fbpx
dr hakan özkul

Akciğer Kanserinin Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Akciğer kanseri , akciğer hücrelerinde meydana gelen ve kontrolsüz bir şekilde büyümesine ve yayılmasına neden olan değişikliklerin sonucudur. Bunun olmasının çok sayıda nedeni vardır. En yaygın olanı ve Dünya çapında  akciğer kanserinin bir numaralı nedeni olan doğrudan veya dolaylı olarak (ikinci el) tütün dumanına maruz kalmaktır.

    Akciğer kanserinin diğer nedenleri arasında radyasyona maruz kalma, hava kirliliği, akciğer hastalıkları (örn. Astım, KOAH ve tüberküloz ), bazı besin takviyeleri ve genetik yer alır.

    Yaygın sebepler

    Akciğer kanseri için birçok ortak risk faktörü vardır . Sigara içmek çok önemli olsa da, birçoğunun diğer önemli risk faktörlerinin bazen gölgede kalmasına neden olacak kadar çok dikkat etmesi talihsiz bir durumdur.

    Sigara içmek

    Sigara içmek akciğer kanserinin bir numaralı nedenidir ve Dünya üzerindeki akciğer kanserlerinin yaklaşık %80’i sigara nedeniyle olmaktadır. Sigara içen birinin akciğer kanserine yakalanma riski, sigara içmeyen birine göre 13 ila 23 kat daha fazladır.

    Ve biri alışkanlığı bıraktığında dramatik bir şekilde düşen kalp hastalığı riskinin aksine, akciğer kanseri riski, biri bıraktıktan sonra yıllarca hatta on yıllarca devam edebilir. Aslında, bugün akciğer kanserine yakalananların çoğu sigara içmeyenler değil, daha önce sigara içenlerdir .

    Erkeklerde sigara içmek akciğer kanserinde kadınlardan daha büyük bir rol oynuyor gibi görünüyor. Birçok ülkede yapılan araştırmalarda akciğer kanserine yakalanan kadınların %20’si yaşam boyu sigara içmemektedir; dünya çapında, hastalığa yakalanan kadınların sadece %50’si sigara içmiştir.

    Puro içmek sigara içmekten daha az tehlikeli olsa da, puro dumanını soluyanların akciğer kanserine yakalanma olasılığı sigara içmeyenlere göre 11 kat daha fazladır.

    Akciğer kanserine ek olarak sigara ile ilişkili birkaç kanser türü vardır ve halihazırda kanseri olanlar için sigarayı bırakmak hayatta kalmayı iyileştirir .

    Yaş

    Yaş ilerledikçe hastalık daha yaygın hale geldiğinden, yaş akciğer kanseri için önemli bir risk faktörüdür . Bununla birlikte, genç yetişkinler ve hatta bazen çocuklar akciğer kanseri geliştirebilir.

    Radon

    Evde radon maruziyeti, akciğer kanserinin ikinci önde gelen nedeni ve sigara içmeyenlerde önde gelen nedenidir. Radon, katı temellerdeki çatlaklar, inşaat derzleri, duvarlardaki çatlaklar, asma zeminlerdeki boşluklar, servis borularının etrafındaki boşluklar, duvarların içindeki boşluklar ve su kaynağı yoluyla evlere giren kokusuz, renksiz bir gazdır. Bu nedenle, radon maruziyeti çocuklar ve sigara içmeyen erkek ve kadınlar için ciddi bir sağlık tehdididir ve kendi evlerinde meydana gelebilir.

    Radonun etkisi hakkında bir fikir edinmek için, radonun neden olduğu akciğer kanseri nedeniyle her yıl 21.000 ölüm olduğunu tahmin ediyor.  Göğüs kanseri nedeniyle her yıl 40.000 ölüm olduğu düşünüldüğünde,  halkın bu önlenebilir ölüm nedenine daha aşina olmaması şaşırtıcı.

    Pasif içicilik

    Çok sayıda araştırma, pasif içiciliğin yakınlarda sigara içmeyenler için akciğer kanseri riskini% 20 ila% 30 artırdığını ve Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl kabaca 7.000 akciğer kanseri vakasından sorumlu olduğunu buldu.

    Öte yandan, Uluslararası Kanser Enstitüsü Dergisi’nde yayınlanan 76.000’den fazla kadından oluşan geniş bir çalışma , sigara içimi ve akciğer kanseri arasında güçlü bir ilişki olduğunu doğruladı, ancak hastalık ile ikinci el sigara arasında hiçbir bağlantı bulamadı.

    Hava kirliliği

    Dış mekan kirliliği bariz bir neden gibi görünebilir, ancak yemek pişirmek ve ısıtmak için kömür kullanımından kaynaklanan iç mekan kirliliği de akciğer kanseri için önemli bir risk faktörüdür. Gelişmekte olan ülkelerde daha fazla sorun olsa da, odun sobalarından ve yetersiz havalandırmalı kapalı mekanlarda pişirilen duman, dünya çapında akciğer kanserinin önemli nedenleridir.

