fbpx
dr hakan özkul

Bağırsak (Kolon) Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Birçok ülkede kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedeni olarak , kolon (rektum) kanserinin semptomlarını bilmek önemlidir, böylece en tedavi edilebilir olduğunda erken yakalamak için elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz. Bazıları kramp şeklinde karın ağrısı, dışkınızda koyu veya parlak kırmızı kan veya kalıcı ishal veya kabızlık gibi dışkı sıklığınızda bir değişiklik içerir. Kolon (rektum) kanserinde kasıtsız kilo kaybı, iştahsızlık veya olağandışı yorgunluk gibi tüm vücut semptomları da ortaya çıkabilir.

    Kolon (rektum) kanserinin komplikasyonları olan demir eksikliği anemisi ve sarılık da gelişebilir.

    Araştırmalar, insanların kolon (rektum) kanseri belirtilerini fark etmeleri ile gerçekten teşhis konması arasında önemli bir gecikme olduğunu göstermiştir. Ortalama beş ay olan bu gecikme süresi, kolon kanserinin daha da yayılmasına ve başarılı tedavi şansının azalmasına neden olabilir.

    Anatomi

    Kolon (rektum) kanseri semptomlarının nasıl hissedebileceğini anlamak için kolonun anatomisini kısaca gözden geçirmeye yardımcı olur .

    Kolon , yaklaşık altı fit uzunluğunda olan kalın bağırsağın çoğunu oluşturur ve son altı inç kadar rektum ve anal kanaldan oluşur. Birçok insan ince bağırsağın “üstte” ve kalın bağırsağın aşağıda olduğunu düşünür , ancak aslında örtüşme vardır ve kalın bağırsağın çoğu ince bağırsağın üzerindedir.

    Çıkan kolon karnınızın sağ tarafına doğru hareket ederken, enine kolon üst karnınız boyunca yatay olarak hareket eder ve inen kolon soldaki kaburgalarınızın hemen altından aşağıya, aşağıya doğru hareket eder. rektum ve anüs.

    Sık Görülen Belirtiler

    Kolon kanserinin erken evrelerinde, insanlar genellikle hiçbir belirti göstermez. Bu nedenle, 45 yaşında (ve risk faktörleri olanlar için daha erken) başlayan düzenli tarama, sağlığınız için önemli bir yatırımdır.

    Ayrıca, aşağıda belirtilen semptomların hiçbir şekilde kolon kanseri teşhisi için bir ipucu olmadığını belirtmek önemlidir. Aslında, bir enfeksiyon (örneğin, akut divertikülit ), ülser veya iltihaplanma gibi bağırsaklarda başka bir soruna işaret edebilirler . Bu nedenle, doktorunuz tarafından değerlendirilmesi çok önemlidir.

    Kolon kanseri semptomları iki genel çeşitte gelir: lokal semptomlar (tümörün kolonun neresinde olduğuna bağlı olarak) ve sistemik veya tüm vücut semptomları.

    Başlıca Belirtiler

    Lokal kolon kanseri semptomları, banyo alışkanlıklarınızı ve kolonun kendisini etkiler. Bu belirtiler şunları içerebilir:

