkul

Bağırsak (Kolon) Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Genelde 45 yaş ve üstü (ve belki de birisi yüksek risk altındaysa daha erken) önerilen kolon kanseri taraması bir soruna işaret edebilir, ancak hastalığı resmi olarak teşhis edemez. Bunun yerine, kolon kanserinin kapsamını doğrulamak ve tanımlamak için tanısal (tarama yerine) kolonoskopi, biyopsi ve görüntüleme testleri gereklidir. Birçok kişi bu sürece rutin önerilen kontroller nedeniyle başlarken, diğerleri bunu endişe verici semptomlar, anormal bir fiziksel muayene veya bir laboratuar testindeki yeni bir bulgu (örneğin, demir eksikliği anemisi) nedeniyle yapar.

    Şimdi kolon kanserinin baştan sona nasıl teşhis edilebileceğine daha yakından bakalım.

    Tarih ve Fiziksel Muayene

    Kolon kanserini düşündüren herhangi bir semptomu (örneğin dışkıda kan veya bağırsak alışkanlıklarında değişiklik) ve ayrıca kolon kanseri gelişimi için risk faktörlerinizi (örneğin kolon polipleri ve/veya kolon öyküsü) inceledikten sonra kanser), doktorunuz bir fiziki muayene yapacaktır.

    Fiziki muayene sırasında doktorunuz herhangi bir rahatsızlık veya kitle olup olmadığını görmek için karnınıza baskı yapacaktır. Doktorunuz ayrıca anemi kanıtı olup olmadığını (örneğin, hızlı kalp atışı ve/veya solgunluk) görmek için hayati organlarınızı ve cildinizi kontrol edecektir.

    Laboratuvarlar ve Testler

    Tıbbi öykü ve fizik muayeneden sonra doktorunuz, özellikle semptomlarınız ve/veya muayeneniz kolon kanseri (veya başka bir bağırsak sorunu) için şüpheliyse, sizi testlere yönlendirebilir.

    Laboratuarlar kolon kanseri olup olmadığınızı belirleyemese de, bir doktorun neler olup bittiğini anlamasına veya en azından genel klinik tabloyu çizmesine yardımcı olabilir.

    Doktorunuzun önerebileceği bazı laboratuvar testleri şunları içerir:

    • Tam kan sayımı: Bu laboratuvar, tümörden kanama nedeniyle kolon kanserinin potansiyel bir komplikasyonu olan anemi (düşük kırmızı kan hücresi sayımı) olup olmadığınızı belirleyebilir.
    • Karaciğer fonksiyon testi: Kolon kanseri karaciğere yayılabileceğinden, doktorunuz karaciğerinizin ne kadar iyi çalıştığını görmek için bu laboratuvarı isteyecektir.
    • Tümör belirteçleri: Bazı kolon kanseri hücreleri, kan dolaşımına giden belirteçler yapar. Örneğin, karsinoembriyonik antijen, kolon kanseri için bir tümör belirtecidir. Bununla birlikte, kanserli olmayan koşullarda yükselmiş bir karsinoembriyonik antijen görülebilir ve erken evre kolon kanserinde her zaman görülmez. Bununla birlikte, karsinoembriyonik antijen seviyelerinin genellikle kolon kanseri tedavisinden önce ve sonra izlendiğini belirtmekte fayda var.

    Tanısal Kolonoskopi

    Fiziki muayeneniz ve / veya kan testleriniz kolon kanseri için endişe vericiyse, doktorunuz kolon kanseri teşhisi için en doğru test olan tanısal kolonoskopi olmak üzere daha fazla test isteyecektir.

    Rutin bir tarama kolonoskopisinin anormal olması, yani kanser için şüpheli olması veya evde yapılan dışkı testlerinin (örneğin, dışkı DNA testi) anormal çıkması durumunda da tanısal kolonoskopi yapılacaktır.