    Kimyasal maruz kalma

    Formaldehit ve asbest, silika, krom gibi kimyasallara ve maddelere maruz kalma, özellikle sigara ile kombine edildiğinde akciğer kanseri için önemli bir risk faktörüdür.

    Bunlardan bazılarına evde maruz kalabilirsiniz, ancak iş başında kimyasallara ve maddelere maruz kalma, akciğer kanserinin önemli bir nedeni olarak kabul edilir.

    Akciğer kanseriyle ilişkili bazı endüstriyel kimyasallar şunları içerir:

    • Asbest
    • Arsenik
    • krom bileşikleri
    • Nikel bileşikleri
    • PAH’lar (polisiklik aromatik hidrokarbonlar)
    • Vinil klorür
    • Talaş
    • Kristal silika (silika tozu)

    Akciğer riski ile ilişkili bazı meslekler şunları içerir:

    • kumlama
    • Metal işleme
    • Baskı
    • Seramik yapımı
    • Uranyum madenciliği
    • Cam imalatı

    İşyerinde maruz kalabileceğiniz kimyasallar hakkında işverenlerin sağlaması gereken Malzeme Veri Güvenlik sayfalarını kontrol ettiğinizden emin olun.

    Radyasyon

    Radyoterapi, tanısal radyasyon ve çevresel arka plan radyasyonu şeklindeki radyasyon, birincil X-radyasyonu ve gama radyasyonu, akciğer kanseri için bir risk faktörüdür.

    Daha genç yaşta radyasyon alındığında risk daha yüksektir ve alınan radyasyon dozuna bağlı olarak değişebilir.

    Akciğer Hastalıkları

    Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve akciğer kanserinin her ikisi de sigaradan kaynaklansa da, KOAH akciğer kanseri için bağımsız bir risk faktörüdür .

    Bu, iki kişi aynı miktarda sigara içmişse veya ikisi de sigara içmemişse, KOAH’lı kişinin akciğer kanserine yakalanma olasılığının çok daha yüksek olacağı anlamına gelir.

    Genel olarak, KOAH’lı bir kişinin akciğer kanseri geliştirme şansı, KOAH’ı olmayan birine göre iki ila dört kat daha yüksektir ve risk, aşırı sigara içenler arasında daha da fazladır.

    Astım da bir risk faktörü gibi görünmektedir . Pulmoner fibrozisin akciğer kanseri riskini %40 artırdığı düşünülmektedir. Tüberküloz da riski artırır.

    Tıbbi durumlar

    Belirli kanserleri ve diğer sağlık sorunları olan kişilerde akciğer kanseri riski artmış gibi görünmektedir (genetik, yaygın maruziyetler veya radyasyon gibi tedaviler nedeniyle). Bunlar şunları içerir:

    • Hodgkin hastalığı
    • Non-Hodgkin lenfoma
    • Testis kanseri
    • Rahim sarkomu
    • Baş ve boyun kanserleri
    • Yemek borusu kanseri
    • Mesane kanseri
    • Kronik lenfositik lösemi
    • Rahim ağzı kanseri
    • Böbrek kanseri 16
    • HIV
    • Romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar

    Organ nakli alıcıları da daha büyük risk altındadır.

    Enfeksiyonlar

    Çoğu zaman enfeksiyonları kanserin bir nedeni olarak düşünülmez, ancak yapılan araştırmalar sonucu kanserlerin % 10’u ve dünya çapında yaklaşık % 25’i bulaşıcı hastalıklarla ilgilidir.

    Genetik

    Genel olarak, akciğer kanseri vakalarının yaklaşık % 8’i kalıtsal kabul edilir. Sigara içmeyenlerde, kadınlarda ve 60 yaşın altındaki kişilerde akciğer kanseri geliştiğinde genetik faktörlerin rol oynaması daha olasıdır.

    Akciğer kanseri olan birinci dereceden bir akrabaya (anne, baba, kardeş veya çocuk) sahip olmak akciğer kanserine yakalanma riskini iki katına çıkarırken, akciğer kanseri olan ikinci derece bir akrabanız (teyze, amca, yeğen veya yeğen) riski %30 civarındadır.

    Artan bir genetik anlayışıyla, bu riskten sorumlu faktörlerin bazıları tanımlanıyor. Bunun bir örneği, BRCA2 olarak bilinen tümör baskılayıcı gendir . Göğüs kanseri ile ilişkisi ile bilinen kalıtsal BRCA2 mutasyonları , özellikle sigara içen kadınlarda akciğer kanseri riskini artırabilir .

    Yaşam Tarzı Risk Faktörleri

    Sigara içmek ve sigara dumanına maruz kalmak, değiştirebileceğiniz iki ana risk faktörüdür. Bırakmakta zorlanıyorsanız, bırakma yardımları gibi destekler hakkında doktorunuzla iletişime geçin .

    Bunun ötesinde, akciğer kanseri riskinizi olumlu yönde etkileyebilecek ek değişiklikler yapıp yapamayacağınızı görmek için genel alışkanlıklarınızı inceleyin.

    Diyet ve Gıda Takviyeleri

    Derin yağda kızartılmış pişirme ve kırmızı biber, artan akciğer kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir.

     

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?