    • Bağırsak alışkanlıklarınızdaki değişiklikler: Evrensel olarak “normal” bağırsak hareketi diye bir şey yoktur. Aslında, doktorunuz gerçekten sadece sizin için normal olanla ilgilenir. Başka bir deyişle, herkesin dışkı boyutu, rengi ve kıvamı benzersizdir. Sonunda, farklı insanların farklı bağırsak alışkanlıkları vardır. Herhangi bir değişiklik olduğunda dikkatli olmak önemlidir sizin normal bir desen.
    • Karın rahatsızlığı: Kolon (rektum) kanseri olanlarda çeşitli nedenlerle karın ağrısı veya krampları oluşabilir. Çoğu zaman, karın ağrıları veya kramplar kolonunuzun sol tarafındaki kanserlerle ilişkilidir . Kramplar ayrıca ileri kolon kanseri ile ilişkili olabilir: Tümör büyüdükçe veya kanarken, karın zarını tahriş edebilir.
    • Aralıklı (dönüşümlü) kabızlık ve ishal: Bir tümör nedeniyle bağırsakta kısmi bir tıkanıklık olduğunda, alternatif ishal ve kabızlık belirtileri ortaya çıkabilir. Dışkı tıkanıklığını geçme zorluğu nedeniyle kabızlık meydana gelebilir, ardından yedeklenen içerikler daha sonra geçtiğinde ishal olabilir.
    • Gaz ve şişkinlik: Günde 23 defaya kadar gaz çıkarmak normal olmakla birlikte, aşırı gaz ve şişkinlik kolon kanseri belirtisi olabilir. Bununla birlikte, diyet tetikleyicileri (örneğin, gazlı içecekler, süt ürünleri ve yüksek lifli gıdalar) ve sindirim bozuklukları (örneğin, iltihaplı bağırsak hastalığı ) daha yaygın suçlulardır.
    • Mide bulantısı ve/veya kusma: Mide bulantısı ve kusma kolon kanserinin belirtileriyse, bunun nedeni genellikle bir tümörün bağırsak tıkanıklığına neden olmasıdır.
      Gaz ve şişkinlik kolon kanserinden kaynaklanıyorsa, kolondaki tıkayıcı bir tümörün neden olduğu geç semptomlar olma eğilimindedirler. Kanserin yakındaki lenf düğümlerine yayılmasının bir sonucu olarak da şişkinlik oluşabilir.

    Mide bulantısı ve kusma kolon (rektum) kanserinin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir, ancak ilerlemiş hastalıkta daha sık görülür. Diğer kolon kanseri semptomları olmaksızın tek başına bulantı ve kusmanın ortaya çıkmasının muhtemelen kanser belirtisi olmadığını hatırlamak önemlidir. Hasta hissetmek ve kusmak için birçok sebep var.

    Bağırsak hareketi değişikliğinin doğası aşağıdaki şekillerde tanımlanabilir:

    • Dışkı sıklığında değişiklik: Dışkı sıklığında kalıcı bir değişiklik (birkaç günden fazla), kolon kanserinin potansiyel bir işaretidir. Bu nedenle, örneğin, günde üç kez dışkılamanız normalse ve günde yalnızca bir veya iki günde bir dışkılama yapıyorsanız, bu kabızlığa işaret edebilir. Öte yandan, tipik davranış biçiminiz gün aşırı bağırsak hareketi yapmaksa ve günde bir kez bağırsak hareketi yapıyorsanız, bu olağandışı sıklıkta olabilir ve bir değişikliği işaret edebilir.
    • Dışkı şeklinde değişiklik: Genellikle şerit veya kalem benzeri olarak tanımlanan ince veya dar dışkı da kolon kanseri belirtisi olabilir. Sağlıklı bir insanda, ince dışkı, kolon kanseri nedeniyle kolonun kısmi tıkanması olarak da adlandırılan kolonun daralmasından kaynaklanabilir. Kolonunuzu içi boş bir tüp gibi düşünün, bir pipet gibi: Kolonda bir tümör büyüyorsa, tıpkı bir pipet içindeki bezelyenin kan akışını engellemesi veya yavaşlatması gibi, dışkı akışını engellemeye başlayabilir. sıvılar.
    • Dışkı rengindeki değişiklikler: Kolon kanseri nedeniyle kolonda kanama , dışkıda parlak kırmızı veya koyu kırmızı kan ile sonuçlanabilir. Daha spesifik olarak, kanama yükselen (sağ taraftaki) kolondaysa, kanama rektumdan daha uzakta gerçekleştiği için dışkı daha kestane rengi veya mor olabilir. Tümör inen (sol taraf) kolonda ise, kanama parlak kırmızı dışkılarla sonuçlanma eğilimindedir (taze, kırmızı kanın geçişine hematokezya denir).
    • Dışkıyı boşaltmada zorluk: Yeni sahip olduğunuzda bile ( tenesmus olarak adlandırılır ) bağırsak hareketi yapmanız gerektiğine dair kalıcı bir his , kolon kanserinin bir belirtisi olabilir.

