fbpx
dr hakan özkul

Bağırsak (Kolon) Kanseri Nasıl Önlenir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Kolon (rektum) kanseri önlemede ilk adımınız, kolonoskopi veya ne zaman tarama yaptırmanız gerektiği konusunda doktorunuzla iletişime geçerek tavsiyeler almaktır. Yaşınız ve ailenizde kolon kanseri veya polip öyküsü olup olmadığı gibi risk faktörlerinize bağlı olarak, taramanın ne zaman başlayacağına doktorunuz karar verecektir. Sağlıklı kilonuzu korumak, düzenli egzersiz yapmak, kırmızı ve işlenmiş et tüketiminizi sınırlamak ve aşırı alkol alımından kaçınmak da bu hastalık riskinizi azaltmanın önemli yollarıdır.

    Tarama

     

    İnsanların çoğunluğu kolon (rektum) kanseri önleme taraması için ortalama riski kategoriye girer ve  test etmeye başlamak için teşvik edilir . Bu tür tarama başlatmak için zaman konusunda hiçbir sert ve hızlı kural yoktur. Kolon (rektum) kanseri için potansiyel semptomlar veya yüksek risk faktörleri (aşağıya bakınız) daha erken tarama yapılmasını gerektirebilir.

    Ortalama riskli birey için, kolon poliplerini ve kanseri tespit etmek için görsel tarama testleri kullanılabilir:

    • 10 yılda bir yapılan kolonoskopi
    • Her beş yılda bir yapılan bilgisayarlı tomografi kolonoskopisi ( sanal kolonoskopi )
    • Her beş yılda bir yapılan esnek sigmoidoskopi

    Kolonoskopi dışındaki herhangi bir testte düzensiz sonuçlar varsa, bu bulguları doğrulamak için yine de kolonoskopiye ihtiyacınız olacaktır.

    Artan veya Yüksek Riskli Tarama

    Kolon (rektum) kanseri geliştirme riskiniz yüksek veya yüksekse, tarama testleriniz daha sık ve 45 yaşından önce yapılacaktır.

    Uluslararası Kanser Derneği’ne göre, aşağıdaki kriterlerden bir veya daha fazlasını karşılıyorsanız, artmış veya yüksek risk kategorisindesiniz:

    • Ailenizde kolon kanseri veya belirli polip türleri varsa
    • Kişisel bir kolon kanseri veya belirli polip türleri geçmişiniz varsa
    • Kişisel bir inflamatuar bağırsak hastalığı geçmişiniz varsa (ülseratif kolit veya Crohn hastalığı)
    • Ailesel adenomatöz polipoz (FAP) veya Lynch sendromu (kalıtsal polipoz olmayan kolon kanseri veya HNPCC) gibi bilinen bir aile geçmişiniz veya doğrulanmış veya şüphelenilen kalıtsal kolon kanseri sendromunuz varsa
    • Önceki kanseri tedavi etmek için karın veya pelvis bölgesine radyasyon alma konusunda kişisel bir geçmişiniz varsa

    Artmış ve yüksek riskli bireyler için özel tarama yönergeleri, yukarıdakilere bağlı olarak değişir.

    Genetik Danışmanlık

    Kalıtsal kolon kanseri ile bağlantılı genetik mutasyonları taşıyan kişilerde hastalığa yakalanma olasılığı en yüksektir. Ailenizden birinin FAP veya HNPCC’si varsa, kolon kanseri önleme planınıza genetik danışmanlık eklemeyi ciddi olarak düşünmelisiniz. Geçmişiniz nedeniyle erken tarama size zaten önerilmiş olabilir, ancak sonuçlar bir önleme stratejisini daha da geliştirmenize yardımcı olabilir.

    Kilo Kontrolü

    Vücuttaki kronik iltihaplanma, daha sonra kansere yol açabilecek DNA hasarına neden olabilir.

    Bu “iltihabı tetikleyen kanser” olgusunun arkasındaki kesin bilim karmaşık olsa da ve hala üzerinde durulmasa da, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarıyla vücudunuzdaki iltihabı azaltmak, kanser riskinizi azaltmak ve genel sağlığınızı iyileştirmek için atabileceğiniz proaktif bir adımdır.

