fbpx
dr hakan özkul

Akciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Akciğer kanserinin erken belirti ve semptomları “tipik” (kalıcı öksürük, nefes darlığı veya kanlı öksürük) veya daha az yaygın (sırt ağrısı, omuz ağrısı ve hatta diz ağrısı) olabilir. Semptomlar, bir kişinin erkek veya kadın olmasına, sigara içen veya içmeyen olmasına ve hatta yaşına bağlı olarak da değişebilir.

    Herkes akciğer kanserine yakalanabilir ve herkes için bir tarama testi olmaksızın, bu semptomların farkında olunması, hastalığın mümkün olan en erken zamanda tespit edilmesi açısından önemlidir.

    Sık Görülen Belirtiler

    Kolayca başka bir şeyden olmasına rağmen, nispeten yaygın olan birkaç akciğer kanseri belirtisi vardır.

    Göz ardı etmemeniz gereken belirtiler şunları içerir:

    • Gitmeyen bir öksürük
    • Aktivite ile nefes darlığı
    • Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları
    • Kan tükürme
    • Omuz, kol, göğüs veya sırt ağrısı
    • Açıklanamayan kilo kaybı

    Kalıcı Öksürük

     

    Bir inatçı öksürük akciğer kanserinin en yaygın belirtisidir ve teşhis sırasında insanların yaklaşık yarısında bulunur. Öksürük kuru veya ıslak, sık veya seyrek olabilir ve günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir.

    Birçok insan, kış aylarında alerji veya kuru hava gibi başka bir şeye bağlayarak inatçı bir öksürüğü reddeder. Ya da sigara içen birinin öksürüğü olduğu düşünülüyor . Ancak birkaç haftadan uzun süren bir öksürük, daha ciddi bir şeyin işareti olabilir.

    Aktivite İle Nefes Darlığı


    Akciğer kanserinin diğer bir yaygın erken belirtisi (özellikle hiç sigara içmemiş kişilerde) sadece aktivite ile ortaya çıkan nefes darlığıdır. Bu kolayca gözden kaçabilir ve yaşlanmaktan, biçimsiz olmaktan veya aşırı kilolu olmaktan suçlanabilir.

    Bu yürüyüşe çıkmakta tereddüt ettiğinizi fark ederseniz, nefes almayı zorlaştırdığı için nemi suçlarsanız (veya benzer bir şey), doktorunuzla konuşmak için randevu alın.

     

    Tekrarlanan Enfeksiyonlar

    Tekrarlayan bronşit veya pnömoni atakları için tedavi edildikten sonra birinin akciğer kanseri olduğunun tespit edilmesi yaygındır.  Bir tümör hava yolunun yakınında bulunuyorsa, tıkanmaya neden olabilir ve bu da sizi bu enfeksiyonlara yatkın hale getirir.

    Tekrarlayan göğüs enfeksiyonlarınız varsa, doktorunuzla göğüs BT’si hakkında konuşun.

    Kan tükürme


    Kan tükürmek (hemoptizi) – akciğer kanserinin yaygın bir semptomudur. Akciğer kanseri hastalarının yaklaşık beşte birinde, bazen ilk semptom olarak ortaya çıkar.

    Kan tükürme hızla ciddileşebilen bir semptomdur. Az miktarda kanlı balgam öksürmek bile tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir.

    Omuz ve Kol Ağrısı

    Omuz ağrısı, akciğer kanseri belirtisi olabilir ve bazen ilk semptomdur.  Pancoast tümörleri olarak bilinen akciğerlerin üst kısımlarında meydana gelen tümörler , kolun aşağısına serçe parmağa doğru yayılan omuzda (sıklıkla şiddetli) ağrıya neden olabilir.

    Göğüs Ağrısı

    Bazı kişilerin ” akciğer ağrısı ” veya derin nefes alma ile ağrı olarak tanımladığı göğüs ağrısı , akciğer kanserinde ortaya çıkabilir; erken evre hastalıkta bile yaygındır.

    Sırt Ağrısı

    Elbette, daha yaygın olan sırt ağrısı nedenleri vardır, ancak sırt ağrısı akciğer kanserinin yaygın bir semptomudur ve genellikle ilk semptomdur. Bunun nedeni, bir tümörün baskısı, sinir köklerinin tahriş olması, omurgadaki kemiklere yayılması veya adrenal metastazlar – kanserin böbreklerin üzerinde bulunan küçük organlara yayılması olabilir.

    Akciğer kanserine bağlı sırt ağrısı sıklıkla sırtın ortasından üste kadar ortaya çıkar, istirahatte olduğu kadar aktivite ile de mevcuttur ve geceleri ve derin bir nefesle kötüleşme eğilimindedir.

    Açıklanamayan Kilo Kaybı

    Açıklanamayan kilo kaybı , altı ila 12 aylık bir dönemde vücut ağırlığının % 5’i veya 10 kilodan fazla kilo kaybı olarak tanımlanır. İştahsızlıktan tümöre bağlı metabolizmadaki değişikliklere kadar kanserin kilo kaybına neden olabileceği birkaç yol vardır.

    Tanıdan önce akciğer kanseri olan kişilerin % 35 ila % 75’inde kilo kaybı görülür .

     

    Nadir Belirtiler

    Yukarıda belirtilen semptomlara ek olarak, akciğer kanseri ile ilişkili olabilecek birkaç semptom daha vardır.