    Biyopsi

    Bağırsakta şüpheli bir kitle görülürse doktor doku örneği alabilir (biyopsi denir). Bir patolog, kanser hücrelerinin mevcut olup olmadığını görmek için mikroskop altındaki dokuya bakabilir. Kanser bulunursa, laboratuvar testleri gibi, biyopsi yapılan numune üzerinde yapılabilir kanser hücrelerinde gen değişiklikleri için bakılır. Bu testlerin sonuçları, onkologların veya doktorların hangi tedavilerin en iyi sonucu verebileceğini veya hiç çalışmayacağını belirlemesine yardımcı olabilir. Tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

    Görüntüleme

    Kolon kanseri teşhisi belirlendikten sonra, görüntüleme testleri ile hastalığın yayılma derecesi (evre adı verilir) belirlenir. Kanser evrelendikten sonra bir tedavi planı tasarlanabilir. Sık kullanılan görüntüleme testleri şunları içerir:

    • Göğüs röntgeni
    • Karın ve pelvisin bilgisayarlı tomografi (BT) taraması
    • Karaciğerin manyetik rezonans görüntüleme (MRI)
    • Pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması (yaygın olarak kullanılmaz)

    Kolon kanserinin beş evresi vardır (0-4) ve genel olarak evre ne kadar erken olursa kanserin tedavisi o kadar kolay olur.

    Evreleme

    Aşamaların temellerini anlamak için, bağırsağı beş tabakalı içi boş bir tüp olarak düşünün, en içteki tabaka (mukoza denir), ikinci tabaka (submukoza denir), üçüncü bir kas tabakası (muskularis propia denir) ve en dıştaki katmanlar (subserosa ve serosa olarak adlandırılır).

    Aşama 0

    Evre 0 kolon kanseri, mümkün olan en erken aşamadır.Evre 0 kanser, kolonun iç tabakasının (mukoza) ötesine geçmemiştir.

    1. Aşama

    Evre 1 kolon kanseri, tümörün mukozadan submukozaya, hatta kas tabakasına (muskularis propia olarak adlandırılır) büyüdüğü anlamına gelir.

    2. Aşama

    Evre 2 kolon kanseri, aşağıdaki senaryolardan biri anlamına gelir:

    • Kanser, kolonun en dış katmanlarına kadar büyümüştür, ancak bunların içinden geçmemiştir.
    • Kanser, kolonun en dış katmanında büyümüştür.
    • Kanser, kolonun duvarından büyümüş ve yakındaki diğer doku veya organlara tutunmuş veya büyümüştür.
    • Kanser, mukozadan submukozaya ve muhtemelen muskularis propiaya doğru büyümüştür.

    3. Aşama

    Evre 3 kolon kanseri, birkaç şeyden biri anlamına gelir:

    • Kanser submukoza tabakasına doğru büyümüş ve yakındaki dört ila altı lenf düğümüne yayılmıştır.
    • Kanser en dış katmanlara doğru büyümüş ve yakındaki bir ila üç lenf düğümüne veya lenf düğümlerinin yakınındaki yağ bölgelerine yayılmıştır.
    • Kanser, muskularis propia veya kolonun en dış tabakasına doğru büyümüş ve yakındaki dört ila altı lenf noduna yayılmıştır.
    • Kanser submukozaya ve muhtemelen muskularis propiaya doğru büyümüştür ve yakındaki yedi veya daha fazla lenf noduna yayılmıştır.
    • Kanser kolon duvarını geçerek büyümüş ve yakındaki dört ila altı lenf düğümüne yayılmıştır.
    • Kanser, kolonun en dış katmanlarına doğru büyümüş ve yakındaki yedi veya daha fazla lenf düğümüne yayılmıştır.
    • Kanser kolon duvarı boyunca büyümüştür, yakındaki dokulara veya organlara tutunmuştur veya büyümüştür ve yakındaki en az bir lenf düğümüne veya lenf düğümünün yakınındaki yağ bölgelerine yayılmıştır.

    4. Aşama

    Evre 2 ve 3 kolon kanseri gibi, evre 4 kanseri tanımlayan bir dizi farklı senaryo vardır.

    Evre 4 kanser teşhisi ile uğraşmak hem fiziksel hem de zihinsel olarak oldukça zorlu bir süreç olabilir. Çoğu insan için 4. evre kolon kanseri tedavi edilemez, ancak genellikle tedavi seçenekleri mevcuttur.

     

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?