fbpx
dr hakan özkul

Akciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Öksürük veya göğüs ağrısını değerlendirmek için yapılan göğüs röntgeninde anormal bir nokta bulunduktan sonra akciğer kanserinden şüphelenilir. Ancak bu test erken kanserleri atlayabildiğinden, akciğer kanseri teşhisini doğrulamak  için ek testlere ihtiyaç vardır. Bu, bir göğüs bilgisayarlı tomografi (BT) taramasını ve bir nodül veya kitle bulunursa bir biyopsi içerebilir .

    Bir anormalliğin iyi huylu (kanserli olmayan) veya kötü huylu (kanserli) olup olmadığını anlamak için önerilebilecek bazı prosedürler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak yararlıdır . İkincisi ise, kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını ( metastaz yapıp yapmadığını) görmek ve hastalığın evresini anlamak için ileri çalışmalar yapılır .

    Tarama

     


    Akciğer kanserine olabildiğince erken yakalanmak önemlidir. Bazı vakalar, semptomları olmayan ve aşağıdaki kişiler için önerilen akciğer kanseri taraması sırasında tespit edilebilir :

    • 50 ile 80 yaş arasında
    • 20 paket yıllık sigara geçmişine sahip olmak
    • Son 15 yıl içinde sigara içmeye veya bırakmaya devam etmek

    Akciğer kanseri taramasının sizin için yararlı ve uygun olup olmayacağı konusunda doktorunuzla iletişime geçin.

    İnatçı öksürük, nefes darlığı veya açıklanamayan kilo kaybı gibi akciğer kanseri semptomlarınız varsa , daha ileri testlere ihtiyaç duyulacaktır.

    Fiziksel Muayene

     

    Akciğer kanserinden şüphelenildiğinde, doktor ayrıntılı bir öykü ve fizik muayene yapacaktır. Bu, akciğer kanseri için semptomları ve risk faktörlerini değerlendirmek ve hastalığı düşündüren herhangi bir fiziksel belirti aramak için yapılır .

    Bunlar şunları içerebilir:

    • Anormal akciğer sesleri
    • Büyümüş lenf düğümleri
    • İstenmeyen kilo kaybı
    • Tombul tırnaklar

     

    Göğüs röntgeni

     


    Göğüs röntgeni genellikle dikkatli bir geçmişe ve fiziksel bir kaygıyı temel alarak herhangi bir endişeyi değerlendirmek için yapılan ilk testtir. Bu, akciğerlerde veya genişlemiş lenf düğümlerinde bir kitle gösterebilir.

    Bazen göğüs röntgeni normaldir ve şüpheli bir akciğer kanserini aramak için daha fazla teste ihtiyaç vardır. Bir kitle bulunsa bile kanserli olmayabilir ve durumunu doğrulamak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

    Akciğer kanserini tespit etmek için tek başına göğüs röntgeni yeterli değildir ve erken kanserler bu testlerle kolayca gözden kaçabilir. Aslında, gözden kaçırılan akciğer kanseri teşhislerinin yaklaşık % 90’ı göğüs röntgenine güvenilmesinden kaynaklanmaktadır.

    Bilgisayarlı tomografi(BT)

     


    BT taraması, anormal bir göğüs röntgeni bulgusunu takip etmek veya normal göğüs röntgeni olanlarda sorun yaratan semptomları değerlendirmek için sıklıkla ikinci adımdır.

    BT taraması, akciğerlerin üç boyutlu bir görünümünü oluşturan bir dizi X-ışınını içerir. BT anormal ise, akciğer kanseri tanısının yine de bir akciğer dokusu örneğinin incelenmesi yoluyla doğrulanması gerekir.

    MR

     


    Bazı insanlar için, akciğer kanseri olasılığını değerlendirmek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) kullanılacaktır. Bu prosedür radyasyonsuz manyetizma kullanır.

    Metal implantları olanlar (örn. Kalp pili) gibi belirli kişilerde MRI taraması yapılmamalıdır. Teknisyen, bunların mevcut olmadığından emin olmak için sorular soracaktır.

    PET Taraması

     


    Pozitron emisyon tomografisi ( PET taraması ), vücudun bir bölgesinin renkli üç boyutlu görüntülerini oluşturmak için radyoaktif malzeme kullanır. Bu tarama türü, aktif olarak büyüyen tümörleri tanımlaması bakımından diğerlerinden farklıdır.

    Kan dolaşımına az miktarda radyoaktif şeker enjekte edilir ve hücreler tarafından alınması için zaman verilir. Aktif olarak büyüyen hücreler daha fazla şeker alır ve filmleri aydınlatır. Test genellikle bir CT taraması (PET/CT) ile birleştirilir.

    Bazı araştırmacılar, PET taramasının tümörleri daha önce, hatta diğer çalışmalarda görünür olmadan önce tespit edebileceğini öne sürüyor. PET taramaları da herhangi bir nedenle ciğerlerinde yara izi kişilerde tümörler ve skar dokusu arasında ayrım için yararlıdır.

    Akciğer Biyopsisi

     


    Görüntüleme çalışmalarında akciğer kanserinden şüpheleniliyorsa, bir sonraki adım, anormalliğin gerçekten kanser olup olmadığını belirlemek ve akciğer kanseri türünü belirlemek için bir akciğer biyopsisi yaptırmaktır.

    Akciğer kanseri yayıldığında, kanserler zamanla değişebileceğinden ve bu değişiklikler de sizin ve doktorunuzun en iyi tedavi seçeneklerini seçmenize yardımcı olabileceğinden dokuyu “yeniden biyopsi” yapmak önemlidir.

     

     

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?