fbpx
dr hakan özkul

Akciğer Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Doktora Sorun

Formu doldurun, Dr. Hakan Özkul sizi arasın

    Akciğer kanseri tedavisinin kanserin türüne, evresine ve diğer faktörlere bağlı olarak farklı tedavi şekilleri olabilir. Amaç kanseri iyileştirmek, büyümesini veya yayılmasını önlemek için kontrol etmek veya semptomlarınızı azaltmak ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmanızı sağlamak olabilir.

    Doktorların akciğer kanseri tedavilerini kişiselleştirmelerine ve bağışıklık sisteminin kanserle savaşmak için nasıl çalıştığını daha iyi anlamalarına olanak tanıyan son gelişmeler, bu hastalığı tedavi etme seçeneklerini önemli ölçüde artırmıştır.

    Tedavi Türleri

    Seçeneklerin çeşitliliği göz önüne alındığında, sahip olduğunuz kanserin türü, evresi ve diğer önemli faktörler hangisinin sizin için uygun olduğunu belirleyecektir.

    Ameliyat

    Akciğer kanseri erken evrelerde – akciğerlerin ötesine yayılmadan önce – yakalandığında cerrahi tedavi edici olabilir. Genellikle erken evreli, küçük hücreli olmayan akciğer kanserleri için düşünülür ve nadir durumlarda erken (sınırlı evreli) küçük hücreli akciğer kanseri için de düşünülebilir.

    Akciğer kanserini tedavi etmek için yapılabilecek beş cerrahi prosedür vardır:

    • Pnömonektomi: Bir pnömonektomi , tüm akciğerin çıkarılması anlamına gelir.
    • Lobektomid: içinde bir lobektomiden , bir akciğer loblarının bir çıkarılır.
    • Kama rezeksiyonu: Bir kama rezeksiyonunda , tümör, tümörü çevreleyen kama şeklindeki bir akciğer dokusu alanıyla birlikte çıkarılır.
    • Sleeve rezeksiyonu: Bir sleeve rezeksiyonda, bronşun (akciğere giden hava yolları) bir kısmı ile birlikte akciğerin bir lobu çıkarılır.
    • Segmentektomi: Segmentektomide , bir lobun bir parçası çıkarılır. Bu prosedürle çıkarılan doku miktarı, kama rezeksiyonundan daha fazla, ancak lobektomiden daha azdır.

    Ameliyatın yaygın yan etkileri arasında ameliyattan önceki akciğer fonksiyonuna ve çıkarılan akciğer dokusu miktarına bağlı olarak enfeksiyonlar, kanama ve nefes darlığı yer alır.

    Radyasyon tedavisi

    Akciğer kanseri için radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için vücudun dışından uygulanan yüksek enerjili X ışınlarını kullanır. Akciğer kanseri için radyasyonun kullanılmasının birkaç yolu vardır:

    • Ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerini tedavi etmek için bir adjuvan tedavi olarak
    • Bir tümörün boyutunu küçültmeye yardımcı olan neoadjuvan bir tedavi olarak ameliyat mümkündür.
    • Tedavi edilemeyen kanserleri olan kişilerde ağrıyı veya hava yolu tıkanıklığını azaltmak için palyatif bir tedavi olarak
    • İyileştirici bir tedavi olarak: Stereotaktik vücut radyoterapisi (SBRT) olarak bilinen spesifik bir radyasyon tedavisi türü , akciğerlerdeki küçük bir alana verilen yüksek doz radyasyonu kullanır. Bu, ameliyatın mümkün olmadığı durumlarda ameliyata alternatif olarak kullanılabilir.

    Radyasyon tedavisinin yaygın yan etkileri arasında ciltte kızarıklık ve tahriş, yorgunluk ve akciğer iltihabı (radyasyon pnömonisi) sayılabilir.