    Sistemik Belirtiler

    Sistemik kolon kanseri belirtileri, tüm vücudunuzu etkileyen belirtilerdir. Bu belirtiler şunları içerebilir:

    • Kasıtsız kilo kaybı: Eğer varsa denemeden kilo , göz ardı edilmemelidir önemli bir belirtisidir. Kolon kanseri, ilk önce açıklanamayan kilo kaybıyla kendilerini ilan edebilecek birkaç ciddi durumdan yalnızca biridir. Kanserle kasıtsız kilo kaybının arkasındaki temel, tümörlerin gelişmek ve büyümek için vücudunuzun kanını ve besinlerini kullanmasıdır. Ek olarak, bazı tümörler vücudun metabolizmasını artıran ve açıklanamayan kilo kaybına yol açabilen kimyasallar salgılar.
      Açıklanamayan kilo kaybı, altı ila 12 aylık bir süre içinde 10 veya daha fazla kilo veya vücut ağırlığınızın en az %5’ini kaybetmek olarak tanımlanır. Örneğin, belirgin bir sebep olmaksızın yılda 7,5 kilo veren 150 kiloluk bir insansanız, doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
    • İştahsızlık: Bir tümörün kendi yaşam formu olduğu fikri, kanserli birçok insanın neden yemek yemek istemediğini de kısmen açıklayabilir; Olağandışı iştah kaybı, dikkat edilmesi gereken başka bir işarettir. İştah kaybı en sık ileri evre kanserlerde ortaya çıkarken, erken kolon kanseri olan bazı kişilerde de görülmüştür.
    • Açıklanamayan yorgunluk: Aşırı yorgunluk spesifik olmayan bir semptomdur, ancak daha ileri kanserleri olan kişilerde çok yaygındır. Kanser yorgunluğu “sıradan” yorgunluktan farklıdır, çünkü genellikle dinlenmekle geçmez ve iyi bir fincan kahve ile giderilmez.

    Bir şeylerin yanlış olduğundan endişeleniyorsanız, olabilir. Randevu alın ve doktorunuzla konuşun.

    Nadir Belirtiler

    Kolon (rektum) kanseri ileri evrelere kadar teşhis edilmezse, aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasına neden olabilir:

    • Ateş: Kolondaki bir tümör bağırsakları kırarsa, ateşe neden olan bir apse oluşabilir.
    • İdrarda hava kabarcıkları : Kolondaki bir tümör mesaneye girerse idrarınızda hava kabarcıkları (pnömatüri denir) oluşabilir.
    • Solunum Problemleri: Kolon kanseri akciğerlere yayılmışsa nefes darlığı, öksürük ve/veya göğüs ağrısı oluşabilir.
    • Baş Ağrısı ve Nörolojik Sorunlar: Kolon kanseri beyne veya omuriliğe yayılırsa baş ağrısı, görme değişiklikleri, kafa karışıklığı ve/veya nöbetler olabilir.
    • Kemik ağrısı: Kanser kemiklere yayılırsa kırıklar, kemik ağrısı ve yüksek kalsiyum seviyeleri (kan testinde görülür) oluşabilir.

    Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

    Birçok kişi dışkılarında kan bulunmasının kolon kanseri belirtisi olabileceğini duymuş olsa da, bağırsak alışkanlıklarınızdaki herhangi bir değişiklik değerlendirilmeye değerdir. Kolon (rektum) kanseri olma olasılığı konusunda endişeli olsanız da, erken teşhis size şunları sunar: tedavi başarısı için en iyi fırsat.

    Dr. Hakan Özkul kişiye özel tedavi yöntemleri uygulayarak mutlu ve sağlıklı bir yaşam sunmaktadır. Kişiye özel tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?