fbpx
dr hakan özkul

Bağırsak (Kolon) Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Kolon kanseri için iki ana tedavi kategorisi vardır. Lokal tedaviler, cerrahi veya radyasyon gibi belirli bir alanı hedefler. Sistemik veya vücut çapında tedaviler çok daha geniş bir ağa sahiptir ve kemoterapi veya hedefe yönelik biyolojik tedavileri içerir. Fiziksel sağlığınıza, kanserin evresine ve kişisel tercihinize bağlı olarak, bir tedavi veya bir kombinasyon seçebilirsiniz.

    Ameliyat

    Erken evre kolon kanserlerinin çoğu için cerrahi olarak çıkarma tercih edilen tedavidir, ancak ameliyatın türü kanserin ne kadar uzağa yayıldığı ve kolonun nerede bulunduğu gibi faktörlere bağlıdır.

    Polipektomi

    Birçok erken kolon kanseri (evre 0 ve bazı erken evre 1 tümörler) ve çoğu polip kolonoskopi sırasında çıkarılabilir. Polipektomi sırasında kanserli polip kendi ucunda bir kamera ve ışık ile uzun, esnek bir tüptür kolonoskop, içinden geçirilmiş bir tel halka aleti kullanılarak sap kesilir.

    Kolektomi

    Bu bağırsak kanseri ameliyatı şekli, bağırsağın bir kısmını (veya kısımlarını) çıkaran kolorektal cerrah adı verilen bir uzmanı içerir. Nadiren, kolon kanserini tedavi etmek için tüm kolonun çıkarıldığı bir total kolektomiye ihtiyaç duyulur. Yüzlerce polipi olanları (ailesel adenomatöz polipozlu kişiler gibi) veya şiddetli inflamatuar bağırsak hastalığı olanları tedavi etmek için total kolektomi kullanılabilir.

    Kolektominin gerçekleştirilebileceği iki yol vardır – laparoskopik veya açık – ve cerrahınızın seçtiği seçenek, cerrahın deneyiminin yanı sıra kolon kanserinin boyutu ve yeri gibi faktörlere bağlıdır.

    Laparoskopik bir prosedür, açık kolektomiden çok daha küçük bir kesi gerektirir, bu nedenle iyileşme genellikle daha hızlıdır.

    Kolektomi sırasında, kolonun hastalıklı bölümü , sağlıklı kolon ve lenf düğümlerinin bitişik bir parçasıyla birlikte çıkarılır . Ardından, bağırsağın iki sağlıklı ucu yeniden birleştirilir. Cerrahın amacı, hastanın mümkün olan en normal bağırsak fonksiyonuna dönmesi olacaktır. Bu, cerrahın kolondan mümkün olduğunca az çıkaracağı anlamına gelir.

    Lenf düğümleri çıkarılır doku bazıları bir mikroskop altında bir patoloji laboratuvara götürülür ve incelenir. Patolog, lenf dokusunda kanser belirtileri arayacaktır. Lenf düğümleri, vücuttaki hücrelere lenf adı verilen bir sıvı iletir. Kanser hücreleri lenf düğümlerinde toplanma eğilimindedir, bu nedenle kanserin ne kadar yayıldığını belirlemek için iyi bir göstergedir. Lenf düğümlerinin çıkarılması, kanserin tekrarlama riskini de azaltır.

    Bazı durumlarda, örneğin bir tümör kolonu tıkadığı için acilen ameliyat yapılması gerekiyorsa, sağlıklı bağırsağın yeniden bağlanması mümkün olmayabilir. Bu durumlarda kolostomi gerekebilir.

    Bazı durumlarda cerrahın, ameliyata başlamadan önce kanserin ne kadar ilerlediğini bilemeyeceğini belirtmek önemlidir; başka bir deyişle, daha önce düşünülenden daha fazla kolonun kaldırılması gerekme olasılığı vardır.

    Kolostomi Cerrahisi

    Kalın bağırsağın bir kısmı karın duvarındaki bir açıklıktan sokulduğunda bir kolostomi oluşturulur. Kolonun vücudun dışında kalan kısmına stoma (Yunanca “ağız” anlamına gelir) denir . Stoma diş eti dokusu gibi pembe renktedir ve ağrı hissetmez. Karın üzerine giyilen harici bir torba daha sonra atıkları toplamak için gereklidir. Torba günde birkaç kez boşaltılır ve düzenli olarak değiştirilir .