    Obezite, doğal olarak iltihaplanma ile ilişkili bir durumdur. Son yıllarda bilim adamları, aşırı kilolu ve obez insanların karın yağ hücrelerinde PAR2 adı verilen inflamatuar bir protein tanımladılar.

    Kolon kanseri ile ilgili olarak, sadece obezite ve fazla kilolu olmak, kolon kanseri gelişme riskinin artmasıyla bağlantılı olmakla kalmaz, aynı zamanda karın yağında bir artış (daha geniş bir bel) vardır. Bu nedenle, sağlıklı bir kiloyu korumak ve özellikle bel çevresinde kilo almaktan kaçınmak, riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

    Diyet

    Diyet, hem vücudunuzdaki iltihaplanma miktarını etkileme kabiliyeti nedeniyle hem de başka şekilde kolon kanseri riskinizde iyi veya kötü için önemli bir rol oynayabilir. Yaşınızı veya ailenizin tıbbi geçmişini değiştiremeseniz de, tabağınızda ne olduğu konusunda akıllıca kararlar verebilirsiniz.

    Yediğiniz Yağlara Dikkat Edin

    Fındık yağı, keten yağı, balık yağı, zeytinyağı ve kanola yağı gibi sağlıklı yağlar yemek de iltihabı azaltabilir. Ayrıca, yüksek miktarda doymuş yağ içeren kırmızı et alımınızı sınırladığınızdan emin olun. Tereyağı, krema, dondurma ve peynir gibi tam yağlı süt ürünleri tüketiminizi kesmeyi veya azaltmayı da düşünebilirsiniz.

    Ek olarak, trans yağlar veya hidrojene veya kısmen hidrojene yağlarla yapılan işlenmiş gıdaları tüketmeyin. Çoğu abur cuburda bulunan bitkisel yağların aşırı alımı, yağlar hidrojene edilmemiş olsa bile iltihaplanmaya neden olabilir.

    Etinizi Düzgün Pişirin

    Et pişirmek ( kaynatma, ızgara ve kızartma ) yüksek sıcaklıklarda üzerinde, polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) ve heterosiklik aminler (HCAs) salınır. Bu iki bileşiğin bilinen kanserojenleri vardır ve bağırsak ve rektal kanser vakalarının artmasıyla ilişkilendirilmiştir.

    Arka bahçenizdeki ızgarayı atmak zorunda değilsiniz, ancak yiyecekleri daha düşük sıcaklıklarda yavaş pişirmek, güveçte pişirmek veya hayvansal proteinleri yavaşça kızartmak daha sağlıklı olabilir.

    Etinizi ızgara yapmaya karar verirseniz, eti çevirmek için çatal yerine maşa kullandığınızdan emin olun. Etin delinmesi, kömürlerin üzerine yağ ve meyve sularının damlamasına neden olur. Bu da ızgaradan duman yükseldiğinde eti kaplayan kanserojenlerin oluşumuna neden olur.

    Yaşam tarzı

    Bu stratejileri listede görmek muhtemelen sürpriz olmayacaktır. Gerekirse, yaşam tarzı değişikliği için yakıt olarak kolon kanseri riskine olan bağlantılarını kullanın.

    Düzenli egzersiz

    California Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi’nden 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre, düzenli fiziksel aktivite iltihabı azaltabilir.

    Bununla birlikte, şiddetli egzersiz kolon kanseri riskinizi  normal egzersizden bile daha fazla azaltabilir. Bu nedenle, zaten düzenli olarak çalışıyorsanız, seanslarınızın yoğunluğunu ve/veya sıklığını artırmayı düşünün (kişisel doktorunuzun rehberliğinde).

    Sigarayı Bırakın, Alkolü Azaltın

    Araştırmalar, sigarayı bırakmanın ve alkol tüketimini sınırlamanın kolon kanseri geliştirme riskinizi azaltabileceğini gösteriyor.

    Sigara içmek, vücudunuzdaki güçlü bir antioksidan olan C vitaminini tüketebilir. Antioksidanlar, vücudunuzdaki serbest radikalleri (kirlilik, hücresel atık) süpürerek kolon kanseri riskinizi azaltmaya yardımcı olur.

     

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?