    Kemoterapi

    Akciğer kanseri için kemoterapi, kanser hücreleri gibi hızla bölünen hücreleri öldürmek için tasarlanmış ilaçları kullanır. Kemoterapi ilaçları, ilerlemiş akciğer kanseri için birincil tedavi olarak, adjuvan tedavi olarak veya neoadjuvan tedavi olarak kullanılabilir.

    Aynı anda birden fazla kemoterapi ilacının kullanıldığı kombinasyon kemoterapisi en yaygın şekilde kullanılır.  Farklı ilaçlar hücre döngüsünün farklı noktalarında hücre bölünmesine müdahale eder ve bu süreci birden fazla şekilde hedeflemek, aynı anda mümkün olduğunca çok sayıda akciğer kanseri hücresini tedavi etme olasılığını artırır.

    Kemoterapinin yaygın yan etkileri arasında kemik iliği baskılanması (kırmızı kan hücrelerinde, beyaz kan hücrelerinde ve trombositlerde azalma), saç dökülmesi ve yorgunluk bulunur. Mide bulantısı ve kusma kemoterapinin korkunç yan etkileridir, ancak neyse ki bu yan etkilerin yönetimi son yıllarda  azaltılmıştır.

    İmmünoterapi

    2015 yılında akciğer kanseri için yeni bir tedavi türü kullanıma sunuldu. İmmünoterapi ilaçları, vücudunuzdaki kanser hücrelerinden kurtulmanıza yardımcı olmak için temel olarak bağışıklık sisteminizi çalıştırarak çalışır. Tıbbi haberler genellikle abartılı olsa da, immünoterapi gerçekten akciğer kanserinin geleceği konusunda heyecanlanmak için bir neden.

    Hedefe yönelik tedaviler sigara içmemiş kişilerde daha etkili olma eğilimindeyken, sigara içen  kişilerde immünoterapiler daha etkili olabilir.

    Yaşam tarzı

    Halen sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmak, erken evre akciğer kanserinden kurtulma şansınızı artırabilir ve tedaviden sonra kanserin nüksetme riskinizi azaltabilir.  Sigara ayrıca nefes darlığı gibi akciğer kanserinin bazı belirtileri, kötüleştirebilir.

    Nefes darlığı, akciğer kanseriniz olduğunda yaygın bir sorundur. Doktorunuz size ilaçlar veya ek oksijen verebilir, ancak bu sorunla başa çıkmak için gevşeme yöntemleri, pozisyonlar ve odaklanmış nefes alma gibi taktiklere de ihtiyacınız olacaktır. Programınızı ve görevlerinizi değiştirmeniz gerekebilir, böylece enerjinizden tasarruf edebilir veya yorgun olduğunuzda mola verebilirsiniz.

    Nefes darlığı ve tedavinin yan etkileri zorlaştırabilirken, tahammül edebileceğiniz kadar fiziksel olarak aktif kalmak en iyisidir.

    Bitkisel Tedavi

    Akciğer kanseri tedavisi görüyorsanız, .bitkisel tedavi yöntemleri hastalığı azaltmada yardımcı olabilir. Araştırmalar göstermiştir ki bitkisel tedavi akciğer kanseri tedavisine katkı sağlamaktadır.

    Bitkilerle tedavi yüzyıllardır uygulanan ve etkisi görülen bir yöntemdir. Günümüzde bitkilerle tedavi yöntemleri fitoterapi adı altında modern tıpta kendine yer bulmuştur.
    Uzman kişiler tarafından alınan eğitimler ayrıca uzun yıllardır araştırmalar ve incelemeler sonucunda bitkilerin şifası ve iyileştirme gücünü başarılı bir şekilde kullanan Dr. Hakan Özkul kişiye özel tedavi yöntemleri uygulayarak mutlu ve sağlıklı bir yaşam sunmaktadır. Kişiye özel tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

     

    Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

    Join our newsletter and get 20% discount
    Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
    Mesaj Gönder
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?