    Akciğer kanserinin daha az görülen semptomları şunları içerebilir:

    • Ses kısıklığı
    • Yüz ve boyun şişmesi
    • Yorgunluk
    • Hırıltı
    • Kan pıhtıları
    • Paraneoplastik sendromlar
    • Metastaz semptomları
    • Bir şeylerin yanlış olduğu hissi

    Ses Kısıklığı

    Akciğer kanseri, birkaç şekilde boğuk bir sese neden olabilir. Göğüsteki tümörler doğrudan ses telleri (gırtlak) üzerinde baskıya neden olabilir. Ses kısıklığı – özellikle kalıcıysa – kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir.

    Yorgunluk


    Bazen akciğer kanseriyle ilişkilendirilen ” kanser yorgunluğu “, normal yorgunluktan farklıdır. Bazı insanlar bu yorgunluğu “tüm vücut yorgunluğu” veya hatta bitkinlik olarak tanımlar. İyi bir gece uykusu veya iyi bir fincan kahve ile kolayca giderilemeyen yorgunluk türüdür.

    Hırıltı

    “Hırıltıların hepsi astım değildir” diye bir söz vardır – akciğer kanseri böyle bir olasılıktır. Unutulmamalıdır ki , akciğer kanserine bağlı hırıltılı solunum , astımda olduğu gibi genelleştirilmeme eğilimindedir. Aslında, insanlar genellikle hışıltıların akciğerlerinde nereden kaynaklandığını tanımlayabilirler.

    Paraneoplastik Sendromlar

    Bazı akciğer kanserleri hormon benzeri maddeler salgılar ve bu da benzersiz bir semptom grubuna neden olabilir. Paraneoplastik sendromlar olarak bilinen bu semptomlar, akciğer kanseri (en yaygın olarak küçük hücreli akciğer kanseri) olan kişilerin yaklaşık% 10 ila% 20’sinde görülür ve genellikle akciğer kanserinin semptomlarından önce ortaya çıkar.

    Daha yaygın olan paraneoplastik sendromlardan ikisi, tümörlerin (en yaygın olarak skuamöz hücreli karsinom), susuzluğa neden olan kandaki kalsiyum seviyelerini yükselten bir madde salgıladığı hiperkalsemi ile karakterize edilir; Kas Güçsüzlüğü; bilinç bulanıklığı, konfüzyon; ve tümörlerin kandaki sodyum seviyesini düşüren, baş ağrısı, halsizlik ve hafıza kaybına neden olan bir madde salgıladığı uygunsuz ADH sendromu (SIADH).

    Pek çok farklı sendrom vardır ve bu, kendinizi iyi hissetmiyorsanız doktorunuzla iletişime geçme nedenlerinden biridir.

    Akciğer Kanseri Hangi Yan Etkilere Sebep Olur?

    Akciğer kanserinin yan etkileri, durumu gösteren ilk belirtiler oluşturabilir veya tanıdan sonra ortaya çıkabilir.

    Yüz ve Boyun Şişmesi

    Üstün vena kava sendromu ( SVC sendromu ) adı verilen bir akciğer kanseri komplikasyonu , boyun ve göğüste genişlemiş damarların yanı sıra yüz, boyun ve kolların şişmesine neden olabilir.

    Akciğer Kanseri Metastazları

    Akciğer kanseri sıklıkla vücudun diğer bölgelerine yayıldıktan sonra teşhis edilir. Akciğer kanserinin yayıldığı en yaygın bölgeler beyin, kemikler, karaciğer ve böbreküstü bezleridir.

    Bazı olası semptomlar şunları içerir:

    • Baş ağrısı, halsizlik veya nöbetler ( beyin metastazı ile )
    • Sırt ağrısı, halsizlik veya idrar ve bağırsak kontrolünde değişiklikler ( kemik metastazlarıyla birlikte )
    • Üst karın ağrısı, bulantı, sarılık ve kaşıntı ( karaciğer metastazı ile birlikte )

    Kan pıhtıları

    Akciğer kanseri olan kişilerde kan pıhtıları yaygındır.  Bu tip bir ameliyat ve kemoterapi gibi kanser tedavileri rağmen bu pıhtılar akciğer kanseri teşhis edilir önce bile oluşabilir, riskini artırdığı bilinmektedir.

    Bacak ve baldır ağrısı ve şişlik,  belirtilerdir . Pıhtılar yerinden çıkıp akciğerlere giderse ( pulmoner emboli ) nefes darlığı ile birlikte göğüs ağrısı (genellikle keskin ve ani) ortaya çıkabilir .

     

    Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?


    Yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, doktorunuzla iletişime geçin. Semptomların başlangıcı ile akciğer kanseri teşhisi arasında genellikle önemli bir zaman vardır.

    Yukarıda belirtilen semptomlarla hiç sigara içmiyorsanız, akciğer kanseri olma ihtimalini göz ardı etmeyin. Hiç sigara içmeyenlerde akciğer kanseri, dünya genelinde kanser ölümlerinin altıncı veya yedinci önde gelen nedenidir.

    Bu belirtilerle sigara içiyorsanız, doktorunuzu aramaktan çekinmeyin. 2016 yılında yapılan bir araştırma, sigara içenlerin, sigara içmeyenlere göre uyarıcı akciğer kanseri belirtileri ile doktorlarını ziyaret etme olasılıklarının daha düşük olduğunu buldu. Belirtileriniz olmasa bile, akciğer kanseri taraması için aday olabilirsiniz; bu, aşağıdaki kişiler için bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılması önerilir:

    • 50 ila 80 yaşları arasında
    • 20 yıllık sigara geçmişine sahip olmak
    • Şu anda sigara içiyorsanız

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?