    Kolon kanserini tedavi etmek için yapılan kolostomilerin çoğu geçicidir ve sadece ameliyattan sonra kolonun düzgün şekilde iyileşmesini sağlamak için gereklidir.

    İkinci bir ameliyat sırasında, kolonun sağlıklı uçları yeniden birbirine bağlanır ve stoma kapatılır. Nadiren kalıcı bir kolostomiye ihtiyaç duyulur.

    Hazırlık ve Kurtarma

    Her tıbbi prosedür riskler ve faydalar taşır. Tedavi kararınızdan emin olmak için doktorunuzla iletişime geçin ve bunlar hakkında konuştuğunuzdan ve sorular sorduğunuzdan emin olun.

    Ameliyat Riskleri

    Bağırsak ameliyatı ile ilişkili risklerden bazıları şunlardır:

    • Kanama
    • Enfeksiyon
    • Bacaklarda kan pıhtıları
    • Anastomoz sızıntısı
    • İnsizyon ayrılması (karın kesisinin açılması)
    • Yara izi ve yapışıklıklar

    Kolonda herhangi bir ameliyattan önce, içi temiz olmalıdır. Bu, kolonoskopiniz için yapmış olabileceğinize benzer şekilde, tam bir bağırsak hazırlığı yoluyla gerçekleştirilir.

    Bağırsak rezeksiyonu (sorunlu bölümün çıkarılması) sonrası en az birkaç gün hastanede kalmanız gerekecektir. Hastanede geçirilen sürede doktorunuz beslenme ve ağrı kontrolü gibi diğer ihtiyaçları izler.

    Ameliyata bağlı olarak dren konulabilir. Bu drenler, kan gibi fazla sıvıların karından çıkmasına izin verir. Drenler hastaneden taburcu edilmeden önce çıkarılabilir. Ameliyat sırasında kolostomi taktırdıysanız, hemşireler eve gitmeden önce kolostomi torbanızın ve stomanızın bakımını nasıl yapacağınızı size öğretecektir.

    Ameliyat Sonrası Dikkat Edilecekler

    Tabii ki, herhangi bir ameliyattan sonra vücudunuzu dinlediğinizden ve olağandışı semptomları cerrahınıza bildirdiğinizden emin olun. Varsa hemen doktorunuzla iletişime geçin:

    • Ateş
    • Artan ağrı
    • Kesi yerleri çevresinde kızarıklık, drenaj veya hassasiyet
    • İyileşmeyen kesi bölgeleri
    • Bulantı kusma
    • Dışkıda veya kolostomi torbasında kan
    • Geçmeyen bir öksürük
    • Sarı gözler veya cilt

    Radyasyon ile Tedavi

    Bazı durumlarda kolon kanseri tedavisinde radyasyon tedavisi kullanılabilir. Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için belirli bir X-ışını tipini kullanır ve kolon kanseri için kemoterapi ve cerrahi ile birlikte kullanılabilir.

    Kanserin herhangi ağrılı semptomları azaltmak için hedeflenen radyasyon tedavisi sağlayacaktır.

    Radyasyon tedavisi seansları genellikle haftada beş gün gerçekleşir ve ağrısız prosedürlerdir, ancak bir kişi radyasyon bölgesinde cilt tahrişi (güneş yanığı gibi) ve tedavi sırasında bir noktada bulantı veya kusma yaşayabilir.

    Sistemik Tedaviler

    Radyasyonun aksine, bu seçenekler belirli bir alana odaklanmak yerine tüm vücudu etkiler.

    Kemoterapi

    Kemoterapi ilaçları vücutta dolaşır ve hızla bölünen (büyüyen veya çoğalan) hücreleri öldürür. Tedavi, kanserli hücreler ile sağlıklı, hızlı bölünen hücreler (saç veya tırnaklardakiler gibi) arasında ayrım yapmasa da, kemoterapi tamamlandıktan sonra ikincisi değiştirilecektir.

    Evre 0 veya evre 1 kolon kanseri olan kişilerin çoğunluğu kemoterapiye ihtiyaç duymaz. İleri evre kolon kanseri olanlar için, fiziksel olarak çıkarılmadan önce tümörleri küçültmek için ameliyattan önce kemoterapi verilebilir. Kemoterapi bazen sistemik metastaz (aşama 4 kanserde) meydana geldiği zaman vücutta tümörü küçültmek için kullanılır.

    Doktorunuz ayrıca kalan kanser hücrelerini öldürmek ve kanserin tekrarlama olasılığını azaltmak için ameliyattan sonra kemoterapiye girmenizi tavsiye edebilir.

    Kemoterapi, diğer kolon kanseri tedavileri (örneğin cerrahi veya radyasyon) ile birlikte veya kendi başına uygulanabilir. Bir tıbbi onkolog, kanserin evresi ve derecesi ve fiziksel sağlığınız dahil olmak üzere en iyi kemoterapi seçeneklerini seçerken çeşitli faktörleri dikkate alacaktır .

    İlaçlar ve tedavi rejimleri: Kemoterapi ilaçları damar yoluyla enjeksiyonla verilirken bazı kemoterapi ilaçları hapla ağızdan verilir.

    Çoğu kemoterapi ilacı, bir dinlenme periyodu tarafından takip edilen döngüler halinde verilir. Doktorunuz, kaç tedavinin sizin için doğru olduğuna karar verirken sağlığınızı, kanserinizin evresini ve derecesini, kullanılan kemoterapi ilaçlarını ve tedavi hedeflerini dikkate alacaktır.

    Kemoterapi başladıktan sonra doktorunuz, vücudunuzun ilaçlara verdiği cevaba göre tedaviye ne kadar süreyle ihtiyacınız olacağı konusunda daha iyi bir fikre sahip olacaktır.

    Kemoterapi Yan Etkileri

    Kemoterapinin kolon kanseri için yan etkileri çoktur, ancak çoğu diğer ilaçlarla hafifletilebilir. Şunları yaşayabilirsiniz:

    • Bulantı, kusma ve iştahsızlık
    • Saç kaybı
    • Ağız yaraları
    • İshal
    • Morarma, kanama ve enfeksiyona daha yatkın hale getirebilecek düşük kan sayımı
    • El ve ayaklarda soyulabilen ve kabarabilen kırmızı bir döküntü olan el-ayak sendromu
    • Ellerde veya ayaklarda uyuşma veya karıncalanma
    • Alerjik veya duyarlılık reaksiyonu

    Tamamlayıcı Tıp

    Araştırmalar, kemoterapiyi Çin bitkisel terapileri ve diğer vitaminler ve takviyeler (örneğin, antioksidanlar) ile birleştirmenin, tek başına kemoterapiye kıyasla kolon kanserinde hayatta kalma oranlarını iyileştirebileceğini düşündürmektedir.

    Kolon kanseri bakımınıza tamamlayıcı tıbbı dahil etmek makul bir fikir olsa da, bunu yalnızca doktorunuzun rehberliğinde yaptığınızdan emin olun. Bu, istenmeyen yan etkilerin veya etkileşimlerin önlenmesine yardımcı olacaktır.

    Bitkisel Tedavi

    Yaklaşık 200 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada , tarihsel kontrollerle karşılaştırıldığında, bitkisel tedavi ile kombine edilen geleneksel tedavinin, evre 1 kolonda ölüm riskini azalttığını buldu.

    Bitkilerle tedavi yüzyıllardır uygulanan ve etkisi görülen bir yöntemdir. Günümüzde bitkilerle tedavi yöntemleri fitoterapi adı altında modern tıpta kendine yer bulmuştur.
    Uzman kişiler tarafından alınan eğitimler ayrıca uzun yıllardır araştırmalar ve incelemeler sonucunda bitkilerin şifası ve iyileştirme gücünü başarılı bir şekilde kullanan Dr. Hakan Özkul kişiye özel tedavi yöntemleri uygulayarak mutlu ve sağlıklı bir yaşam sunmaktadır. Kişiye özel tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

     

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?